Skocz do zawartości
Gość

Ciagle resety - HELP NEEDED

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Mam pewien poważny problem. Może najpierw go opiszę a potem powiem o moim kompie. Otóż bardzo często dzieje mi się tak, że komputer sam mi się resetuje, wychodzi z gier do windowsa, programy nagle się zawieszają i wyskakuje komunikat bla bla bla....i klikam „nie wysyłaj”. Dzieje się tak od momentu zakupu komputera. Mam Athlona 1,7XP(nie kręcony), płyta to Asus A7V333, grafika Gf4 Ti 4200 64DDR, 256 DDR Saitec’a. Wszystko sam składałem. Ostatnio zamontowałem sobie wodne chłodzenie procka i problem się jakby nasilił. Nie wiem co powoduje te ciągłe samoczynne resety, wyskakiwanie błędów i zawisy systemu (Windows XP Profesional). Normalnie jak np. pisze w Wordzie albo słucham mp3 i siedze w sieci to tak się dzieje. Tylko jak gram w gierki.

Taraz może powiem o czymś co mnie również niepokoi. Otóż w programach Asus Probe i MBM 5, oprócz pomiaru temperatur, jest również pomiar napięcia. Moje wskazania są jakieś dziwne. Mierzone są mapięcia 12V, 5V, 3.3V i Vcore. Oto co wskazują mi dwa niezależne programy:

Asus Probe:

Mierzone napięcie: Wskazanie programu

+12V : +13,568V

+5V : +4,999V

+3.3V : +3,136V

Vcore : +1,808V

MBM 5

Mierzone napięcie: Wskazanie programu

+12V : +12,89V

-12V : +13,47V

+5V : +5,00V

-5V : -5,65V

+3.3V : +3.12V

Vcore : +1,79V

W BIOS’ie pokazuje mi podobnie tzn:

Vcore: +1,8

+3.3V : +3.13V

+5V : +4.99V

+12V : +13.09V

Na zasilaczu jest napisane, że ma 250W. Chodzi na nim dysk twardy, cd-rom, dwa wentylatory od chłodnicy z WC no i stacja dyskietek.

To jest pierwsza podejrzana rzecz. Druga to to, że w mojej karcie graficznej zepsuł się wentylatorek i chodzi na samym radiatorze. I radiator i pamięci grzeją się strasznie i przy kilkusekundowym przytrzymaniu palca można się poparzyć. Wyłączyłem wszystkie anty aliasingi, wygładzanie tektur i w ogóle wszystko co się dało, żeby ją minimalnie obciążyć i jeszcze w Power stripie zjechałem z ustawieniami na minimum.

Na takich ustawieniach chodzi w tej chwili mój komp. Nie wiem czym jest spowodowane tą ciągłe resetowanie się, zawiasy, błędy itp. Przeinstalowałem system i mam to samo. Nie wiem czy to z powodu tych napięć, czy może grafika coś nie daje rady i się za bardzo grzeje.

POMOCY !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się właśnie zastanawiałem czy to może nie jest wina karty graficznej. Normalnie w Windowsie pracuje ona na bardzo małych wymaganiach. Word, Exel, AutoCAD, Explorer - to wszystko nie absorbuje karty graficznej w dużym stopniu. Natomiast gry takie jak np Hitman 2 już potrzebują tej mocy - zwłaszcza jak mam ustawione detale na maxa itd. Może karta graficzna nie wytrzymuje takich obciążeń i mi kompa resetuje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie powinny nastepowac restarty przy grzaniu sie grafy.

Jest to ew. wina podkrecania proca (ale tego nie robisz) lub wlasnie spadkow napiec zasilacza.

Na pewno nie masz nawet artefaktow bo o nich nic nie piszesz. Wiec watpie czy karta sie grzeje.

Zreszta napiecie +12V masz niebezpiecznie wielkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...