Skocz do zawartości
przemo3642

Jak Mam Podłączyć Tego Laptopa Do Sieci?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w kwestii laptopów jestem noga, wieć z góry przepraszam za pytanie :)

Chodzi o to, że w "spadku" dostałem bardzo starego lapka (K2-500, 128mb, HDD 6gb). Chciałem go podłączyć do sieci i pupa. Jest wprawdzie w nim gniazdko sieciowe (narysowane są połączone komputerki) ale nie jest to gniazdko RJ45 (a taką właśnie mam wtyczkę) tylko jakieś mniejsze. Może to jakiś starszy/laptopowy standard i da się neta przez jakąś tanią przejściówke puścić?

Dzięki

Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to to jest gniazdko modemowe. RJ11. Nie widziales takiego?

No, nie, nigdy laptopa nie miałem i nigdy nie łączyłem się z netem za pośrednictwem modemu. Może istnieje jakaś przejściówka (ale jeśli to gniazdo modemowe to trochę wątpie)?

W tym lapku wogóle mało jest wejść/wyjść:

1. monitor (D-sub),

2. COM (RS-232 jeśli się nie mylę)

3. klawa (PS2)

4. port drukarki (taki długi)

5. słuchawki/mikrofon

6. 2xUSB

7. zasilanie.

8. I jeszcze coś dziwnego, podłużnego (2,5cm), ze ścieżkami (jak np karcie graf.), zakrytego gumową osłonką.

Nie da się tego sprzętu podłączyć do mojej sieci w żaden tani sposób?????

EDIT: jest jeszcze jakiś taki większy otwór, ale domyślam się, że to pod jakąś kartę rozszerzeń lub coś w tym stylu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podaj model tego staruszka

jest tam wejscie pcmcia?

zawsze mozesz kupic sieciowke na usb ;]

Nie wiem czy to będzie kompletne oznaczenie, bo tabliczka na spodzie jest zatarta i z największym trudem da się cokolwiek odczytać:

Gericom, Hydro Speed 2000 MSW

natępnie są parametry - ekran/proc/ram/hdd

potem wszystko jest zamazane a z "prześwitów" można odczytać: NB2000 Serie.

laptop jest niemiecki (oznaczenia na klawie/układ klawiszy i wszyskie napisy)

Co do wejścia pcmcia to znów popisze się swoją ignorancją - nie jestem pewien. Jeśli otwór o wymiarach mniej-więcej 11mmx55mm, do którego dostępu broni podwójna klapka na sprężynkach (rozchyla się w góre i dół), a obok niego dwa są 2 przyciski - jest wejściem pcmcia, no to je mam.

Co do sieciówki na USB wydaje się to rozsądnym pomysłem, właśnie sprawdziłem na Allego i chodzą po ok 20zł , więc to jeszcze nie majątek - np coś takiego: http://allegro.pl/item188405203_karta_siec...najtaniej_.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast sieciówki na USB ja bym wybrał raczej na PCMCIA. Nie wystaje tak bardzo jak USB.

Np. za 21zł coś takiego.

Dzięki za propozycję, rozważę ją, oczywiście przy założeniu że:

Co do wejścia pcmcia to znów popisze się swoją ignorancją - nie jestem pewien. Jeśli otwór o wymiarach mniej-więcej 11mmx55mm, do którego dostępu broni podwójna klapka na sprężynkach (rozchyla się w góre i dół), a obok niego dwa są 2 przyciski - jest wejściem pcmcia, no to je mam.

Kupię prawdopodobnie, to, co znajde taniej w mojej okolicy (we Wrocku).

Widzę, że jednak da się coś zrobić z tego dziada. Nawet XP chodzi znośnie (po okrojeniu z bajerów graficznych i zbędnych usług i optymalizacji) i zainstalowaniu firewalla i antywira. Biorąc pod uwagę ilość ramu to naprwdę nieźle, office też daje radę, teraz zobaczyny jak sobie będzie radził z przeglądarką :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na mój gust idealny sprzęt na pierwszą przygodę z linuxem :) A sieciówka powinna dać radę, u mnie działa ładnie. Kup tylko odpowiednią wersję, w moim (jeszcze starszym - P2 266 MHz itp.) lapku 32bit nie chciała pójść i na 16bit dopiero zaskoczyło

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi