Skocz do zawartości
CosmiChild

Dysk Ata Podłączony Przez Usb

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka!

Mam problem i muszę to bardzo szybko rozwiązać.

Mianowicie.. Podłączyłem HDD poprzez przejściówkę IDE > USB i system nie za kazdym razem widzi dysk.

Jak mu się chce. Potrzebuję bardzo szybko przegrać dane z tamtego dysku ale nic nie pomaga.

System powiedzmy co drugi restart wyswietla mi tylko w tray'u ze mogę bezpiecznie usunąć Mass Storage Device.

Próbowałem juz odlaczac i podlaczac ponownie, to samo po restartach systemu i nic. :angry:

System XP+SP2

Instrukcja informuje ze do tego sytemu nei potrzeba driverow, poza tym tak jak pisze .. to czy winda widzi czy nie to zalezy cholera wie od czego..

Moje pytanie brzmi: Jak ten problem rozwiązać?

Muszę szybko dostać się do tego dysku więc proszę o pomoc :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy podłączałeś dysk do innego kompa.

Jeżeli tak i śmiga bez zarzutu to winależy w USB, tak mi się wydaje, spotkałem sie z podobną historią.

Nie mam jak sprawdzic na innym kompie, ale moim zdaniem to nie to co mówisz poniewaz bez problemu wykrywa mi telefon, pendriva, mp3 playera. Zastanawiam się jeszcze nad tym kablem czy z tym jest coś moze nie tak ale bardziej obstawiam na Winde.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie ma znaczenia, że wykrywa inne urządzenia, spotkałem się z właśnie taka sytuacją

Nie jestem elektronikiem i nie wytłumaczę Ci tego zagadnienia. Jedyny sposób to podłączyć do innego kompa, nawet do laptopa, będziesz miał pewność czy to przejściówka czy usb na płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie ma znaczenia, że wykrywa inne urządzenia, spotkałem się z właśnie taka sytuacją

Nie jestem elektronikiem i nie wytłumaczę Ci tego zagadnienia. Jedyny sposób to podłączyć do innego kompa, nawet do laptopa, będziesz miał pewność czy to przejściówka czy usb na płycie.

W tym rzecz że to do laptopa próbowałem podłączyć :)

W każdym razie (nie chce zapeszać), ale narazie zaczął współpracować :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam dysk 30gb ata 2,5" z kieszenią USB działa bez najmniejszego problemu, zasilany z kabla usb (5v) jak mi padnie, kupię następny też laptokowy, mało kabli (tylko jeden) gabaryty idealne waga to samo, nie ma nic lepszego do przenoszenia dużych plików.

Dobrze że dysk odzyskał siły i działa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi