Carno Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Zakupiłem 3 dni temu właśnie Samsunga 215TW z początku od razu testowałem w Nokia Monitor Test i geometria perfekt, różne kolory na pełnym ekranie wyświetlane równomiernie, żadnych martwych pikseli nie zauważyłem... wczoraj pościągałem sobie tapetki w 1680x1050 bo w takiej rozdziałce monit pracuje. W nocy przeglądając je na pełnym ekranie zauważyłem lekko świecący punkcik, oczywiście przez dzień praktycznie nie zauważalny... pomyślałem ze nagle wyskoczyła martwa piksela skoro wcześniej testowałem i nic nie zauważyłem. Zapodałem Nokie Monitor Test i martwego piksela nie ma! wracam do tapet i jednak jest... Poniżej dokładnie przedstawiam co sie dzieje więc gdy przesunę okienko pod miejscem gdzie jest lokalizacja tego piksela to wtedy on sie zaświeca, przy pełnych barwach ekranu ten efekt nie występuje... dopiero gdy poniżej lub nad czy powyżej przesunę dowolne okienko to sie zapala i jest zauważalny przy tapetach również... wydaje mi sie że wpływ na to ma zmienność kolorów w tej pionowej linii przypuszczam ze coś z elektronika bo na martwy piksel to nie wygląda... Gwarancji to na pewno raczej chyba nie podlega, pozatym w serwisie by mnie wyśmiali :D Czy ktoś spotkał się z czymś takim i co to za wada piksela?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollumek Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 jest to sub piksel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carno Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 ... jego położenie znajduje się 7 cm od górnej i 16 cm od prawej krawędzi ekranu jest bardziej z boku wiec raczej nie przeszkadza... a czy jeden sub piksel podlega gwarancji... zważywszy iż monitor kupiłem w sobotę, tj. 3.03.07r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollumek Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 nie, nie podlega gwarancji, ten monitor spelnia norme ISO klasy II w ktorej to dopuszczalne jest 5 subpikseli. Wiecej jest tutaj; http://www.servodata.com.pl/faq/step/lcd.htm ps. jezeli kupowales wysylkowo zawsze do 10dni mozesz zwrocic bez podania przyczyny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czekus Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 czy warto wymieniac monitor jesli ma martwy pixel i 1 sub w miejscach prawie niewidocznych i nieprzeszkadzajacych?? (monitor iiyama z 30 dniowa grarancja..) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 czekus napisał(a): czy warto wymieniac monitor jesli ma martwy pixel i 1 sub w miejscach prawie niewidocznych i nieprzeszkadzajacych?? (monitor iiyama z 30 dniowa grarancja..) w końcu po to jest gwara... a iiyama robi to bardzo sprawnie przynajmniej ta pisze w karcie gwar ;)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 czekus napisał(a): czy warto wymieniac monitor jesli ma martwy pixel i 1 sub w miejscach prawie niewidocznych i nieprzeszkadzajacych?? (monitor iiyama z 30 dniowa grarancja..) Warto przeciez nie po to placisz pieniadze by uzywac niepelnowartosciowego towaru. Zreszta przy pozniejszej sprzedazy to moze byc powazny klopot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czekus Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 (edytowane) aha no bo sie tak teraz w ten panel wpatruje i czy pixel musi wyglądać tak jak tu carno w 1 poscie pokazał?? (tzn idealny czarny kwadracik)??? bo im bardizej sie tej matrycy przygladam tym wiecej jakichs wadliwym pixeli widze jakos sie mienią , wogole prze chwila myślałem ze kurz to martwy pix (:P) it[.....ale nie wiem sam juz moze mam jakąs paranoje...;/ edit: aha bo to tak wogole moj pierwszy lcd...wiec nie mam wiedzy na temat jak co rozpoznac...;/ Edytowane 13 Marca 2007 przez czekus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...