Skocz do zawartości
Gość Max15

Jaki Monitor Wybrac?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam dylemat, przeczytalem 3str. pewnego topicu o monitorach, ale totalna woda z mozgu... jeden zachwala monitor drugi zaraz sie skarzy i tak w kolko i nie wiem wreszcie jaki monitor wybrać. Zastanawiam się nad HP1965 oraz BenQ LCD 19'' FP91GP.

Co polecacie ogolnie dla kogos kto dużo programuje ( przy okazji :) www.maxdelphi.prv.pl ) oraz ogląda cały czas filmy :)?

60% tekst

30% filmy

10% gry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm?? szczerze mowiac nie znam sie na monitorach zatem panoramiczny obraz nie mowi mi zbyt wiele? co to oznacza? mozesz podac jakis monitorek ktory ew. bys polecal?

No i chcialbym zeby tez nadawalo sie to do grania, bo mimo ze malo gram to sobie pykne, z raz na dzien/na dwa w takiego WarRocka na przyklad :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor panoramiczny to taki monitor który nie jest prawie kwadratem a jest rozciągnięty w szerz czyli 16:10. No i przykładowo http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/72086

Ale do tej kwoty można znaleźć coś lepszego (na lepszej matrycy) lub po prostu większy model. Tylko teraz nie pamiętam który producent miał panoramy 20'' i 19'' na SIPS jak znajdę to za linkuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a panoramiczny poza tym ze jest duza przestrzen obrazu to np. w grach to normalnie wyglada czy jakos porozciagane smiesznie:) ?? Moze jednak lepiej by bylo jakis normalny? W sumie zwykly mi tez odpowiada teraz jade na LG 17" CRT i jest w porządku wszystko :)

Panorama chyba niesie tez za soba pewne nie zgodnosci ze stronami internetowymi na full ekranie itp. W koncu filmy tez musi rozciagac do odpowiedniej rozdzielczosci wiec nie wiem jak to wyglada :)

Edytowane przez Max15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic się nie rozciąga ;]

Teraz praktycznie każda gra obsługuje rozdzielczości panoramiczne albo da się w jakiś sposób wymusić, są przypadki (zwłaszcza mowa o starszych, mniej popularnych gra), że nie ma możliwości uzyskania rozdzielczości panoramicznej, wtedy gdy w monitorze posiadasz złącze DVI to grasz poprostu z pasami po bokach, jeżeli d-sub, to niestety wtedy jest rozciągnięty obraz.

Akurat ten model co podał misiek175, nie posiada DVI, ostatnio wśród panoram 19 calowych popularny jest Samsung 931bw, link do topicu o tym modelu ;)

Apropo filmów, znaczna część jest właśnie w formacie 16:9, więc oglądasz filmy na prawie całym ekranie, więc komfort większy niż w przypadku monitorów o standardowych proporcjach. Jeżeli film jest z innymi proporcjami, to oglądasz z pasami po bokach, niezależnie od tego czy masz w monitorze DVI czy D-sub.

Sam jakiś czas temu stałem przed wyborem, panorama czy zwykły, wziąłem panorame, model, który kupiłem nie jest napewno szczytem techniki, ale gdybym dzisiaj stał przed wyborem panoramiczny czy 5:4 to wziąłbym jeszcze raz panorame ;)

Edytowane przez mlodass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

monitor zakupiony i super sie sprawuje!! Zero bad pixeli jak narazie,

mam jeszcze pytanko, do czego jest aplikacja AutoPattern.exe, moze wie ktos?

Dodam iz monitor kupilem za 829zl w apollo :). Na siriusie kosztuje 875zl :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi