Linoge Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 (edytowane) Z oczywistych wzgledow chcialem sobie do kompa sprawic regulator obrotow, ktory pomogl by mi zapomniec o koniecznosci dostosowania predkosci wiatraczkow w kompie do obciazenia oraz panujacej temperatury w pomieszeniu. Wielkoscia regulowana zostal temperatura wody stosunkowo latwa do zmierzenia oraz charakteryzujaca sie duza bezwladnoscia. Role czujnika temperatury zostal obarczony niesmiertelny ds18b20 - wysoka rozdzielczosc, wymaga tylko 2 kabli dataq i gnd, stosunkowo male wymiary wiec latwo zawiac w koszulke i zatopic w wodzie :). Regulatorem zostal mikroprocesor z rodziny avr amtega8. Elementem regulujacym buz11 (regulacja PWM);) Tyle z techno belkotu. Funkcje mojego mini regulatorka :) : #1. 3 tryby pracy (wybor trybow za pomoca 3 przyciskow) -glosny wiatraczki na maxa -normalny predkosc dobierana w zaleznosci od temp wody -cichy prekosc wiatraczkow minimalna (automatyczne przelaczenie w tryb normalny jesli przekroczymy pewna temperature graniczna ) #2. Obsluga wyswietlacza lcd: -jesli nie podlaczymy czujnika stosowny komunikat -biezaca temperatura wody,wyswietlana co do 0.1*C(mierzona co ok 1s uwarunkowania ds'a) -wyswietla obecny tryb pracy -wyswietla przyblizone wypelnienie sygnalu wyjsciowego (ile mocy dostarczane jest do wiatraczkow) Chcialem jeszcze zrobic obrotomierz jednak pwm wprowadza zbyt duze nieprawidlowosci w pracy elektroniki wiatraczkow aby sie dalo cokolwiek zmierzyc :| Dla dociekliwych program napisany w asmie ;) Testy trwaja juz 3 dzien jak narazie przebiegaja pozytywnie pozostaje jeszcze tylko zapakowac do jakiegos plastiku wrzuc do budy i nie martwic sie predkoscia wiatraczkow oraz temperatura wody :) ps Uklad jest przystosowany do mierzenia temperatur ujemnych :) Edytowane 4 Maja 2007 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 ps Uklad jest przystosowany do mierzenia temperatur ujemnych :) o -200 mozna myslec ?:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 (edytowane) o -200 mozna myslec ?:D użyty czujnik pozwala tylko do -55 KLIK Edytowane 4 Maja 2007 przez Jarogniew Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 (edytowane) użyty czujnik pozwala tylko do -55 KLIK Moje czujniki od termometrow (sonda typu K) w papierkach maja rowniez -50, a temp cieklego azotu im nie straszna :] no dobra na tanszych mam -172, a na drozszych -192 (tutaj blad pomiaru sie wkrada), takze jest szansa ze ten czujnik takze bedzie dzialac ponizej -50. BTW. na PT100 poskladasz jakis elo termometr ?:D Edytowane 5 Maja 2007 przez ryba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 na PT100 poskladasz jakis elo termometr ?:D podłączam sie do pytania :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 Ujemne mialem na mysli tak do -55 ;) Nie mialem na czym sprawdzic jak nisko potrafi zejsc, wiem jedynie ze w zamrazalniku w kuchni mam jakies -25*C :) Wy mi zyc nie dajecie z tymi minussami :P A tak na serio mozna by cos takiego zbudowac potrzebny jest jedynie stale zrodlo napiecia ;) i przetwornik ac jakies 10bitow ;] Tylko ze takie analogi maja jedna wade trzeba go skalibrowac (uklad) czyli schodzimy do temperatur ktore chcemy mierzyc (-80 ? ) i mowimy mu ze teraz ma -80 i w okol tej temperatury mamy w miare wiarygodne wskazania ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 (edytowane) Na DS1820? W życiu nie da rady. Panowie, sondy typu K jest to "kawał druta" a DS1820 jest to pełna elektronika. Nie wyrobi poniżej -50*C. Może jeszcze kilkanaście stopni zrobi w dół, ale później układ przestanie odpowiadać. Chcialem jeszcze zrobic obrotomierz jednak pwm wprowadza zbyt duze nieprawidlowosci w pracy elektroniki wiatraczkow aby sie dalo cokolwiek zmierzyc icon_neutral3.gif Dla dociekliwych program napisany w asmie icon_wink2.gifBo źle się za to wziąłeś :P Przecież Atmegi mają w standarcie tryb zegarowy w którym z automatu i bez obsługowo mierzą czas trwania impulsu. Wystarczy tylko wprowadzić jeden zegar w ten stan, podłączyć pod zegarowe wejście z wiatraka. Jeśli masz więcej to multipleksowane i jedynie pozostaje sczytywać gotowe pomiary z zegarka, pomnożyć przez 120, odwrócić i masz gotowe RPM. BTW> Projekt i tak jest niezły i gratulacje za wykonanie! Edytowane 5 Maja 2007 przez Excray Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 (edytowane) @Excray No wlasnie problem lezy w mierzeniu tych impulsow :) Elektronika wiatraczka swiruje jak dostanie pwm zamiast pojedynczych masz serie impulsow, mierzenie czasu pojedynczego nie ma wiekszegos sensu ;] Robilem tak licznik zliczal impulsy z wiatraczka w czasie jak ds konwertowal temperature jakies 937ms wiec otrzymany wynik wystarczy przesunac o 6 miejsc w lewo i masz obroty ma minute. Jednak przedstawiony powyzej powod nie pozwalal na skorzystanie z tego ;] Edytowane 5 Maja 2007 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 (edytowane) To daj na wyjście kondensator filtrujący tak aby wiatrak dostawał już stałe napięcie. Przecież on i tak ma w strukturze własny układ elektroniczny i kondensator filtrujący. Sorry ale nie rozumiem po co ludzie walą czyste PWM na wiatraki które i tak wymagają stałego napięcia zasilającego. Rozumiem że odciąża to tranzystory wyjściowe ale takie napięcie PWM powinno być kierowane na filtr i dopiero na wiatrak. I wtedy już elektronika wiatraka nie wariuje i spokojnie możesz mierzyc obroty. Wiatrak też chodzi stabilniej a nie "szarpie się" na niskich obrotach. Cos w tym stylu: http://www.excray.republika.pl/pwr.bmp Edytowane 5 Maja 2007 przez Excray Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 Tylko ze ja kluczuje gnd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 no to zrobisz układzik dokładnie odwrotny :). Urządzonko spoko.. nawet widzę PCB sam robiłeś :). respect.. ale w asmie chciało Ci się pałować? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 (edytowane) Tylko ze ja kluczuje gndTo niedobrze. Nie powinno się kluczować GND w wiatraczkach komputerowych. Wyjście sygnalizacji obrotów jest typu OC a raczej OD :) Zresztą ja wogóle jestem nie bardzo za kluczowaniem masy w zasilaniu wszelkiego rodzaju urządzeń zewnętrznych. Zresztą ja już się nie czepiam. Projekt i tak jest ciekawy i warty uwagi. Edytowane 5 Maja 2007 przez Excray Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 No nic to chyba bede musial nowe pcb zrobic ... Jaki dlawik zastosowac do tej przetwornicy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 Linoge jak przeliczasz wynik z ds'a na forme "zrozumiala" dla lcd? bo moje C dopiero wychodzi z lasu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 (edytowane) http://mikrokontrolery.net/avr_kursy.htm Posilkowalem sie tym ;) ps ja to robilem w asmie ze wzgledu na wymagania prowadzacego ;) Edytowane 6 Maja 2007 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 (edytowane) no ja tez mam termometr tylko cos skopalem i nie wyswietla mi ujemnych temperatur, gdzies sie cos miesza przy przeliczaniu. jutro wkleje kod bo nie chce mi sie wlonczac drugiego kompa :P Edytowane 6 Maja 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 jak odbierasz msb z ds'a i w jego starczej tetradzie masz same 1 to temp jest ujemna trzeba reszte bitow zanegowac ;] i postapic tak samo jak z temp dodatnia ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 (edytowane) A co tam pchne troche do gory :P Co jeszcze mozna fajnego dodac ? historie pomiarow ? narazie udalo mi sie jeszcze zaimplementowac: - regulacja temperatury dla ktorej uklad zaczyna dodawac speeda wentylatorom zarowno w trybie normalnym jak i cichym - ustawianie minimalnych obrotow - ustawienie temp alarmu, przekroczenie sygnalizacja buzerem - wszystkie ustawienia sa pamietane :) - off kompa jesli temperatura przekroczy temp alarmowa o 1*C :D - realny pomiar napiec narazie tylko 2-och ;) +12(+/-0.02) +5V (+/-0.01) Edytowane 14 Sierpnia 2007 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 z tym offem to nie przesadziłeś? :) Trzeba było hibernację włączyć - żeby danych nie stracić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 (edytowane) jesli tylko ktos ma guzi hibernacja to zaden problem ;) nie bede pisal softu pod lan :P ktory sie bedzoe logowal i wlaczal hibernacje :P edit: sklecilem cos takiego ;) podlaczany Lownoisera pod mobo (reset oraz power on ) jesli temperatura przekroczy temperature alarmowa o 1*C to zwieramy na chwile power on'a (taki soft off ) a jesli temperatura przekroczy o 2*C temperature alarmowa to hard off najpierw reset a potem power off jest zwierany Edytowane 14 Sierpnia 2007 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 hehe, wiesz co, osobiście nie chciałbym pracować nad czymś ważnym mając podłączone jakieś urządzenie posiadające bugi między butonem power a mobo na linii reset czy power :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 wlasnie to jest fajne w asmie :P ze masz panowanie nad kazda linijka kodu ;) do czasu kiedy temperatura jest odpowiednia wyjscia sterujace off i reset pracuja jako wejscia ;) pozatym na czas pracy z czyms waznym mozesz go odlaczyc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 nom, właśnie to jest w asmie najniebezpieczniejsza rzecz... że człowiek ma władzę nad każą linijką kodu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 nie łatwiej jest uzyć programiku, który reguluje prędkości wiatraczków automatycznie w zależności od temperatury? :| teraz chyba większość płyt głównych ma opcje regulacji obrotów, ale może sie myle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 (edytowane) Moje za ;) - takie programiki zazwyczaj nie dzialaja jak sie wiesza komp :) - jak do takiego programu wprowadzic temperature chlodziwa ? - jak pod mobo podpiac kilka wiatrakow wiekszej mocy ? - monitoring napiec ? - dokladnosc odczytow z mobo ? - mozna go zaprzegnac do odczytow napiec po modach i miec pelna kontrole nad nimi :) napiecia ponizej 2.5v mozna odcztywac ze spora dokladnoscia :) efektywana liczba bitow to 16 co daje 40x10^-6 [V] bledu :) obliczenia teoretyczne ;) - fun ? :D Edytowane 16 Sierpnia 2007 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 nie no wiadomo, Twoje urządzonko ma moc :) i co najważniejsze, nie jest sterowane przez obiekt który nadzoruje - jak to ma miejsce w programach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...