Silverblue Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Witam, Dopiero co rozpocząłem przygodę z chłodzeniem wodnym. Dostałem w spadku 2 bloki, pompkę Maxi-Jet wydajność 1000 l/min i chłodnicę z opla: bloki 1) na CPU do Athlona 2) na GPU 40 x 35 x 15 mm z procesorem się uporałem, bo mam zapinkę i wstępnie jest wszystko w porządku, jeżeli chodzi o kartę graficzną to nie mam żadnego pojęcia jak to przymocować (ATi Radeon X1600 PRO). Na tej karcie jest duży radiator, a w nim zamontowany wiatrak. Po wyciągnięciu wiatraka można włożyć blok w jego miejsce, ale nie wiem czy tak to powinno się zastosować. Natomiast po drugiej stronie karty znajdują się niechłodzone pamięci, które osiągają naprawdę bardzo duże temperatury. Proszę o pomoc jak zamontować ten blok? Drugi mój problem stanowi bardzo wysoka temperatura na płycie głównej. W programie Hardware sensor monitor odczytałem temperatury: mainboard 64 °C CPU 41 °C. Muszę mieć otwartą obudowę, aby mi się komputer nie zawieszał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Pokaż jak wygląda ten blok na GPU . A na pamięci grafiki radiatorki wystarczą . Mocowanie bloku na radiatorze od chłodzenia karty jest bez sensu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 A temepratura na plycie glownej to temperatura ukladow zasilania procesora. Podaj dokladny konfig kompa. Radiatory na pamieci od grafy spokojnie wystarcza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silverblue Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 To jest bloczek o wymiarach które podałem wcześniej, dwukroćcowy całość jest zespawana, kupiony był 2 lata temu oryginalny. Fotki nie mogę zamieścić, bo mam lustrzankę w naprawie. Jeżeli chodzi o kartę graficzną to właśnie pamięci na drugiej stronie karty nie są w żaden sposób chłodzone. Znasz się lepiej wegorz91, więc zaufam. Ale czy w przyszłości jeżeli będę chciał podkręcić nie będzie przeszkody? Config kompa Płyta Główna: ECS K7VTA3 Procesor: Athlon XP +2000 (1666 MHz) Pamięci: 256 MB (PC2700) i 512 MB (PC3200) K. graf. : ATi Sapphire Radeon X1600 PRO Ale złom ... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 To najlepiej naklej coś takiego : http://mcs.pc.pl/produkt418.html i delikatny przewiem w budzie i będzie ok :wink: A co do bloku to musisz skonstruować multizapinke która umożliwi montaż bloku, jeżeli nie masz zdolności do tego to zagaj do osób które zajmują się blokami, na pewno coś wymyślicie B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...