wiru Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Płyta Asus P4V800D-X Procesor Celeron D 2,13 (socket 478) Problem mój polega na zbyt wysokiej temperaturze CPU. Temperatura w spoczynku 54, w stresie 70 st. C, podczas gdy napięcie na vcore waha się między 1,43-1,46V (Intel podaje że dla tego procka powinno być między 1,25-1,4V). Pytanie brzmi: Co zrobić aby zbić tę temperaturę? Wg wsparcia Asusa "trzeba obniżyć statyczne napięcie vcore do 1,3V" jednak po moim pytaniu jak to zrobić od kilku dni milczą. Bios mam najnowszy (nie mogę w nim znaleźć żadnych opcji zmian napięcia) Nie muszę chyba dodawać, że wykluczam złe zamontowanie radiatora oraz problemy z przewodzeniem gdyż zmieniłem radiator, kilkukrotnie montowałem go ponownie na nowej paście, itd. Procesor nie jest podkręcany. Płyta ma rok i dopiero od niedawna zainteresowałem się temperaturami, gdyż prawdopodobnie są one powodem restartów kompa (co jakiś czas). Wkładałem do kompa również różne zasilacze, niczego to nie zmieniało. Proszę o rady co dalej... Jak obniżę to napięcie? jeżeli nawet czy załatwi to sprawę? Temperatura (wg Asusa) ponoć powina zawierać się w przedziale 35-50stC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sansaba Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Nie znam softu żadnego do obniżania napięć na celinę... Jeśli nie masz opcji regulacji napięcia w BIOSie to raczej marnie widzę obniżenie tegoż... Możesz spróbowac poszukać modowanego BIOSa z interesującymi Cię funkcjami. pozdrawiam sansaba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Co to jest napiecie statyczne ? Napiecie jest dobierane przez bios plyty to ona wykrywa procka i dostosowuje vcore, jesli sama plyta nie oferuje mozliwosci zmniejszenia napiecia to pozostaje jeszcze vmod tylko w 2 strone ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiru Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Nie znam softu żadnego do obniżania napięć na celinę... Jeśli nie masz opcji regulacji napięcia w BIOSie to raczej marnie widzę obniżenie tegoż... Możesz spróbowac poszukać modowanego BIOSa z interesującymi Cię funkcjami. pozdrawiam sansaba no chyba nie ma opcji regulacji nspięcia w biosie. Na innym forum ktoś napisał mi, że miał taką samą plytę i też vcore było za wysokie jednak nie miało to wpływu na wysoką temperaturę procesora. Może w takim razie inne przyczyna wysokiej temperatury :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...