Orion_Master Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Witam otóż mój problem polega na tym że mój obecny zasilacz http://extrapc.pl/podzespoly/opis.php?k=58...71&company= jest już przestarzały i bardzo sie przegrzewa czego skutkiem są m.in. częste restarty, muszę więc kupić nowy i od kilu dni zastanawiam sie nad wyborem. Nigdy wczesniej nie wymieniałem zasilacza i kompletnie się gubię w tych voltach watach i amperach :D Myślałem że nowsze zasilacze tzn te np o 400W będą mieć większe natężenie przy odpowiednich napięciach a tymczasem mają mniejsze niż pisze to na moim zasilaczu 300 Wattowym. Dlatego poddaje się i prosze specjalistów o pomoc w wyborze. Tak sobie pomyslałem że wystarczy tylko troche lepszy zasilacz a nie od razu coś rewolucyjnego, dlatego znalazłem ten http://extrapc.pl/podzespoly/opis.php?k=58...60&company= . Ten sam model, ulepszona wersja z 2 wiatrakami ale nie wiem jak jest z napięciami :unsure: Na stronie producenta są jescze ''silniejsze'' ale może nie warto inwestować w serie Feel i kupić calkiem inny zasilacz? Pomóżcie! Ja pomyślałem ze może wystarzczy tylko zwykła zmiana nowszego modelu ale jeśli jest to kiepski wybór i doradzacie coś inego to piszcie, cena tak do 200zł. Licze na waszą pomoc i z góry thx. Pozdro :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Modecom Feel to stare konktrukcje. Pakowanie się z 300 na 400W jest wyrzuceniem pieniędzyw błoto. Generalnei do 200zł to Huntkey HK-350AP (to co ma na naklejce jest zaniżone w stosunku do rzeczywistych mozliwosci), z głosniejszych opcji to np Pentagramy Silent Force robione przez sirteca. A tak w ogóle to zmierz napiecia miernikiem to sie stwierdzi czy Twoje 300W jest rzeczywistym problemem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawloHT Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Co do Pentagrama (370-460) to ponoc zwroty są i ma niska sprawnosc. Jak dla mnie to Sirtec chale z nimi odwalił Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Co do Pentagrama (370-460) to ponoc zwroty są i ma niska sprawnosc. Jak dla mnie to Sirtec chale z nimi odwaliłO zwrotach nie słyszałem, natomiast co do niskiej sprawności to był jakis test na pclabie, co im niby tak wyszło. Teraz ta wiadomość jest powielana i zaczęła życ własnum życiem. Do testów na pclabie podchodze z duuużym marginesem ostrozności, a odpowiedniki pentagrama to chiefteki, które w Polsce są neiosiagalne, a one maja sprawność cetryfikowana >80% chyba nawet 84% wiec to raczej wina pclabu a nie sirteca. ten test na pcalbie to bujda skoro dali takie same obciazenie i dla 460 i dla 620W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Jakoś jak mierzyliśmy sprawność z użyciem dość dokładnych mierników, to chiefteki miały te 80%. A testy na oko to sobie można wsadzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZgredeK Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Firma Pentagram nie podaje informacji na temat sprawności zasilacza. Podłączyliśmy jednak cały testowy komputer do naszego miernika poboru mocy i odczytaliśmy szczytową wartość na poziomie 336 W. Jeśli zaufać wskazaniom wyświetlacza zasilacza (który w tym samym momencie pokazywał 250 W), można założyć, że zasilacz pobrał z sieci 336 W, a komponentom oddał 250 W, czyli jego sprawność wynosi niecałe 75% (przy zadanym obciążeniu). Te dodatkowe 86 watów, których nie wykorzysta komputer, zostają zamienione w ciepło przez elementy zasilacza.Nie było żadnego testu, sprawdzili tylko dokładność wskazań wbudowanego w zasilacz układu pomiarowego ;) :lol2: (układ pomiaru mocy jest zamontowany po stronie pierwotnej) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...