f3nikz Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Mam następujące pytanie.. Zaznaczam, że jestem laikiem jeśli chodzi o OC pamięci ale nie w tym rzecz. Zakupiłem do swojego kompa na allegro pamięci takie jak w tytule czyli OCZ 2x512ddr2 [PC6400] Platinum XTC i z nimi wiąże się moje pytanie. Rzekomo mają one timingi 4-5-4-15 to dlaczego programik CPU-Z wykazuje mi coś takiego: Czy powinienem coś w biosie poprzestawiać może ?? Mam Asusa P5B Deluxe.. A i jeszcze jedno są to 800mhz a pokazuje jak na załączonym obrazku 400mhz. Proszę nie negować mnie i mojego posta, w końcu rzeczą ludzką jest czegoś nie wiedzieć... Peace Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 (edytowane) U mnie timingi tez z początku ustawiły się na 5-5-5-15 nie wiem czemu, wystarczy zmienic w biosie np. takie jak ja mam. Pokazuje 400MHz bo to rzeczywista częstotliwość pracy pamięci. Ale jako że pamięci DDR wykonują w ciągu jednego cyklu zegara 2 operacje (na obu zboczach impulsu) to sprytni spece od markietingu wymyślili żeby podawać taktowanie 2 razy większe bo przecież 800 wyglada na pudelku ladniej niz 400 nieprawdaż? :> Ma to też na celu pokazać różnice w wydajnośći pomiędzy pamięciami SDR i DDR (SingleDataRate, DualDataRate). To tyle ;). A i taktowanie moich kostek nie jest graniczne, ustawilem na szybko, nie mam czasu. Edytowane 21 Marca 2007 przez krzyysiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Mozliwe ze plyta zle odczytuje SPD pamieci, a 400MHz w CPU-Z jest ok ;) To pamiec typu DDR, wiec 400 x 2 = 800MHz. Zobacz w zakladke SPD, co masz wpisane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Ja na p5b-dlx mam zawsze poprawne odczyty w cpuz, imho te timingi są ustawione z SPD, spróbuj ustawić wszystko ręcznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f3nikz Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Dałem ręcznie i jest ok.. ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Dałem ręcznie i jest ok.. ;-)To teraz jeszcze je pociśnij troche, bo Platinumy, zwłaszcza w modułach po 512MB (bardziej krętliwe od 1GB), raczej w okolice 1000 powinny się bez zająknięcia zbliżyć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...