woj84 Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Sprawa wygląda tak. Jest router, do niego podłączone 2 kompy. Jeden wifi, drugi przez kabel z routera. Staram się zrobić sieć domową za pomocą kreatora sieci w win xp. Po jakimś czasie coś tam się udaje, w "grupie roboczej" widać 2 kompy. Na swój mogę wejść. Na Komp2 dostaję taki oto komunikat: Od wczoraj staram się rozwiązać ten problem, czytam różne poradniki itp., ale nic z tego. Nie mogę sobię z tym poradzić. Proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 witam nie wiem co czytales ale albo zle czytales, albo nie to co trzeba szukajka na tym forum pomoze ( juz o tym kilka razy pisalem ) wylacz FW na obu kompach ( a najlepiej odinstaluj jesli masz zewnetrzny soft ) tu masz linka z opisem, powinno pomoc, jak nie to pisz co nie dziala http://banita.pl/konf/smbudostwinxp.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Ale wtopa, zapomniałem o tym o czym powinienem pomyśleć na samym początku. Co ja się naszukałem...oczywiście połączenie blokował FW. Już wszystko działa. Thx za help. Sory za zamieszanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Nie no, to jakaś paranoja. Na jednym kompie miałem zone alarm, dodałem tam adresy do "trusted" sieć zadziałała, myślałem że po problemie więc napisałem poprzedniego posta. Chwilę potem znowu zaczął wyskakiwać ten komunikat. A w ustawieniach nic nie ruszałem :? Odinstalowałem zone alarm i na kompach została tylko zapora windows. Włączyłem udostępnianie plików i drukarek, system ostrzegł że to niebezpieczne. Robię jak w tym artykule, nie wiem co jeszcze jest źle. Gaszę firewall w routerze, bez efektu. Siedzę nad tym od rana i nic. Nie mam już żadnych pomysłów :mur: Szukałem podobnych tematów na forum, ale większość o sieci domowej dotyczy zakupu sprzętu. plz help Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 witam zapora sysa skonfigurowana? pingi ida w obu kierunkach? nie masz zadnego FW zewnetrznego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Zapora windows zrobiona tak jak w artykule (udostępnianie plików i drukarek włączone, porty odblokowane). FW zewnętrzny? Szczerze powiedziawszy nie wiem nawet co to jest. Na ping odpowiada router, ale komputery już nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 witam zrob jeszcze raz "zwyklego" kreatora odinstaluj inne zapory niz sysowa ( jesli masz ) router odpowiada na pingi? pinguj kompy jesli nie idzie to moze skretka walnieta? albo zly konfig polaczenia ( nie mylic z udostapnianiem ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 Ok, zrobiłem kreatora. Wybrałem opcję komputery łączą się za pomocą koncentratora sieciowego (zdaje się że to o router chodzi). Innych firewalli nie ma. Tylko windowsowa zapora. Router odpowiada na pingi, komputery też zaczęły odpowiadać. Zrobiłem taki myk że zgasiłem na chwilę wszystkie zapory (tą w routerze też). Ale nic to nie dało. Cały czas wyskakuje ten komunikat. Coś chyba musi być w ustawieniach. Tylko co :/ ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterus90 Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 Ja to obszedłem tak: Start -> uruchom -> shrpubw Ustawiasz tam jakkolwiek, a potem udostepniasz juz prawym klikiem normalnie foldery... Przynajmniej u mnie tak dziala, bo wczesniej taki sam komunikat mialem. Polecam sprawdzic:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 Już próbowałem. Nie działało. Nie rozumiem kompletnie czemu to nie chce działać. Może dlatego że jeden komp łączy się radiem, a drugi kablem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterus90 Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 na AP nie masz wlaczonej funkcji blokujacej Netbios/otoczenie sieciowe? Sprawdz wlaczone konto goscia Wepnij drugiego kompa na chwile kabelkiem sproboj dostac sie przez \\ip np \\192.168.0.2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 (edytowane) witam zapodaj adres to zrobie to od reki !!! joke :P zaloz na obu kompach takie same konta, takie same hasla i odmow logowania lokalnego na 99% pomoze :P P.S. pisales gdzies ze juz dziala co sie zmienilo? jakas instalka? Edytowane 11 Marca 2007 przez avecezary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 Podpiąłem na kabelek, bez efektu Poddaję się, może to wina ustawień routera, może windowsa, albo jedno i drugie. Nie wiem. Widać nie jest mi dane zaznać komfortu używania sieci domowej. Dzięki wielkie za help. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 uzywajac takiego adresu: \\192.168.0.2 (oczywiscie z twojej sieci) tez nic nie zmienia?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterus90 Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 Mozesz postawic sobie FTPy na obu kompach i buszowac przez TC... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...