Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc ;]

Szukam monitora lcd z tunerem do malego pokoju w cenie kolo 1000zl. Nie mam jakichs specjalnie wygorowanych wymagan. Obecnie mam starego lcd LF Flatron ze slabym kontrastem (450:1)i odswiezaniem (12ms) i tez mi w sumie wystarcza. Wazne by nowy byl ok jako monitor i mogl dzialac jako samodzielny (przy wylaczonym pc) telewizor do kablowki.

W ostatnim tygodniu przekopalem sie chyba przez wszystkie mozliwe testy i nadal nie jestem madrzejszy.

Idealny (no moze poza wygladem) wydawal sie Samsung 940 mw

http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/72091_komentarze/

Tutaj calkiem dokladny test :

http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://...5/strona-2.html

Same pozytywne opinie we wszystkich sklepach. Wszystko wbudowane i dzialajace przyzwoicie, zadnych dodatkowych kabli, zasilaczy, tunerow, ot prosty ideal. Tylko te parametry wygladaja na poprzednia generacje., szczegolnie odswiezanie - 8ms, realne jak wykryli w tescie 16ms - a to juz chyba dosc duzo jak do ogladania TV.

Alternatywa moglby byc wychwalany tu Samsung 931BW i dokupienie do niego jakiegos prostego (tylko do ogladania) i dobrego tunera TV. Tylko czy roznica w obrazie na pewno bedzie zauwazalna ? Niby w opiniach ten 940 ma doskonaly obraz (tylko ze opinie z 2006). Oba maja realny kontrast 700:1, jeden odswiezanie 2GTG (reklamowanego) a drugi 8 normalnego/16 sprawdzonego (BTB?).

Przyznam ze zalezy mi na braku kabli i dodatkowego komplikowania wiec 940MW ma swoj urok, z drugiej strony 931BW podobno ma doskonala jakosc obrazu.. ale czy zauwazalnie lepsza ?

Za wszystkie rady serdecznie dziekuje ;]

Edytowane przez Tadeus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok kupilem i przetestowalem tego Samsunga 940mw ;]

1. Jako monitor -

Dołączona grafika

Dołączona grafika

19:6 w Windowsie super wygodne, piekne zywe kolory i bardzo dobry kontrast, mam tylko problemy z jasnoscia, bo kolorki wychodza mi tylko naprawde ladne jak jest za jasno na moje oczy ;] Gry w wide screenie bomba. Wormsy 3d, Eve Online czy Operation Flashpoint po prostu marzenie.. zupelnie inne uczucie w czasie gry, wyglada duzo ladniej niz na crt ;] Czasem jest problem z czcionkami na roznych dziwnych kolorowych tlach i wychodza troche nieostro.. trza sie pobawic kontrastem wtedy. Na bialym wygladaja super ;] Generalnie mimo zabaw roznymi aplikacjami (Natural Color, karta graficzna itp, to optymalne okazaly sie ustawienia firmowe i na nich jade)

2. Jako TV

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Wszystkie funkcje dobrego TV, dzwiek z glosnikow calkiem niezly, wystarczajacy do normalnego sluchania kanalow muzycznych. Obraz se mozna ustawic klasyczny albo Wide. Oczywiscie jak to na lcd.. jakosc z kablowki dobra jak sie oglada minimalnie z 1,5m, niektore kanaly z bliska wygladaja lepiej, niektore tragicznie. Katy widzenia w zupelnosci wystarczaja by ogladac TV z kanapy ktora stoi bokiem do monitora. Generalnie nie ma sie tu co oszukiwac.. jak siedzimy blisko i oczekujemy obrazu jak na crt to sie ostro zawiedziemy, ale z kanapy (1,5m) super ;]

Funkcja PIP tez bajer, czesto se ogladam TV jak w grze sie nic ciekawego nie dzieje (Flight Simulator czy dlugie jazdy ciezarowka w O. Flashpoint i nic mi nie zzera cpu. Ostatnio ogladalem mecz szturmujac jednoczesnie wioske sowietow - podwojne wrazenia :>)

Wczesniej mialem 3y letniego lcd LG i byl duzo duzo gorszy, choc nie wiem czemu TV wygladalo troche lepiej (pewnie dlatego ze slabo wyswietlal szczegoly slabego sygnalu TV :>)

W testach pisali o nim jeszcze, ze ma tendencje smuzenia (8ms) ja nic takiego nie zaobserowowalem ani w O Flashpoint ani w Serious Samie ktory jest bardzo szybki ;]

Generalnie to obecnie chyba najlpeszy monitor z TV z cena w okolicach tysiaca. Fajne dla ludzi, ktorzy nie chca sobie zagracac pokoju i nie musza miec super extra obrazu w tv, dla mnie idealny ;]

*Zdjecia robione komorka, wiec wygladaja tragicznie ;] Postaram sie skombinowac cyfrowke i poprawic ;]

Edytowane przez Tadeus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi