Skocz do zawartości
piotrek_inf

Dziwna Sprawa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam komputer z płytą Gigabyte K8NS do tego procesor Sempron64 2800+. Problem leży w tym, że nie mogę jednocześnie podkręcić procesora i pamięci. Max fsb jakie mi się udało na tej płycie uzyskać to 325MHz ale żeby tego dokonać musiałem pamięci ustawić 2:2 czyli chodziły na 325MHz, z kolei jeśli obniżę fsb na 285MHz to pamięci mogę ustawić na 1,66:2 czyli około 460MHz. Nie wiem w czym leży problem, może ktoś spotkał się już z czymś takim, będe wdzięczny za jakieś rady.

Edytowane przez piotrek_inf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to tak jest, albo podkrecisz procesor albo ram, jak chcesz oba to podkrecasz procesor ile sie da, a potem dzielniki sprawdziasz jakie dadza taktowanie pamiecia, poprobuj sobie opcje programikiem A64MemFreq11.

edit: jezeli Twoj procesor jest w stanie chozdic na 9x325 to ustaw dzielnik pamieci na div133, beda wtedy chodzily na 406 mhz

Edytowane przez sesq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to chodzi, że nie idzie. Jak ustawie dzielnik na 1.33:2 to nie mogę podjechać fsb więcej jak 290 więcej to już zwis, a to nawet nie osiąga 400MHz na pamięciach, ale jak ustawie fsb na 285 to mogę zmienić dzielnik nawet na 1.66:2. trochę to dziwne, spróbuje z poziomu windowsa podkręcić może coś więcej się wyciśnie.

Ustawiłem sobie fsb na 289MHz i dzielnik na 1.33:2, komp nie wstał, później fsb 289MHz i dzielnik na 1.5:2 uruchomił się i clockgenem pociągnąłem do fsb 313MHz co dało na procku 8x313 2,5GHz a pamięci 460MHz. Te ustawienia wpisałem do biosu i komp sie nie uruchomił. Może to wina biosu? Jaki jest najlepszy bios do K8NS?

Edytowane przez piotrek_inf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi