Skocz do zawartości
Khunu

Zmiana na EPOX 8rda+ i zwisy przy starcie XP

Rekomendowane odpowiedzi

Ehem, zmieniłem sobie dzisiaj płytkę na słynnego epoxika i wszystko gra, spoko, ale za ch*** nie wchodzi do windy tylko wywala blue screena. Nawet w trybie awaryjnym cham nie wchodzi.

Wszystkie timingi i ustawienia na najgorszych :( zero oc

Trzeba będzie twardego sformatować i przeinstalować winde czy to może być coś innego???

Ja nie podejrzewam płyty tylko win. pewnie coś <span style="color:red;">[ciach!]</span>li ze sterami, ale nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wyobrazałes sobie ze po zmianie mobo odpalisz system ???hehe

FORMAT C:  i lecisz od nowa

pozdro

A dlaczego by nie? Ja swojego XP Pro odpalilem po zmianie mobo i procka z intela na AMD 8)

p.s.

W miedzyczasie zmienialem tez GeForce'a na ATI na tej samej windzie, potem jednak zrobilem reinstal, zeby odzyskac 1,5k w 3dmarku, ale winda chodzila spox.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wyobrazałes sobie ze po zmianie mobo odpalisz system ???hehe

FORMAT C:  i lecisz od nowa

pozdro

A dlaczego by nie? Ja swojego XP Pro odpalilem po zmianie mobo i procka z intela na AMD 8)

p.s.

W miedzyczasie zmienialem tez GeForce'a na ATI na tej samej windzie, potem jednak zrobilem reinstal, zeby odzyskac 1,5k w 3dmarku, ale winda chodzila spox.

to chyba jakies czary-mary

ja w to nie wierze

ps.zmiane z gf na ati tak ale zmiane mobo i proca to nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MoBo to serce komputera, pierwsze slysze zeby XP ze stara konfiguracja i sterami dzialal przy nowej plycie.

Bez reinstalu mozna wymienic praktycznie wszystko procz plyty glownej.

Z moich "badan" wynika, ze najwazniejsza czynnoscia powodzenia operacji jest podlaczenie dysku w to samo miejsce.

Robilem tak:

a. zestaw - intel -> odinstalowywuje stery od mobo, po czym zestaw idzie off-line;)

b. zmieniam sprzet na amd'ka

c. pierwszy raz bootuje w trybie awaryjnym, zapodaje stery via, restart i looz

Acha, i jeszcze wszystkie karty PCI powkladane w tej samej kolejnosci jak na starej plycie!

Acha nr2, ku scislosci, na XP Home ta sama operacja sie nie udala, tylko na XP Pro bylo OK. (no i ten xpek jest troche ztweakowany[czytaj=wylaczone limity zmian podzespolow itp])

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, liczyłem że mi się uda (tzn. że XP jest troche mądrzejszy) Dzięki za potwierdzenie. Wiecie po prostu nigdy wcześniej nikomu nie zmieniałem mobo w kompie. |Złożyłem kilka działających zestawików ale nigdy nie wymieniałem mobo (sic!). Troche roboty było, muszę przyznać. Najpierw wszystko powyciągać, powyrywać te cholerne kabelki itd... zaślepki, ale poszło szybko. Oczywiście pierwsze co zrobiłem jak wyciągnąłem tą płytkę z pudełka to zdrapałem to różowe <span style="color:red;">[ciach!]</span>o spod radiatorka i przy okazji stwierdziłem, że wymienię go przy najbliższej okazji... Poza tym co do epoxa to już po samym biosie widzę, że mi się PODOBA!!! Profesjonalizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...