Gość Max15 Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Witam! Mam dylemat, przeczytalem 3str. pewnego topicu o monitorach, ale totalna woda z mozgu... jeden zachwala monitor drugi zaraz sie skarzy i tak w kolko i nie wiem wreszcie jaki monitor wybrać. Zastanawiam się nad HP1965 oraz BenQ LCD 19'' FP91GP. Co polecacie ogolnie dla kogos kto dużo programuje ( przy okazji :) www.maxdelphi.prv.pl ) oraz ogląda cały czas filmy :)? 60% tekst 30% filmy 10% gry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 A ile chcesz wydać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Max15 Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 myśle ze max. 1100zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Jak mówisz że programujesz (przestrzeń obrazu) i oglądasz filmy to przychodzi mi jedno do głowy panorama? Myślałeś o tym rozwiązaniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Max15 Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 hmmm?? szczerze mowiac nie znam sie na monitorach zatem panoramiczny obraz nie mowi mi zbyt wiele? co to oznacza? mozesz podac jakis monitorek ktory ew. bys polecal? No i chcialbym zeby tez nadawalo sie to do grania, bo mimo ze malo gram to sobie pykne, z raz na dzien/na dwa w takiego WarRocka na przyklad :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Monitor panoramiczny to taki monitor który nie jest prawie kwadratem a jest rozciągnięty w szerz czyli 16:10. No i przykładowo http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/72086 Ale do tej kwoty można znaleźć coś lepszego (na lepszej matrycy) lub po prostu większy model. Tylko teraz nie pamiętam który producent miał panoramy 20'' i 19'' na SIPS jak znajdę to za linkuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Max15 Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 (edytowane) No a panoramiczny poza tym ze jest duza przestrzen obrazu to np. w grach to normalnie wyglada czy jakos porozciagane smiesznie:) ?? Moze jednak lepiej by bylo jakis normalny? W sumie zwykly mi tez odpowiada teraz jade na LG 17" CRT i jest w porządku wszystko :) Panorama chyba niesie tez za soba pewne nie zgodnosci ze stronami internetowymi na full ekranie itp. W koncu filmy tez musi rozciagac do odpowiedniej rozdzielczosci wiec nie wiem jak to wyglada :) Edytowane 8 Kwietnia 2007 przez Max15 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodass Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 (edytowane) nic się nie rozciąga ;] Teraz praktycznie każda gra obsługuje rozdzielczości panoramiczne albo da się w jakiś sposób wymusić, są przypadki (zwłaszcza mowa o starszych, mniej popularnych gra), że nie ma możliwości uzyskania rozdzielczości panoramicznej, wtedy gdy w monitorze posiadasz złącze DVI to grasz poprostu z pasami po bokach, jeżeli d-sub, to niestety wtedy jest rozciągnięty obraz. Akurat ten model co podał misiek175, nie posiada DVI, ostatnio wśród panoram 19 calowych popularny jest Samsung 931bw, link do topicu o tym modelu ;) Apropo filmów, znaczna część jest właśnie w formacie 16:9, więc oglądasz filmy na prawie całym ekranie, więc komfort większy niż w przypadku monitorów o standardowych proporcjach. Jeżeli film jest z innymi proporcjami, to oglądasz z pasami po bokach, niezależnie od tego czy masz w monitorze DVI czy D-sub. Sam jakiś czas temu stałem przed wyborem, panorama czy zwykły, wziąłem panorame, model, który kupiłem nie jest napewno szczytem techniki, ale gdybym dzisiaj stał przed wyborem panoramiczny czy 5:4 to wziąłbym jeszcze raz panorame ;) Edytowane 8 Kwietnia 2007 przez mlodass Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Ze stronami WWW oraz tekstem i programami nie ma problemu. Masz pełno miejsca a jak strona nie jest skalowana to masz ją po środku i wszystko się ładnie prezentuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Max15 Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 ten samsung prezentuje sie super, chyba go kupie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Max15 Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 monitor zakupiony i super sie sprawuje!! Zero bad pixeli jak narazie, mam jeszcze pytanko, do czego jest aplikacja AutoPattern.exe, moze wie ktos? Dodam iz monitor kupilem za 829zl w apollo :). Na siriusie kosztuje 875zl :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Spytaj tutaj... http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=225405&st=0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...