Skocz do zawartości
Fox28 Bydgoszcz

E4300 + Gigashit 945p S3 Rev: 1.0

Rekomendowane odpowiedzi

E4300 pytanie do ekspertow

Witam

Poniewaz dalej walcze z E4300 ( 2006r. tydzien 44 wiec podatny na pokrecanie ) + Gigabyte 945P S3 ver. 1.0 z biosem F4 najnowszym.

Zasilacz Thermaltake 420W pamieci 667 MHZ 2x512 MHz + 1x1GB 667 MHz

Pytanie do masterow co zle w biosie ustawiam ze przy tych dwoch konfigach nie wstaje plyta.

update

z mojej obserwacji wynika ze jakiekolwiek zmienianie funkcji System Memory Multiplier na inne niz AUTO powoduje zwieszke. Ale bez tej opcji jedyne co mi sie udalo dojechac do szyny 9x 233 MHz bo wiecej pamieci juz nie ida ( cos kolo 800MHZ juz maja wtedy )

Moja strona Moja strona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz pamiatki 667,to jakim cudem one ida na 800 :| ,wazna zasada-jak najwiecej robic recznie,bo na auto to troche system niepotrzebnie przedobrza,bierze czegos za duzo.Ustaw na poczatek FSB 266 i pamieci recznie !! na 533,bedzie SDRAM:FSB 1:1.Pamieci nie mozna zostawiac na auto gdy sie kreci proca,inne rzeczy juz ewentualnie,ale to nie.Choc z drugiej strony,nie jestem expetrtem :P w tej dziedzinie,ale to takie moje spostrzezenie bylo.No i im wyzsze FSB bierzesz to daj pamieci juz moze na 667 ,bedzie bezpieczniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E4300 pytanie do ekspertow

Witam

Poniewaz dalej walcze z E4300 ( 2006r. tydzien 44 wiec podatny na pokrecanie ) + Gigabyte 945P S3 ver. 1.0 z biosem F4 najnowszym.

Zasilacz Thermaltake 420W pamieci 667 MHZ 2x512 MHz + 1x1GB 667 MHz

Pytanie do masterow co zle w biosie ustawiam ze przy tych dwoch konfigach nie wstaje plyta.

update

z mojej obserwacji wynika ze jakiekolwiek zmienianie funkcji System Memory Multiplier na inne niz AUTO powoduje zwieszke. Ale bez tej opcji jedyne co mi sie udalo dojechac do szyny 9x 233 MHz bo wiecej pamieci juz nie ida ( cos kolo 800MHZ juz maja wtedy )

Moja strona Moja strona

Przedewszystkim - to mobo lubi praktycznie tylko dzielnik 4:5 DRAM:FSB - wybredne jest... Nie lubi też niektórych pamięci - np. moje GeIL - e robiły tam max 720 MHz 5-5-5-15 @ 2,0v - zobacz w sigu jak teraz latają... Jakie masz pamiątki ?? Postaraj się ustawić timingi ręcznie - może to cos pomoże...

Następną przyczyną słabego OC pamięci może być zestaw różnych kostek (dual + single) - to też może obniżać "kręcalność"...

Leć na sztywno 533 MHz z pamięciami i szukaj max FSB procka - potem się pamięciami zajmiesz.

Max FSB tej płyty na codzień do pracy - 333

pozdrawiam

sansaba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialem bardzo podziekowac za konstruktywne podpowiedzi i napisac co udalo sie zrobic. Natknely mnie 2 mysli po przeczytaniu Waszych postow

1. RAM pozniej najpierw CPU

2. ta plyta nie lubi innych Multiplier memory niz 4:5

a mianowicie zrobilem jak mi koledzy radziliscie :

zaczalem kombinowac z dzielnikiem pamieci i jak sie okazalo plyta nie wstaje przy ustawieniach dzielnika 2.0 ktory bylby idealny do puszczenia jej na 9x 333. Mimo to po ustawieniu mnoznika na 9x 333 i zjechaniu pamieci na 400MHz odpalil ALE plyta ustawila go na 9 x 301 i nie wiem z jakiego powodu. Ale po ustawieniu FSB i omijaniu dzielnika 2.0 udalo sie proca ustawic na 2.7 GHz i pamiec na 680 MHz.

P.S. Mam w biosie przy ustawieniu dzielnika dziwne ustawienia jest 2.0 i 2.0- oby dwie nie dzialaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podnieś jeszcze wszystkie napięcia na maxa. Przy gigabyte raczej niczego nie spalisz ( oczywiscie bez przesady) Mostek, pamięć, proc. I pamieci na niskich czestotliwoscia na poczatek. jak juz z proca max wyciagniesz to wtedy sprawdzasz ile ci pamieci pójdą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi