Skocz do zawartości
borozu

Problem Z...silencerem?

Rekomendowane odpowiedzi

Pomagam koledze rozwiązać niecodzienny problem. Może Wy coś poradzicie

Mam 66GT jak na zdjęciu poniżej ( PCB by MSI jest duże, jak w GF68 ). Chłodzenie na nim to Silencer 6 z końcówką przerobioną przez poprzedniego właściciela na molex.

Dołączona grafika

Po zamontowaniu chłodzenia na starcie miałem w windzie 60*C. Trochę to dziwne, bo na standardowym chłodzeniu do tej karty ustawionym na 45% prędkości było około 55*C :E Pomyslałem, że źle zamontowałem chłodzenie ( chociaż montaż jest tak prosty że nie wiem co tam można przy nim spieprzyć ). Podczas pracy kompa wsunąłem rękę pod wiatrak silencera i nie mogłem oprzeć się wrażeniu, że wieje w drugą stronę, zamiast zasysać powietrze w budzie to tam wieje od wiatraka. ale przecież wiatraki komp. nie kręcą się w drugą stronę nawet po złym podłączeniu(?).

Wyciągnąłem kartę. Teoretyzując znalazłem "winowajcę". Chłodzenie stykało się z rdzeniem tylko za pomocą pasty :E Ale ni jak cokolwiek bym robił to nie mogę go "docisnąć". Bardziej dokręcić chłodzenia już nie mogę, czarne gumki stabilizujące usuwałem, bez skutku. Jak rdzeń nie dotykał bezpośrednio do spodu silencera tak i nie dotyka.

Przynajmniej po ponownym zamocowaniu silencera mam już stabilne 55* w windzie, ale to jak na takie chłodzenie i tak dużo! Chciałem mieć mniej :)

Można na to jakoś poradzić? Oraz proszę o wypowiadanie się posiadaczy najlepiej Silencera 6 lub 1 ( które są zamocowane na kartach z rdzeniem typu NV43 z częstotliwością zegara około 500MHz czyli typowy GT ).

Edit1:

Po pograniu paręnaście minut w FarCry maksymalna temperatura wynosiła 83*C. Nieco sporo jak na "takie" chłodzenie.

Edit2:

Typowy komentarz z komputronika:

W pelni zasluzona 10-szka. Do mojej MSI 6600GT pasuje idealnie. Temp. rdzenia w spoczynku spadla z 51C do 37C.

Żeby to tak u mnie było :E

Edit3:

Przed chwilą jeszcze raz wyjmowałem kartę no i po prostu ręce opadają z bezradności. Na mojego 66GT ten silencer idealnie pasuje! ( tzn. tak mogłoby się wydawać ). Radiatorki na pamięci się zmieszczą ( na niektorych kartach zawadzały ), wiatrak mieści się tuż na kondziołkami, wylot jest umieszczony blisko brzegu a nie jak w Asusie ciut dalej.

Przerobiłem wtyczkę na zwykłą 2-pinówkę ale ona oczywiście nic mi nie daje, chyba, że estetyczność ;)

Jestem w 99% pewien, że NIC TAM O NIC NIE ZAWADZA. A jednak do cholery chłodzenie nie przystaje do rdzenia :( Zapinka jakaś trefna czy co? wszystko wydaje się w pięknym porządeczku...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi