Skocz do zawartości
GameBoy

Podkręcanie Celerona

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów,

Pisze z prośbą o pomoc...

Szykuje się do podkręcenia mojego Celerona 1,7...

Niedługo mam zamiar zmienić na coś lepszego ale na razie musi wystarczyć to co mam.

Niestety, w temacie podkręcania jestem zielony, prosił bym o opis krok po kroku co i jak...

Komp:

Pole   Wartość Właściwości procesora	Typ procesora   Intel Celeron, 1715 MHz (17 x 101) Nazwa kodowa   Willamette-128 Seria   E0 Zbiór instrukcji   x86, MMX, SSE, SSE2 Oryginalna częstotliwość taktowania   1700 MHz Engineering Sample   Nie Pamięć podręczna L1 śledzenia   12K Instructions Pamięć podręczna L1 danych   8 KB Pamięć podręczna L2   128 KB  (On-Die, ECC, ATC, Full-Speed) 	Informacje fizyczne procesora	Typ obudowy   478 Pin uPGA Wymiary obudowy   3.50 cm x 3.50 cm Liczba tranzystorów   42 milion(ów) Technologia wykonania   6M, 0.18 um, CMOS Rozmiar procesora (Die Size)   217 mm2 Napięcie rdzenia   1.75 V Napięcie We /Wy   1.75 V Typowa moc   63.5 - 66.1 W  (zależna od szybkości procesora) Maksymalna moc   84 - 88 W  (zależna od szybkości procesora)

Pole   Wartość Właściwości płyty głównej	ID płyty głównej   62-P150-001368-00101111-040201-I845$P4I45150_P4I45D BIOS P1.50 Nazwa płyty głównej   ASRock P4i45D 	Właściwości magistrali FSB	Typ magistrali   Intel NetBurst Szerokość magistrali   64-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania   101 MHz (QDR) Efektywna częstotliwość taktowania   404 MHz Przepustowość   3228 MB/sek 	Właściwości magistrali pamięci	Typ magistrali   DDR SDRAM Szerokość magistrali   64-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania   135 MHz (DDR) Efektywna częstotliwość taktowania   269 MHz Przepustowość   2152 MB/sek 	Właściwości magistrali mikroukładu płyty głównej	Typ magistrali   Intel Hub Interface Szerokość magistrali   8-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania   67 MHz (QDR) Efektywna częstotliwość taktowania   269 MHz Przepustowość   269 MB/sek 	Informacje fizyczne płyty głównej	Liczba gniazd procesora   1 Socket 478 Liczba gniazd rozszerzeń   5 PCI, 1 AGP Liczba gniazd pamięci   2 SDR DIMM, 2 DDR DIMM Urządzenia zintegrowane z płytą główną   Audio, LAN Współczynnik postaci   ATX Rozmiar płyty głównej   240 mm x 300 mm Mikroukład płyty głównej   i845D 	Producent płyty głównej	Nazwa firmy   ASRock Inc. Informacje o produkcie   http://www.asrock.com/product/index.htm Uaktualnienie BIOS'u   http://www.asrock.com/support/index_BIOS.htm

Prosze o pomoc.

P.S co to jest PLL? i jak sprawdzic jakie mam?

Prosze też o linki do programów podkręcajacych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Układ PLL częściowo odpowiada za ustalanie mnożnika na procesorze. Wyróżnia się on tym, że na twojej płycie głównej będzie taki srebrny coś ala kondensatorek. Musisz przeczytać co piszę na nim lub obok niego. Po co ?

a no po to, że bez niego nie będziesz mógł pokręcać kompa pod windą. Musisz w programie zobaczyć czy obsługuje on twój układ PLL. Jeśli nie to sobie nie pokręcisz... jeśli tak to ustawiasz inne parametry i kręcisz ... ale uważaj! bo pod windą dużo łatwiej jest coś spieprzyć :)

Jeśli gdzieś się pomyliłem to mnie poprawcie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi