Skocz do zawartości
wiru

Temperatura Cpu, A Napięcie Vcore

Rekomendowane odpowiedzi

Płyta Asus P4V800D-X

Procesor Celeron D 2,13 (socket 478)

Problem mój polega na zbyt wysokiej temperaturze CPU.

Temperatura w spoczynku 54, w stresie 70 st. C, podczas gdy napięcie na vcore waha się między 1,43-1,46V (Intel podaje że dla tego procka powinno być między 1,25-1,4V).

Pytanie brzmi: Co zrobić aby zbić tę temperaturę?

Wg wsparcia Asusa "trzeba obniżyć statyczne napięcie vcore do 1,3V" jednak po moim pytaniu jak to zrobić od kilku dni milczą.

Bios mam najnowszy (nie mogę w nim znaleźć żadnych opcji zmian napięcia)

Nie muszę chyba dodawać, że wykluczam złe zamontowanie radiatora oraz problemy z przewodzeniem gdyż zmieniłem radiator, kilkukrotnie montowałem go ponownie na nowej paście, itd.

Procesor nie jest podkręcany. Płyta ma rok i dopiero od niedawna zainteresowałem się temperaturami, gdyż prawdopodobnie są one powodem restartów kompa (co jakiś czas). Wkładałem do kompa również różne zasilacze, niczego to nie zmieniało.

Proszę o rady co dalej...

Jak obniżę to napięcie? jeżeli nawet czy załatwi to sprawę?

Temperatura (wg Asusa) ponoć powina zawierać się w przedziale 35-50stC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam softu żadnego do obniżania napięć na celinę... Jeśli nie masz opcji regulacji napięcia w BIOSie to raczej marnie widzę obniżenie tegoż...

Możesz spróbowac poszukać modowanego BIOSa z interesującymi Cię funkcjami.

pozdrawiam

sansaba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam softu żadnego do obniżania napięć na celinę... Jeśli nie masz opcji regulacji napięcia w BIOSie to raczej marnie widzę obniżenie tegoż...

Możesz spróbowac poszukać modowanego BIOSa z interesującymi Cię funkcjami.

pozdrawiam

sansaba

no chyba nie ma opcji regulacji nspięcia w biosie.

Na innym forum ktoś napisał mi, że miał taką samą plytę i też vcore było za wysokie jednak nie miało to wpływu na wysoką temperaturę procesora.

Może w takim razie inne przyczyna wysokiej temperatury :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi