Skocz do zawartości
SpiderMAN

Przecielismy nagrzewnice z sir Afeen-em na pol :)

Rekomendowane odpowiedzi

kup rurke miedziana (miekka)...

rurki miekkie to nawet 5-cio letenie dziecko wygnie w reku
HA ! benek - widzę ze kojarzysz temat - możesz wyjawić czym się różnią rurki miękkie Cu od twardych ?

czy to tylko kwestia grubości ścianki ?

(np. rurka standardowa czyli twarda fi zew 15 ma ścianki grubości 1 mm) (miękkiej jeszcze nie dorwałem)

btw: wczoraj w NOMI widziałem pośród zestawów do lutowania różnych różności Zestaw do lutowania Aluminium (???)

1. jak nazwa wskazuje - twarde sa twarde czyli sztywne a miekkie sa miekkie czyli latwo sie zaginaja, ale i na twarde jest sposob - rozgrzewasz nad gazem i od razu hartujesz woda i twarde sa juz miekkie 8) chodzi o Cu bo innych nie testowalem ;)

2. jak w jakiejs ofercie zobaczysz rurki w sztangach (pociete na odcinki) to na 95% sa twarde, jak beda w kregach to na 95% sa miekkie

3. standardowo rurki do instalacji CO lub wodnej miekkie maja grubosc scianki 1mm bo inaczej trudno by sie formowaly (zalamywaly by sie a nie robily luki), rurki twarde (z tego co pamietam) do srednicy ~30 maja scianki 1mm, do ~60 maja scianki 1.5mm, do ~90 maja 2mm itd

4. przy lutowaniu twardym moze i da sie polutowac Alu., spawanie skuteczniejsze (o ilepamietam Alu. spawa sie elektrycznie w oslonie argonu) a co do lutowania Alu. to pogadaj z jakims fachowcem to powie ze najlepszym sposobem na laczenie Alu. jest skrecanie na sruby lub nitowanie - maly koszt a duza skutecznosc - ale z oczywistych przyczyn nie nadaje sie do naszych zastosowan :( chyba ze ktos robi sobie bude z Alu. :)

O wlasnie o taka odpowiedz mi chodzilo. Bede lazil po sklepach i szukal rurek miedzianych w kregu :)

THNX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Podłaczam sie tu bo mysle ze pasuje no i ze mi pomozecie.

Moze legenda krotka

pierwsze dwei fotki to tak jak jest teraz na dwoch nastepnych jest namalowane na czartno taj jak ma byc ostatecznie (tak jak bym chciał).

Wezami sie polaczyc tego nie ma bo sie gnom na maksa zreszta tak jak widac na zdjeciu sprawdzalem z roznymi i z roznych materiałow.

Tak mysle o tej gietkiej rurce miedizowej ale koles powiedzial ze nie zrbie takeigo łuku

Macie jakies pomysly ???

Pomóżcie !!!

TAK JEST TERAZ:

PRZÓD:

Dołączona grafika

TYŁ:

Dołączona grafika

A TAK MA BYC

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Z góry dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oliwa

To co proponujesz to polaczenie wszystkich rurek szeregowo. Zwroc uwage, ze w aluminiowych rurkach masz takie spiralki. Powoduja one, ze przy polaczeniu rownoleglym taka nagrzewnica sprawia na prawde spore opory (mam takie 3 w domu, 4ta rozcialem). Jesli polaczysz to szeregowo, to opory beda ogromne, a przeplyw w zwiazku z tym tragiczny (sprawa polepszy sie troche jesli te spiralki wywalisz w cholere, ale one dodaja nie tylko oporow ale i wydajnosc :wink: )

Rozumiem, ze rozciales swoja zeby zmniejszyc gabaryty - polacz to wiec w podobny sposob jak to bylo oryginalnie (czyli 2 glowne kanaly, gdzie kazdy kanal zawieralby 7 rurek), tylko ze komory bedziesz musial samemu zrobic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Podłaczam sie tu bo mysle ze pasuje no i ze mi pomozecie.

Moze legenda krotka

pierwsze dwei fotki to tak jak jest teraz na dwoch nastepnych jest namalowane na czartno taj jak ma byc ostatecznie (tak jak bym chciał).

Wezami sie polaczyc tego nie ma bo sie gnom na maksa zreszta tak jak widac na zdjeciu sprawdzalem z roznymi i z roznych materiałow.

Tak mysle o tej gietkiej rurce miedizowej ale koles powiedzial ze nie zrbie takeigo łuku  

Macie jakies pomysly ???

Pomóżcie !!!

[CIACH]

Z góry dzieki za pomoc

No to masz!

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A do tego stan w jakim ja sprzedalem. Kupilem przewod hamulcowy od CC i on mial taka zajebista sprezynka jako oslonke. Weszla do srodka rurki 8mm idealnie!

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Rurki osadzalem na silikonie, a calosc pozniej oblepilem dla pewnosci Poxilina, zeby przypadkiem nie zeskoczyly. 100% szczelności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi