Skocz do zawartości
Gość mariush190

Ograniczanie Portów W Livebox/ Net Do Sąsiada

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mariush190

Witam!!!

Nie wiem czy to do końca legalne, ale mam jakby "dwa mieszkania" obok siebie, jedno pstanowiłem wynająć, wprowadza tam sie jeden człowiek który potrzebuje dostęp do neta, mam tam juz pociągnięty kabel, lecz jedyny problem to jest to, że nie chce by pobierał z torrentów i p2p (chyba ze w umiarkowanych ilosciach)

Postanowiłem poblokować porty, ale nie wiem czy da się to poprostu ograniczyć czy trzeba je całkowicie zblokować.

Mam modem livebox, od liveboxa wychodzi kabel sieciowy, spotyka po drodze switch, do switcha są podpięte dwa moje kompy i jeden który idzie do drugiego mieszkania.

Wie ktoś moze jak zablokowac porty lub poprostu ograniczyc? Ktore porty trzeba blokować i jak to zrobic w liveboxie krok po kroku?

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z blokowaniem konkretnych portow bardzo szybko mozna sobie poradzic ;]

na poczatek daj blokade na porty >1024

jezeli to nie pomoze to pootwieraj porty najczesciej uzywane, a reszte zablokuj.

mozesz sie z sasiadem dogac ze sciagac bedzie np w okreslonych godzinach, albo od razu ustawic regule czasowa ( o ile sie da)

w manualu powinno pisac o blokadach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

tak ale ja nie mam najmniejszego pojecia jak to sie robi, kieds prubowałem siostrze na emule zblokowac i sie nie udało.

A da się blokować na konkretny mac adres?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi