Skocz do zawartości
Tompior

Problem Z Dyskami, Formatem...

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem nowy dysk 250gb caviara 16mb cachu na sata2 i mam z nim problem.

Chcialem wywalic windowsa ze starego dysku i zgrac go na nowy i przy okazji wszystkie dane ze starego tez na nowy.

Wlozylem nowy dysk, zainstalowalem na nim windowsa. No to mam 2 systemy, odpalam z tego nowego, przenioslem wszystko ze starrgo na nowy i zaczalem formatowac stare dyski. Najpierw sformatowalem dysk D (bez systemu) i poszlo ok, Ale nie dalo sie zrobic formatu dla dysku systemowego C. W Biosie wylaczylem wykrywanie starego dysku to wtedy wogole nie moge wlaczyc kompa bo pisze ze mam wlozyc dysk z systemem. Co mam zrobic? :<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawdopodobnie podczas instalacji twoj nowy system wpisal sie w boota ze starego systemu (na drugim dysku) to stad nie mozesz odpalic kompa bez tamtego dysku... odlacz stary dysk i wloz pyte instalacyjna windowsa, wejdz w tryb naprawy systemu, i napraw boota, niestety nie pamietam komend (sprawdz w helpie) ale chyba bedzie to fixmbr i fixboot...

jesli ci sie kompletnie nie bedzie chcialo tego robic, albo nie bedziesz wiedzial jak to zrobic - zainstaluj jakis os selektor, boot menager, czy cos innego, masa tego w necie jest, np instalujac ubuntu masz takiego gruba...

jesli brak ci jaj, to odlacz stary dysk i zainstaluj windowsa od nowa ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi