wormux29 Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 (edytowane) Witam ! Mam zamiar zrobić coś takiego że po wyłączeniu komputera wentylatory w obudowie będą działać z 1 min - 2 min. Niestety nie mam pojęcia jak obliczyć jaka pojemność kondensatora będzie mi potrzebna. W obudowie mam 4 wentylatory podłączone jeden do drugiego i ten ostatni do zasilania 12V. 4 x 0.19 A kazdy... Proszę o pomoc w obliczeniach .... Z góry dziękuje Edytowane 19 Marca 2007 przez wormux29 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truman20 Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Witam ! Mam zamiar zrobić coś takiego że po wyłączeniu komputera wentylatory w obudowie będą działać z 1 min - 2 min. Niestety nie mam pojęcia jak obliczyć jaka pojemność kondensatora będzie mi potrzebna. W obudowie mam 4 wentylatory podłączone jeden do drugiego i ten ostatni do zasilania 12V. 4 x 0.19 A kazdy... Proszę o pomoc w obliczeniach .... Z góry dziękuje Kondensator? Raczej nie tędy droga. Nawet taki kilka tysięcy mF nie rzytrzymałby Ci wentylatora dłużej niż kilka sekund, chociaż nawet nie tyle. Pogooglaj za jakimś prostym wyłącznikiem czasowym na ok 5V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 kondensator to nie akumulator... jak już truman20 wspomniał. A możesz powiedzieć po co chesz mieć włączone wiatraki po wyłaczeniu kompa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wormux29 Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 (edytowane) Głównie dlatego ze po wyłączeniu kompa po długim graniu, radiatory z karty graficznej płyty głónej i procka jeszcze są dosyć ciepłe a w taki sposób zawsze wentylatory wywiałyby zalegające cieple powietrze z obudowy ... Nie jest to w sumie potrzebne ale wpadłem na taki pomysł jak czytałem artykuł o zasilaczu komputerowym który ma taką funkcję ... więc jak można by rozwiązać ten problem. mółgby mi ktos podsunac jakis pomysł // wpadłem na pomysł z kondensatorami po przeczytaniu tego artykułu . http://www.purepc.pl/node/1152 cytat; ' Dzięki technologii ECASO wentylator w zasilaczu pracuje do 3 minut po wyłączeniu komputera by schłodzić komponenty do bezpiecznej temperatury, zabezpieczając je przed przegrzaniem i uszkodzeniem. Energia do zasilania ECASO jest pobierana z kondensatorów, dzięki czemu zasilacz po wyłączeniu nie pobiera ani jednego Wata (W) energii z sieci elektrycznej ' Edytowane 20 Marca 2007 przez wormux29 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 1. Głównie dlatego ze po wyłączeniu kompa po długim graniu, radiatory z karty graficznej płyty głónej i procka jeszcze są dosyć ciepłe a w taki sposób zawsze wentylatory wywiałyby zalegające cieple powietrze z obudowy ... 2. Nie jest to w sumie potrzebne ale wpadłem na taki pomysł jak czytałem artykuł o zasilaczu komputerowym który ma taką funkcję ... 3. cytat; ' Dzięki technologii ECASO wentylator w zasilaczu pracuje do 3 minut po wyłączeniu komputera by schłodzić komponenty do bezpiecznej temperatury, zabezpieczając je przed przegrzaniem i uszkodzeniem. Energia do zasilania ECASO jest pobierana z kondensatorów, dzięki czemu zasilacz po wyłączeniu nie pobiera ani jednego Wata (W) energii z sieci elektrycznej ' Skoro po wyłączeniu urządzenia elektrycznego ono się nie grzeje, to po co je schładzać? Samo sie nie schłodzi? :) Wg mnie nieprzydatny bajer z serii marketingowych kmiotów, choc być może w specyficznych warunkach to ma zastosowanie, to wątpię by było konieczne i potrzebne w zasilaczu dobre sobie... nie pobiera ani jednego wata z sieci... a w kondensatorach to ta energia może jest wytwarzana z powietrza? Po prostu kondensator zmagazynował tą energię wcześniej.. a potem oddaje... Widać ten kto to pisał albo nie zna się na prawach fizyki.. albo to po protu chłyt martetindody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 jesli sie nie uszkodzily podczas pracy, a po wylaczeniu nie grzeja sie to po co je chlodzic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 tzn wiesz, teoretycznie można to wytłumaczyć oczywiście w taki sposób, że jak wiatraki chodzą to jest ruch powietrza... natomiast gdy wyłączasz kompa to ciepłota z radiatorów musi uciec.. a nie ma już wymuszonego obiegu - co może doprowadzić do wzrostu temperatury wewnątrz obudowy zasilacza... Ale nie wydaje mi się aby to był aż taki problem... Jak zwykle nazwali to szumnie technologią ECASO (cokolwiek to jest), a jak znam życie to takie super cudne nowe technologie użyte w urządzeniach to po prostu jakiś tranzystor z rezystorkiem na krzyż :) - oczywiście w celach makretingowych.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
themOn Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 mam be-quiet-a 420w z ta kosmiczna technologia ecaso :) powiem tylko tyle, ze jak wylacze kompa to rzeczywiscie wentyle chodza jeszcze przez 3 min. ale napiecie na to pobierane jest raczej z sieci, poniewaz po wyjeciu kabla z listwy "ecaso" przestaje dzialac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawi Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 (edytowane) nu ja też mam zasiłkę z tą elo pr0 technologią i nie mam pojęcia na ki wuj mi to potrzebne :D po co się męczyć i coś kombinować jak to w niczym się nie przyda... lepiej sobie pójść z kolegami na piwko ;) Edytowane 21 Marca 2007 przez Zawi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 mam be-quiet-a 420w z ta kosmiczna technologia ecaso :) powiem tylko tyle, ze jak wylacze kompa to rzeczywiscie wentyle chodza jeszcze przez 3 min. ale napiecie na to pobierane jest raczej z sieci, poniewaz po wyjeciu kabla z listwy "ecaso" przestaje dzialac :) no czyli jeszcze lepiej... nie wciskają chłamu klientowi, tylko wciskają ciemnotę :lol: i co to w ogóle jest ecaso... nazwa jakichś czipsów czytana wspak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...