Skocz do zawartości
Avat

Ocz Ddr2 800mhz Cl5...

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchaj ja miałem Patrioty CL5 800 i nie szły wyżej jak 440 . Ani grama MHz więcej nie chciały pujść więc nie wiem może to kwestia płyty że tak na nich śmigasz . Poza tym pierwsze o jakie pamięci pytałem to właśnie patrioty , patriotów nie było wziąłem OCZE Platinium rev.2 ( akurat były w tej samej cenie ) . Nie mogłem iść do innego sklepu bo wymieniałem towar i dopłacałem dlatego decyzja zapadła taka jaka zapadła . Potem miałem kolejny zwrot gwarancyjny . Wziąłem patrioty szły do bani więc wymieniłem na ocze CL5 2x1024 i tak dobrze że sprzedawca poszedł mi na ręke i wymienił . Teraz cały czas na nich działam a platiniumy leżą niestety w pudle i czekają na nowego właściciela . Wole więcej pamięci która jest wolniejsza niz mniej szybszej ( mogłem wymienić na platiniumy 2x512 - te same co już mam ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dosłownie loteria. DDR2 były tak projektowane, że zmniejszanie timingów pociąga za sobą obniżenie częstotliwości. Działa to liniowo. Czyli chodzi o to, że 400 MHz CL5-5-5-15, napięcie 2,2v (dajmy na to) tak samo obciąża pamięci (i pod względem "obciążalności" i pod względem emisji ciepła etc) jak 333 MHz CL4-4-4-12 2,2v.

Tzn. to tylko teoretyczne biadolenie, ale na ogół +/- się sprawdza :) (przynajmniej u producentów, nie mówię o indywidualnym OC).

Czyli dla producenta OCZ to rybka czy memki chodza 333 MHz 4-4-4-12 czy 400 MHz 5-5-5-15. Pamięci są nawet puszczane z tej samej serii, partii i przez tą samą selekcje :wink:

Edytowane przez Xtreme Addict

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi