Skocz do zawartości
Silverblue

Chłodzenie Wodne Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dopiero co rozpocząłem przygodę z chłodzeniem wodnym. Dostałem w spadku 2 bloki, pompkę Maxi-Jet wydajność 1000 l/min i chłodnicę z opla: bloki 1) na CPU do Athlona 2) na GPU 40 x 35 x 15 mm z procesorem się uporałem, bo mam zapinkę i wstępnie jest wszystko w porządku, jeżeli chodzi o kartę graficzną to nie mam żadnego pojęcia jak to przymocować (ATi Radeon X1600 PRO).

Na tej karcie jest duży radiator, a w nim zamontowany wiatrak. Po wyciągnięciu wiatraka można włożyć blok w jego miejsce, ale nie wiem czy tak to powinno się zastosować. Natomiast po drugiej stronie karty znajdują się niechłodzone pamięci, które osiągają naprawdę bardzo duże temperatury. Proszę o pomoc jak zamontować ten blok?

Drugi mój problem stanowi bardzo wysoka temperatura na płycie głównej. W programie Hardware sensor monitor odczytałem temperatury: mainboard 64 °C CPU 41 °C. Muszę mieć otwartą obudowę, aby mi się komputer nie zawieszał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest bloczek o wymiarach które podałem wcześniej, dwukroćcowy całość jest zespawana, kupiony był 2 lata temu oryginalny. Fotki nie mogę zamieścić, bo mam lustrzankę w naprawie.

Jeżeli chodzi o kartę graficzną to właśnie pamięci na drugiej stronie karty nie są w żaden sposób chłodzone. Znasz się lepiej wegorz91, więc zaufam. Ale czy w przyszłości jeżeli będę chciał podkręcić nie będzie przeszkody?

Config kompa

Płyta Główna: ECS K7VTA3

Procesor: Athlon XP +2000 (1666 MHz)

Pamięci: 256 MB (PC2700) i 512 MB (PC3200)

K. graf. : ATi Sapphire Radeon X1600 PRO

Ale złom ... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To najlepiej naklej coś takiego : http://mcs.pc.pl/produkt418.html i delikatny przewiem w budzie i będzie ok :wink:

A co do bloku to musisz skonstruować multizapinke która umożliwi montaż bloku, jeżeli nie masz zdolności do tego to zagaj do osób które zajmują się blokami, na pewno coś wymyślicie B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi