Skocz do zawartości
Gość f.e.a.r.

Doczytywanie

Rekomendowane odpowiedzi

Odrazu żeby nie było - czytalem faq [;

Chodzi o to, że od pewnego czasu doczytywanie z mojego dysku to katorga. Trwa to niemiłosiernie długo a przy grach (swap) to juz w ogole masakra. Przy NIEKTóRYCH folderach mam tak ze zanim do nich wejde musze kliknac raz, poczekac kilka sekund az sie zaznaczy (dysk pracuje) i dopiero wtedy moge wejsc. Nie mam bad sectorów. Dodam, że miałem kiedyś problem z kablem SATA i zmienilem na inny i bylo ok. Po prostu wczesniej musialem fotmata robic co 3-4 dni bo po tylui mniej wiecej dniach komp nie startowal ;] Po zmianie kabla - jak ręką odjął.

Macie jakieś rady ?? Może wejscie sata na mobo zmienic (wtyknac w inne kabel) ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm a czym może być to spowodowane, że na nowitueńkim kablu sata, dysk sie sypie po 2 dniach (tzn system) i musze robić formata a na starym kablu jest wszystko dobrze tylko te doczyty cholerne ;/

SMART:

Dołączona grafika

edit: Zmienilem port SATA i nic to nie dało :/ Może format pomoże ?

Edytowane przez f.e.a.r.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może format pomoże ?

Masz gwarancję na dysk? Jak tak to z niej skorzystaj :|. Prawdopodobnie łożysko zatarte lub masz coś nie tak z kontrolą obrotów talerzy - Spin Up Time - 6144 - powinno być 0 :?

Prawdopodobnie dysk do wymiany :-|

Edytowane przez seba_999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak pójde do sklepu to co mam im powiedzieć [; ? Że spin time za duży ? Jak znam "speców" z bitcomputer w Krakowie to powiedzą "jak dysk sie włącza to działa".

Jakieś sugestie ?? Gware mam jeszcze ok 2-3 miesiecy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak pójde do sklepu to co mam im powiedzieć [; ? Że spin time za duży ? Jak znam "speców" z bitcomputer w Krakowie to powiedzą "jak dysk sie włącza to działa".

Jakieś sugestie ?? Gware mam jeszcze ok 2-3 miesiecy :)

:mur:

Masz powiedzieć, że z dyskiem się coś dzieje (mówisz co) i możesz też dodać, że (z ciekawości) sprawdzałeś SMARTa i rzuciło Ci się w oczy nieprawidłowa wartość Spin Up Time :).

Jak dodasz to o tym smarcie to jest szansa, że nie wezmą Cię za totalnego laika, któremu można każdy kit wcisnąć... ale kto ich tam wie...

Pozdro (napisz potem co zdziałałes :) ) i powodzenia

EDIT:

I dodaj też, że podpięcie dysku pod inny port nic nie dało itd

Edytowane przez seba_999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może to ten kabel :P ? Moze ten jednak jest zły ?? hm.... Co ja zrobie z danymi <_<

Możesz sprawdzić inny. Mozesz też isc z tym dyskiem do kumpla i sprawdzić jak się zachowuje na jego kompie :)

Ja jednak obstawiam HDD...

Edytowane przez seba_999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daj numer telefonu do sklepu to zadzwonię i ci powiem :P skąd się biorą takie ludzie ;)

edit: to nie jest zachowanie ofensywne ;) -> chciałem zasugerować wykonanie telefonu, na przyszłość favat - zawsze możesz poprosić o kopię.

Edytowane przez forest kila zbila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi