Skocz do zawartości
Linoge

Inteligentniejszy Regulator Obrotow ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Z oczywistych wzgledow chcialem sobie do kompa sprawic regulator obrotow, ktory pomogl by mi zapomniec o koniecznosci dostosowania predkosci wiatraczkow w kompie do obciazenia oraz panujacej temperatury w pomieszeniu. Wielkoscia regulowana zostal temperatura wody stosunkowo latwa do zmierzenia oraz charakteryzujaca sie duza bezwladnoscia. Role czujnika temperatury zostal obarczony niesmiertelny ds18b20 - wysoka rozdzielczosc, wymaga tylko 2 kabli dataq i gnd, stosunkowo male wymiary wiec latwo zawiac w koszulke i zatopic w wodzie :). Regulatorem zostal mikroprocesor z rodziny avr amtega8. Elementem regulujacym buz11 (regulacja PWM);) Tyle z techno belkotu.

Funkcje mojego mini regulatorka :) :

#1. 3 tryby pracy (wybor trybow za pomoca 3 przyciskow)

-glosny wiatraczki na maxa

-normalny predkosc dobierana w zaleznosci od temp wody

-cichy prekosc wiatraczkow minimalna (automatyczne przelaczenie w tryb normalny jesli przekroczymy pewna temperature graniczna )

#2. Obsluga wyswietlacza lcd:

-jesli nie podlaczymy czujnika stosowny komunikat

-biezaca temperatura wody,wyswietlana co do 0.1*C(mierzona co ok 1s uwarunkowania ds'a)

-wyswietla obecny tryb pracy

-wyswietla przyblizone wypelnienie sygnalu wyjsciowego (ile mocy dostarczane jest do wiatraczkow)

Chcialem jeszcze zrobic obrotomierz jednak pwm wprowadza zbyt duze nieprawidlowosci w pracy elektroniki wiatraczkow aby sie dalo cokolwiek zmierzyc :| Dla dociekliwych program napisany w asmie ;)

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Testy trwaja juz 3 dzien jak narazie przebiegaja pozytywnie pozostaje jeszcze tylko zapakowac do jakiegos plastiku wrzuc do budy i nie martwic sie predkoscia wiatraczkow oraz temperatura wody :)

ps Uklad jest przystosowany do mierzenia temperatur ujemnych :)

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

użyty czujnik pozwala tylko do -55 KLIK

Moje czujniki od termometrow (sonda typu K) w papierkach maja rowniez -50, a temp cieklego azotu im nie straszna :] no dobra na tanszych mam -172, a na drozszych -192 (tutaj blad pomiaru sie wkrada), takze jest szansa ze ten czujnik takze bedzie dzialac ponizej -50. BTW. na PT100 poskladasz jakis elo termometr ?:D

Edytowane przez ryba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ujemne mialem na mysli tak do -55 ;) Nie mialem na czym sprawdzic jak nisko potrafi zejsc, wiem jedynie ze w zamrazalniku w kuchni mam jakies -25*C :) Wy mi zyc nie dajecie z tymi minussami :P A tak na serio mozna by cos takiego zbudowac potrzebny jest jedynie stale zrodlo napiecia ;) i przetwornik ac jakies 10bitow ;] Tylko ze takie analogi maja jedna wade trzeba go skalibrowac (uklad) czyli schodzimy do temperatur ktore chcemy mierzyc (-80 ? ) i mowimy mu ze teraz ma -80 i w okol tej temperatury mamy w miare wiarygodne wskazania ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na DS1820? W życiu nie da rady. Panowie, sondy typu K jest to "kawał druta" a DS1820 jest to pełna elektronika. Nie wyrobi poniżej -50*C. Może jeszcze kilkanaście stopni zrobi w dół, ale później układ przestanie odpowiadać.

Chcialem jeszcze zrobic obrotomierz jednak pwm wprowadza zbyt duze nieprawidlowosci w pracy elektroniki wiatraczkow aby sie dalo cokolwiek zmierzyc icon_neutral3.gif Dla dociekliwych program napisany w asmie icon_wink2.gif

Bo źle się za to wziąłeś :P Przecież Atmegi mają w standarcie tryb zegarowy w którym z automatu i bez obsługowo mierzą czas trwania impulsu. Wystarczy tylko wprowadzić jeden zegar w ten stan, podłączyć pod zegarowe wejście z wiatraka. Jeśli masz więcej to multipleksowane i jedynie pozostaje sczytywać gotowe pomiary z zegarka, pomnożyć przez 120, odwrócić i masz gotowe RPM.

BTW> Projekt i tak jest niezły i gratulacje za wykonanie!

Edytowane przez Excray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Excray

No wlasnie problem lezy w mierzeniu tych impulsow :) Elektronika wiatraczka swiruje jak dostanie pwm zamiast pojedynczych masz serie impulsow, mierzenie czasu pojedynczego nie ma wiekszegos sensu ;]

Robilem tak licznik zliczal impulsy z wiatraczka w czasie jak ds konwertowal temperature jakies 937ms wiec otrzymany wynik wystarczy przesunac o 6 miejsc w lewo i masz obroty ma minute. Jednak przedstawiony powyzej powod nie pozwalal na skorzystanie z tego ;]

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To daj na wyjście kondensator filtrujący tak aby wiatrak dostawał już stałe napięcie. Przecież on i tak ma w strukturze własny układ elektroniczny i kondensator filtrujący. Sorry ale nie rozumiem po co ludzie walą czyste PWM na wiatraki które i tak wymagają stałego napięcia zasilającego. Rozumiem że odciąża to tranzystory wyjściowe ale takie napięcie PWM powinno być kierowane na filtr i dopiero na wiatrak. I wtedy już elektronika wiatraka nie wariuje i spokojnie możesz mierzyc obroty. Wiatrak też chodzi stabilniej a nie "szarpie się" na niskich obrotach.

Cos w tym stylu:

http://www.excray.republika.pl/pwr.bmp

Edytowane przez Excray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ze ja kluczuje gnd

To niedobrze. Nie powinno się kluczować GND w wiatraczkach komputerowych. Wyjście sygnalizacji obrotów jest typu OC a raczej OD :) Zresztą ja wogóle jestem nie bardzo za kluczowaniem masy w zasilaniu wszelkiego rodzaju urządzeń zewnętrznych. Zresztą ja już się nie czepiam. Projekt i tak jest ciekawy i warty uwagi. Edytowane przez Excray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja tez mam termometr tylko cos skopalem i nie wyswietla mi ujemnych temperatur, gdzies sie cos miesza przy przeliczaniu. jutro wkleje kod bo nie chce mi sie wlonczac drugiego kompa :P

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co tam pchne troche do gory :P Co jeszcze mozna fajnego dodac ? historie pomiarow ? narazie udalo mi sie jeszcze zaimplementowac:

- regulacja temperatury dla ktorej uklad zaczyna dodawac speeda wentylatorom zarowno w trybie normalnym jak i cichym

- ustawianie minimalnych obrotow

- ustawienie temp alarmu, przekroczenie sygnalizacja buzerem

- wszystkie ustawienia sa pamietane :)

- off kompa jesli temperatura przekroczy temp alarmowa o 1*C :D

- realny pomiar napiec narazie tylko 2-och ;) +12(+/-0.02) +5V (+/-0.01)

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli tylko ktos ma guzi hibernacja to zaden problem ;) nie bede pisal softu pod lan :P ktory sie bedzoe logowal i wlaczal hibernacje :P

edit:

sklecilem cos takiego ;) podlaczany Lownoisera pod mobo (reset oraz power on ) jesli temperatura przekroczy temperature alarmowa o 1*C to zwieramy na chwile power on'a (taki soft off ) a jesli temperatura przekroczy o 2*C temperature alarmowa to hard off najpierw reset a potem power off jest zwierany

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie to jest fajne w asmie :P ze masz panowanie nad kazda linijka kodu ;) do czasu kiedy temperatura jest odpowiednia wyjscia sterujace off i reset pracuja jako wejscia ;) pozatym na czas pracy z czyms waznym mozesz go odlaczyc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje za ;)

- takie programiki zazwyczaj nie dzialaja jak sie wiesza komp :)

- jak do takiego programu wprowadzic temperature chlodziwa ?

- jak pod mobo podpiac kilka wiatrakow wiekszej mocy ?

- monitoring napiec ?

- dokladnosc odczytow z mobo ?

- mozna go zaprzegnac do odczytow napiec po modach i miec pelna kontrole nad nimi :) napiecia ponizej 2.5v mozna odcztywac ze spora dokladnoscia :) efektywana liczba bitow to 16 co daje 40x10^-6 [V] bledu :) obliczenia teoretyczne ;)

- fun ? :D

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi