Skocz do zawartości
f3nikz

Ocz 2x512 [pc6400] Platinum Xtc

Rekomendowane odpowiedzi

Mam następujące pytanie.. Zaznaczam, że jestem laikiem jeśli chodzi o OC pamięci ale nie w tym rzecz. Zakupiłem do swojego kompa na allegro pamięci takie jak w tytule czyli OCZ 2x512ddr2 [PC6400] Platinum XTC i z nimi wiąże się moje pytanie. Rzekomo mają one timingi 4-5-4-15 to dlaczego programik CPU-Z wykazuje mi coś takiego:

Dołączona grafika

Czy powinienem coś w biosie poprzestawiać może ?? Mam Asusa P5B Deluxe.. A i jeszcze jedno są to 800mhz a pokazuje jak na załączonym obrazku 400mhz. Proszę nie negować mnie i mojego posta, w końcu rzeczą ludzką jest czegoś nie wiedzieć...

Peace

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie timingi tez z początku ustawiły się na 5-5-5-15 nie wiem czemu, wystarczy zmienic w biosie np. takie jak ja mam.

Pokazuje 400MHz bo to rzeczywista częstotliwość pracy pamięci. Ale jako że pamięci DDR wykonują w ciągu jednego cyklu zegara 2 operacje (na obu zboczach impulsu) to sprytni spece od markietingu wymyślili żeby podawać taktowanie 2 razy większe bo przecież 800 wyglada na pudelku ladniej niz 400 nieprawdaż? :> Ma to też na celu pokazać różnice w wydajnośći pomiędzy pamięciami SDR i DDR (SingleDataRate, DualDataRate).

To tyle ;).

A i taktowanie moich kostek nie jest graniczne, ustawilem na szybko, nie mam czasu.

Edytowane przez krzyysiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi