Skocz do zawartości
swistak1984

flatron vs trinitron

Rekomendowane odpowiedzi

Czy Dell na trinitronie np. P790 to coś w stylu Sony trinitron, czy to trinitron z innej bajki. Bo o ile się orientuję Sony nie ma już wyłączności na te kineskopy, ale nie wiem, czy kineskopy montowane w innych monitorach (np. Dell) to te same.

co do monitorow firmy Dell to nie wiem (mialem tylko kontakt z laptopem tej firmy).

Co do wykorzystania kineskopow Trinitron produkowanych przez Sony to bywa roznie - najlepsze monitory na Trinitronie to oczywiscie Sony i MAG.

Taka firma CTX korzysta tez m.in. z kineskopow Trinitron ale wg mnie to nizsza klasa i do MAGa albo Sony to im daleko:) Nie potrafia wykorzystac danej im technologii nalezycie :P

co do monitorow Dell w nich sa montowane kineskopy Sony, testowalem z nich np 17" M770 na trinitronie i maja rewelacyjna jakosc obrazu, i super odswierzanie w 800x600 140Mhz a 1024x768 ciagna bez problemu 110-120Mhz ( na gf4 440 Winfasta) i jakosc jest dobra w wyswietlaniu obrazu nawet w 4 letnich moniotrach, a jezeli chodzi o model p790 jestem akurat w posiadaniu takeigo - jest on wyposazony w kineskop Sony wega, jakosc tez jest bdb, tylko jedynym minusem sa mniejsze czestliwosci odswierzania (1024x768 - 100Mhz), jezeli chodzi o flatrony to akurat pozbylem sie modelu 795 na rzecz della :D ze wzgeldu blaknieciakineskopu- nieuznaja tego na gwarancji i podobno jest to jakas wada techniczna bo juz sie z kilkoma monitorami spotkalem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to moja opinia co do moitorka: jestem wielkim maniakiem moniotorow, mialem ich bardzo duzo w swoim domu czesto je zmieniam. swojego czsu bylem fanem LG'kow flatron mialem model 795 i potem przesiadlem sie na 915plusa zawsze jednak chcialem miec soniaka jednak zapora byla dla mnie cena. Jednak pewnego dnia dokladnie w wakacje 2002 sklep komputronik zrobil super promocje na monitor MIRO 19100 na kineskopie trinitron FD o odswierzaniu poziomym 110khz moniotr koszotwal 1420zl !!!!!!!!!! po wakacjach juz kosztowal 2199 i tak jest do teraz !!!!! od razu wymienilem flatrona 915 na ten monitorek. I teraz nik ale to nikt mi nie powie ze moniotry na kineskopie SONY maja taki sam obraz jak LG (a mialem LG'ka wybranego z 15 modeli najlepszego) SONY ma tak mocne kolory szczegolnie kolor czarny jest czarny na lgku jakis taki szarawy ale zauwazylem to dopiero jak postawilem oba monitory obok siebie wczesniej uwazalaem ze Lg'ki sa extra. co do paskow stabilizujacych przyzwyczailem sie po 2-3 tygodniach . jest jeszcze inna sprawa jezeli chodzi o monitor a mianowicie KARTA GRAFICZNA porownajcie jakosc obrazu na matroxach a np klonach chinskich gforcow , ATI tez ma sliczny obraz ,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do sony kolejny raz potwierdzili swoja jakosc kineskopow. Ostatnio ojciec kupowal telewizro bo nasz stary goldstar 21" ma juz 20 alt i zaczyna piszczec :) , staruszek chcial kupic dobry Tv z panoramicznym ekranem w okolicach 28-32" bylismy w wielu sklepach ogladalismy rozne telewizory , wczesniej namawialem go na TV LG flatron ale jak zobaczylem stojace obok siebie LG i SONY to nie bylo juz o czym rozmawiac od razu zdecydowalismy sie na SONY w rachube wchodzil jeszcze nowy PHILIPS z technologia pixel plus ktory wygladal baaardzo podobnie do soniaka ale byl jeszcze drozszy wiec kupilimsy soniaka pozdrawiam P.S. dla mnie sony robi najlepsze ekrany na rynku :) i nie jestem wcale fanem sony bo inne czesci HI-FI mam innych firm ale co do TV i moniotorow mam takie zdanie tylko SONY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I teraz nik ale to nikt mi nie powie ze moniotry na kineskopie SONY maja taki sam obraz jak LG (a mialem LG'ka wybranego z 15 modeli najlepszego) SONY ma tak mocne kolory szczegolnie kolor czarny jest czarny na lgku jakis taki szarawy ale zauwazylem to dopiero jak postawilem oba monitory obok siebie wczesniej uwazalaem ze Lg'ki sa extra.

Wszystko to prawda, tylko to dalej twoje odczucie. Jak widzę temat jaki monitor wybrać Flatron, Trinitron czy Diamondtron to trochę jestem zdziwiony, każdy musi osobiście wybrać "rodzaj" kineskopu <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span> mu najbardziej "pasuje". Mnie np denerwują te "żywe" kolory Trynitrona i wybrałem Flatrona bo tak jak zauważyłeś czarny, jak i wszystkie inne kolory są mniej "soczyste".

Dlatego każdy indywidualnie powinien dokonać wyboru, a następnie co może zrobić to zapytać o kilka typów z bańką jaką wybrał.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak witek zgadzam sie z toba to sa moje odczucia i wiesz co takie samo zdanie mam co do kart muzycznych kots mi tam wmawia ze dzwiek na nforcie 2 jest lepszy od oudigy dla mnie nie jest ale to wlsnie sa indywidualne odczycia odbiorcy co innego do np. szybkosci kart grafi czy procesorow bo to sa rzeczy mierzone... jednym slowem faktycznie moze sa to moje odczucia ale i tak najlepszy dla mnie jest ekran sony :)) pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dodam od siebie jako takze posiadacz flatrona, ze na jego korzysc podczas zakupu przemawiala

-cena

-brak strun

- i plaski ladny kineskop.

Jedyne co musze powiedzec to ze przed zakupem nalezy dokladnie obejzec kineskopy kazdego monitora, bez znaczenia jakiej to firmy - zwlaszcza rogi, czy swieci rownomiernie, bo zdaza sie ze takie wady dostrzega sie dopiero w domu.

Mowuie to z doswiadczenia bo juz takie cos widzialem, i niech sprzedawca czasem nei wmawia ze to wina np grafy, lub ustawienia monitora badz tez rozgaleznika do ktorego jest podlaczona wieksza ilosc monitorow na sklepie - musi wam tak ustawic obraz by byl zajefajny. Jak nie , to kupujcie inny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście wolę Flatrona (sam takiego mam) bo nie ma pasków :)

zajmuje się grafiką i z doświadczenia wiem że aby uzyskać dobre kolory bez względu na rodzaj posiadanego monitora czytaj: w miarę rzeczywiste; trzeba przy nim trochę pogrzebać w profilach. Co do fgeometrii obrazu z LG jest nieco lepiej niż z SONY, ale to jest zależne od konkretnego egzemplarza, więc przed kupnem lepiej sprawdzić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam - podlacze sie do tego watku, bo moj problem rowniez dotyczy monitora. Aktualnie mam NEC fe791sb - generalnie nie mam do niego zastrzezen - geometria bardzo dobra. Ale... monitor ten umozliwia uzyskiwanie obrazu o duzej jasnosci - u mnie odbywa sie to kosztem ostrosci. Czy to jest normalne?

Pozdrawiam, doss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam od prawie miecha LG F900P i jest zajebisty. Wyciaga w 1280x1024 100Hz a w 1600x1200 85Hz. Obraz jest bardzo wyrażny w każdym z rogów i kolorki sa bardzo dobre. Cena tylko 1400 zł jak na 19 calowy monit. A grafa to niestety tylko GF2MX PROLINKA. I co ważne ogólnie super obraz. Polecam !!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

waszym zdaniem 10Hz mniej czy wiecej to jakas zauwazalna roznica czy tez nie?

powyżej 85Hz - tak ale po 5godzinach intensywnej pracy

poniżej - hmmm - imho taki obraz nie powinien być dopuszczalny do użytku non stop dłużej niż 3 godziny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak witek zgadzam sie z toba to sa moje odczucia i wiesz co takie samo zdanie mam co do kart muzycznych kots mi tam wmawia ze dzwiek na nforcie 2 jest lepszy od oudigy dla mnie nie jest ale to wlsnie sa indywidualne odczycia odbiorcy co innego do np. szybkosci kart grafi czy procesorow bo to sa rzeczy mierzone... jednym slowem faktycznie moze sa to moje odczucia ale i tak najlepszy dla mnie jest ekran sony :)) pozdrawiam

no coz jak sie ma 8rda to sie nie dziwie - jedynie wersja z + moze byc porownywalna z audigy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im wiecej Hz tym obraz ostrzejszy i nie meczy .........jezeli mozna napomknac co do jakosci to dla mnie rewelacja to jest EIZO a potem SONY.....jezeli ktos chce kupic SONY to niech sie tez zastanowi nad odpowiednikami np. CTX 711....widzialem obraz na tym monitorze u kumpla i jest spox.........polecam tez Mitsubishi i NEC(sam mam i jestem zadowolony).

Wracajac do EIZO....sa naprawde dobre............tylko gorzej jak sie cos z nim stanie niedobrego.....ciezko z serwisem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przytocze kilka argumentów które (moim zdaniem) przemawiają na kozysc sony! Po pierwsze jak zapewne zdązyliscie zauwazyc baardzo wiele firm kozysta z kineskopów SONY (począwszy od sun,della,ctx,magów (dla mnie to jakis lowend;p) i wiele wiele innych tak więc mozna wywnioskowac iz sa to naprawde pożadne kineskopy... ja uwazam ze obraz jest wyrazniejszy na soniaku wybierałem kiedys pomiedzy lg 795ft+ a sony E200E i wybrałem sony z czego jestem zadowolony bo kumplowi lg padł :-( podobno czesc lg psuje sie po roku (ale moze to tylko plotka) Poza tym który monitor sie bardziej spodoba ten nalezy wybrac. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im wiecej Hz tym obraz ostrzejszy i nie meczy .........jezeli mozna napomknac co do jakosci to dla mnie rewelacja to jest EIZO a potem SONY.....jezeli ktos chce kupic SONY to niech sie tez zastanowi nad odpowiednikami np. CTX 711....widzialem obraz na tym monitorze u kumpla i jest spox.........polecam tez Mitsubishi i NEC(sam mam i jestem zadowolony).

Wracajac do EIZO....sa naprawde dobre............tylko gorzej jak sie cos z nim stanie niedobrego.....ciezko z serwisem

myślisz o odświeżaniu? 8O

imho jest raczej tak, że im lepszy kineskop to przy zwiększaniu odświeżania ekranu jakość (ostrość) obrazu maleje bardzo mało, im lepszy tym mniej ale maleje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde ten LG ma lepsze odsiwezanie niz SONY

LG 795ft sony E220

1600x1200 lg 77 sony 69

1280x1024 lg 88 sony 81

1152x864 lg 105 sony 94

1024x768 lg 119 sony 106

Pod tym wzgledem LG jest lepsze.

Ale tyle pozytywnych argumentow przypisaliscie dla Sony,

ze chyba pozostane po stronie Sony pomimo tych roznic w odswiezaniu.

Moze macie jakies argumenty dla tych dwoch monitorow?

Chetnie poczytam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

parametry parametrami a zycie swoje ;)

Dokladnie.

Dzisiaj widzalem monitory za 450zl roznych firm na trinitronie i kazdy mial inne czestotliwosci odswierzania. Juz nieraz na forum bylo ze np. przy rozdzialce 1024x768 producent podawal np. 100Hz a ludzie spokojnie wyciagali z niego 120Hz i to bez jakich kolwiek oznak ze cos jest nietak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...