Skocz do zawartości
audioholic

Laptop (z Australii) ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Moja mama chce kupic sobie laptopa typowo do przegladania sieci i pisania jakis pisemek w wordzie ale...

...ale jak to bywa zapewne bede go sobie pozyczal na jakies wyjazdy weekendowe wiec nie bedzie to tylko maszyna do pisania podlaczona do netu ;]

Poza tym dochodzi jeszcze kwestia tego typu iz moj wujek ktory mieszka w Australii wybiera sie niebawem (gdzies na poczatku maja) w rodzime strony...i tu pytanie..czy oplaca sie cos kupowac tam za granica? czy ceny sa nizsze (moze ktos sie orientuje?) Moze second hand w dobrej cenie? Jak to wyglada z ew. gwarancja? Jakies inne przeszkody?

I od razy pytanie Jaki? :)

moze opisze do czego bedzie uzywany i czego oczekuje mniej wiecej po laptopie to pomozecie mi w wyborze...

a wiec podstawa to jak wspomnialem wczesniej Internet (a wiec zarowno zwykla karta jak i wireless porzadany....a w extremalnych sytuacjach modem...choc chyba to standard)

W miare duzy i dobry wyswietlacz (wxga widescreen ?) do ogladania filmow

W miare dobra karta dzwiekowa (z mozliwoscia podlaczenia glosnikow) do sluchania muzyczki

W miare pojemny dysk na te wszystkie filmy i piosenki na deszczowe weekendowe wieczory ;) (min 60gb?)

W miare przyzwoita pamiec do szybkiej pracy (min 512?)

DVD RW -/+

Irda (do polaczenia sie z telefonem)

Port do polaczenia sie z tv (svideo?)

No wiadomo i USB...

Co do procesora to nie jestem na czasie....nie wiem jake byloby minimum GHz przyzwoiosci...

Przy okazji do czego przydatne jest FireWire? warto to miec?

Pcmcia tez moglaby sie kiedys przydac..

anyway....co do kosztow to mam mowi ze budzet do 2tys...co polecacie do tej ceny z w/w wlasciwosciami? Wiem ze to niezbyt duzo jak na notebooka ale moze jakis wlasnie second hand by sie trafil ktory spelnialby moje oczekiwania?

zaznaczam ze w gry oprocz sapera w zadne praktycznie nie gram...

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W miare dobra karta dzwiekowa (z mozliwoscia podlaczenia glosnikow) do sluchania muzyczki

W miare pojemny dysk na te wszystkie filmy i piosenki na deszczowe weekendowe wieczory ;) (min 60gb?)

W miare przyzwoita pamiec do szybkiej pracy (min 512?)

DVD RW -/+

Irda (do polaczenia sie z telefonem)

Port do polaczenia sie z tv (svideo?)

No wiadomo i USB...

Co do procesora to nie jestem na czasie....nie wiem jake byloby minimum GHz przyzwoiosci...

W Polsce do 2 tys. to z nowych tylko Aristo Smart 350 i to z allegro. Edytowane przez Haquim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Polsce do 2 tys. to z nowych tylko Aristo Smart 350 i to z allegro.

ok.....wyglada calkiem sympatycznie....ale czy to cale Aristo to jest jakas dobra firma? bo za wiele o niej nie slyszalem....

moze jakas uzwyka ale bardziej sprawdzona firma?

i chyba nie ma irdy :/

ps.A jak to jest z zasilaniem?...w Australii maja chyba inne kontakty....sjakies takie bardziej angielskie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli chodzi o Aristo to mialem stycznosc z takowym sprzetem, szczerze powiem, ze wydawal mi sie o wiele gorszy tj szybkosc spasowanie elementow itp. jedyne co mnie zadziwilo to strasznie przegrzewanie sie! laptop po obejrzeniu filmu byl goracy ze go w reku ledwo trzymalem. matryca nie jest najlepsza, no i szybkosc, jak na celerona m, chodzil baaardzo wolno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Australii ceny sprzetu komputerowego sa identyczne co w Europie. Gniazdka mają faktycznie inne, ale bez problemów mozna kupić przejściowke z australijskiego na europejske. Moim zdaniem...kup w Polsce, ceny te same, sprzet ten sam. Aristo kiedys było raczej słabą firmą, ale teraz robią dosyć porządne notebooki w dobrych cenach, Smart 350 jest naprawde godny polecenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi