GameBoy Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Witam forumowiczów, Pisze z prośbą o pomoc... Szykuje się do podkręcenia mojego Celerona 1,7... Niedługo mam zamiar zmienić na coś lepszego ale na razie musi wystarczyć to co mam. Niestety, w temacie podkręcania jestem zielony, prosił bym o opis krok po kroku co i jak... Komp: Pole Wartość Właściwości procesora Typ procesora Intel Celeron, 1715 MHz (17 x 101) Nazwa kodowa Willamette-128 Seria E0 Zbiór instrukcji x86, MMX, SSE, SSE2 Oryginalna częstotliwość taktowania 1700 MHz Engineering Sample Nie Pamięć podręczna L1 śledzenia 12K Instructions Pamięć podręczna L1 danych 8 KB Pamięć podręczna L2 128 KB (On-Die, ECC, ATC, Full-Speed) Informacje fizyczne procesora Typ obudowy 478 Pin uPGA Wymiary obudowy 3.50 cm x 3.50 cm Liczba tranzystorów 42 milion(ów) Technologia wykonania 6M, 0.18 um, CMOS Rozmiar procesora (Die Size) 217 mm2 Napięcie rdzenia 1.75 V Napięcie We /Wy 1.75 V Typowa moc 63.5 - 66.1 W (zależna od szybkości procesora) Maksymalna moc 84 - 88 W (zależna od szybkości procesora) Pole Wartość Właściwości płyty głównej ID płyty głównej 62-P150-001368-00101111-040201-I845$P4I45150_P4I45D BIOS P1.50 Nazwa płyty głównej ASRock P4i45D Właściwości magistrali FSB Typ magistrali Intel NetBurst Szerokość magistrali 64-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania 101 MHz (QDR) Efektywna częstotliwość taktowania 404 MHz Przepustowość 3228 MB/sek Właściwości magistrali pamięci Typ magistrali DDR SDRAM Szerokość magistrali 64-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania 135 MHz (DDR) Efektywna częstotliwość taktowania 269 MHz Przepustowość 2152 MB/sek Właściwości magistrali mikroukładu płyty głównej Typ magistrali Intel Hub Interface Szerokość magistrali 8-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania 67 MHz (QDR) Efektywna częstotliwość taktowania 269 MHz Przepustowość 269 MB/sek Informacje fizyczne płyty głównej Liczba gniazd procesora 1 Socket 478 Liczba gniazd rozszerzeń 5 PCI, 1 AGP Liczba gniazd pamięci 2 SDR DIMM, 2 DDR DIMM Urządzenia zintegrowane z płytą główną Audio, LAN Współczynnik postaci ATX Rozmiar płyty głównej 240 mm x 300 mm Mikroukład płyty głównej i845D Producent płyty głównej Nazwa firmy ASRock Inc. Informacje o produkcie http://www.asrock.com/product/index.htm Uaktualnienie BIOS'u http://www.asrock.com/support/index_BIOS.htm Prosze o pomoc. P.S co to jest PLL? i jak sprawdzic jakie mam? Prosze też o linki do programów podkręcajacych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 zacznij od przeczytania tego FAQ'a http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=29395 co z tym PLL, o co ci dokladnie chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GameBoy Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 B znalazłem program.. ClockGen.. ale tam trzeba coś zaznaczyć.. ejst dużo dziwnych znaczków... co z tym fantem zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Poczytaj FAQ zanim zaczniesz zadawać pytania tego typu BTW Jakie dziwne znaczki ?? Bardzo prosty i przydatny programik :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Układ PLL częściowo odpowiada za ustalanie mnożnika na procesorze. Wyróżnia się on tym, że na twojej płycie głównej będzie taki srebrny coś ala kondensatorek. Musisz przeczytać co piszę na nim lub obok niego. Po co ? a no po to, że bez niego nie będziesz mógł pokręcać kompa pod windą. Musisz w programie zobaczyć czy obsługuje on twój układ PLL. Jeśli nie to sobie nie pokręcisz... jeśli tak to ustawiasz inne parametry i kręcisz ... ale uważaj! bo pod windą dużo łatwiej jest coś spieprzyć :) Jeśli gdzieś się pomyliłem to mnie poprawcie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 poprawiam zatem: PLL odpowiada za ustawienie FSB dla procesora a nie mnożnika ..... celeron nie ma regulacji mnożnika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...