tomek3232 Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Właśnie zamierzam zakupić dysk twardy pod złącze ata i natkonołem się na te dyski http://allegro.pl/item180423056_seagate_32...gw_3_2l_fv.html które obsługują NCQ a z tego co pamiętam ncq miały obsługiwać kontrolery SATA II Więc jak to jest czy moja stara płyta która obsługuje ATA 133 obsłuży ten dysk ? http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Products/...=1&LanID=16 I co o tym sądzicie czy warto ładować kase w to ncq ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Ncq obsl. juz sata (nie kazdy) a sata2 ma to seryjnie. Wg. specyfikacji ze strony seagate ten model nie ma ncq - click Nie spotkalem sie z dyskami pata z ncq, chyba ta technologia jest zarezerwowana tylko dla sata/sata2 (chyba, ze cos przegapilem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek3232 Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Ja też widziałem na stronie producenta ze te dyski nie mają NCQ tylko ze w niektórych sklepach i na aukcjach podają ze te dyski to obsługują dziwne ale to chyba po prostu powielony błąd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flashh Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Aby dysk obsłuzyc NCQ musi być podpiety pod SATA i dodatkowo pracowac w trybie AHCI a nie emulacji IDE jak dosć spora grupa płyt głównych to "proponuje". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Aby dysk obsłuzyc NCQ musi być podpiety pod SATA i dodatkowo pracowac w trybie AHCI a nie emulacji IDE jak dosć spora grupa płyt głównych to "proponuje". no wlasnie mam plyte glowna na chipsecie i965 / ICH8 - narazie dysk jedzie w standardzie IDE na SATA. Co lepiej , czy aby dysk szedl w trybie iDe czy przelaczyc na AHCI ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...