jcdop Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 (edytowane) Witam Posiadam dwa dostępy do netów: - aster 512 na routerze DI 524 - aster 1024 na routerze WGR614v6 512 mam podłączony do laptopa kablem, natomiast 1024 wifi. Jeśli załączę obydwa pierwszeństwo ma 512 kabel Czy istnieje możliwość tak skonfigurowania netu, abym np: na firefoxie miał 512, a na internet download manager (program do sciągania )1024. Poproszę o propozycje. Dziękuje za poświęcony czas. Pozdrawiam PJ Edytowane 1 Maja 2007 przez jcdop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Pod linuxem nie ma problemu - iptables... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jcdop Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Niestety mam XP nie da rady :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterus90 Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Da rade, robilem to kiedyś majac lacze z kablowki i dialogDSL. Jest tylko jedna wada - ustawiasz okreslone IPki, do ktorych bedzie polaczenie przez drugie lacze, wiec mozesz puscic sobie jednym laczem strony(ale niestety tylko przez jakies proxy) i poczte a drugim reszte - torrenty, muły, itd Polecam konsolke i polecenie route, tam bedzie wszystko wyjasnione. Wydaje mi sie, ze dobrze by bylo jakby te dwa rutery byly w osobnych podsieciach, tzn zeby jeden dawal zalozmy 10.0.0.x, a drugi 192.168.y.z, bo moze sie cos walic :) Jak nie bedziesz czegos wiedziec, pisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jcdop Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Witam Dzięki, za odpowiedź. Zrobiłem tak jak napisałeś. Jedną sieć mam na 10.0.0.1 a drugą na 192.168.1.1 I teraz mam problem nie wiem co dalej. Pozdro PJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterus90 Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 No to teraz ustaw sobie proxy w przegladarce np w3cache.icm.edu.pl wchodzisz w konsolke i dajesz: route add -p IP_proxy 10.0.0.1 METRIC 30 W ten sposob, po jednym laczu lata WWW, po drugim cała reszta. Sieciówka z 10.0.0.x ustawiona recznie, bez wpisanej bramy, sieciowka z 192.168.1.x moze latać automagicznie, recznie, czy jak tam sobie chcesz. Oczywiscie, mozesz sobie dodawać różne IP, np serwerów poczty, gadu(ale roznie to traktuje szczerze mowiac). Polecam takze do wyjatków w przegladarce dodawac rapidshare, bo przez proxy to Ty nic nie zassasz:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...