Skocz do zawartości
Jarek_135

Topower, Be Quiet, Chieftec.

Rekomendowane odpowiedzi

Chieftec ( CFT ) zbiera bardzo dobre opinie za moc którą posiada i jakośc wykonania. Do tego jego stosunek moc/cena jest najlepszy na rynku. niestety nie obyło się bez wad, jego wyntylator hałasuje niezależnie od obciążenia.

Topower, przede wszystkim P3 i P7... P3 jest cichszy, P7 lepiej trzyma napięcia. Oczywiście P3 i tak bardzo dobrze trzyma napięcia a P7 jest w miare cichy. Cena P7 420W ( promocja ) jest rewelacyjna...

Be Quiet. Dark ( by Topower ) i Straight ( by FSP ). Ogólnie panuje opinia, że sa ciche. Rozpiętość mocowa w danej serii jest bardzo duża, np Straight od 350-700W. Jeśli zasilacze niezaeżnie od mocy mają tak samo duże radiatory i ustawione obroty wentylatora zależnie od potrzeb danego egzemplarzu to faktycznie mogą być niesamowicie ciche. Zasilacze bardzo chwalone. Ale czy tylko za ciszę? A i co do ciszy to przy porównaniu z zasilaczami Seasonic jak wypadają? A co do mocy i przede wszystkim stabilności napięć można je porównać z Topower'ami P7? Czy pod względem stabilności im ustępują, jednak nieznacznie? Ewentualnie obie serie są tak samo ciche i napięcia tak samo trzymają czy jest różnica. O ile się nie mylę, to Dark są na serii P3 Topa robione? A więc wyższej stabilności u nich wypatrywać chyba nie mozna? Dark są drogie, równe cenie seri P3. Straight jest na tym samym poziomie co P7. Co do straight to sam uważam, że trzeba się interesowac modelami od 450W bo pomiędzy nim a 400 na 12V jest spora róznica a cena niewiele się różni. 500w natomiast ma dodatkowo 4 przewody sata, no i jeszcze 4A na 12V więcej.

Jeśli zasilacze BQ są niezauważalnie głosniejsze od SS i niezauważalnie słabsze ( mniej stabilne ) od P7 no to za tą cenę chyba będą faktycznie najlepszą propozycją, bo P7 z poziomu ciszy nie słynie a jak już to ze stabilności, choć nie znaczy to też, że są głośne! I czy Chiefteca można stabilnością napięć porównać "chociaż" z serią P3?

Są to najbardziej popularne zasialcze za ~300PLN.

Mozna zrobić dwie krótkie listy ( 1. cisza; 2. Stabilność napięć ) z ewentualną punktacją do 10 ( 10-najlepiej, 0-najsłabiej ) no i to w odopwiednim przedziale mocy, ale poszczególnych modeli, a nie firm. Byłoby to bardzo przydatne i obrazowe, ale sam niestety tego sklepać nie mogę bo nie miałem większości zasiłek w łapie, żeby porównać. ( moje opinie wyżej wypisane opierają się na tym co na forum wyczytałem od tych mądrzejszych userów. )

Edytowane przez Jarek_135

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi