Skocz do zawartości
narciarz

Wiatraczek Na Chłodnice

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Papsty mi się wysłużyły i czas zamontować nowe wentylatory na chłodnice.

Chłodnice mam 3x120mm wiatrak, ale starczą mi 2 wiatraczki 120x120mm.

Zastanawiam się nad:

Fanderem albo Noctua NF-S12 tylko, że cena odstrasza.

Wiatraczki mam zawsze puszczone na 4-5V tak, żeby było cicho ale wiało.

Co proponujecie ? może coś innego ???

Czytałem test na realitynet odnośnie Noctu i Noisblocker ale coś im nie chce wierzyć.

Na zachodnich serwisach Noctua lepiej wypada niż na polskich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Sluchalem" fandera i musze przyznac, ze gdy jest skrecony na minimum jest naprawde cichy. Przy maksymalnych obrotach juz dla mnie jest ciut za glosny. Fander jest wiatraczkiem, ktorego napewno wezme pod uwage, gdy bede kupowal jakas 12-stke i moge go takze polecic Tobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Sluchalem" fandera i musze przyznac, ze gdy jest skrecony na minimum jest naprawde cichy. Przy maksymalnych obrotach juz dla mnie jest ciut za glosny. Fander jest wiatraczkiem, ktorego napewno wezme pod uwage, gdy bede kupowal jakas 12-stke i moge go takze polecic Tobie.

Przynajmniej tańszy od Nucty. Podobno niektórym userom, którzy kupili niedawno Fandery łożyska słychać ?

Ciekawe czy to kwestia dotarcia czy Fander stracił na jakości.

Druga sprawa jest tak czy ten Fander skręcony na 5V będzie jeszcze wystarczająco dmuchał, żeby chłodzić wode na chłodnicy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nad tym warto jest się zastanowić.

Niby ~18dBA i ta cena. Warto spróbować :)

No cena zachęcająca. Nie znalazłem żadnych testów w necie tego wentylatora.

Drugi plus to wygląd podoba mi się białe śmigło, a czarna ramka.

Chyba wezme 2 na próbe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koniecznie napisz jak się sprawują. Mam zamiar kupić takie dwa do nowej obudowy :)

Sam mam Fanderka na chłodnicy skręconego na minimalne obroty i powiem szczerze, że w nocy słychać delikatny szum powietrza. Jestem w 100% zadowolony z niego. Polecam też Scythe S-FLEX 800. Miałem go przez parę dni i jest troszkę cichszy od Fanderka ale IMO nie warto dopłacać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi