Chwali Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 W temacie fotografii jestem lama, zaznaczam na poczatek. Od 2 tygodni uzywam Canona 400D kit i mam pewien problem. Chce zrobic zdjecie portretowe w ten sposob zeby osoba na pierwszym planie byla ostra, a cale tlo bylo rozmyte. Na razie mi sie to nie udalo. Macie moze jakies wskazowki? Jezeli macie ciekawe linki z generalnymi podpowiedziami w jaki sposob robic CIEKAWE portrety bede dozgonnie wdzieczny. Z gory dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Tak. Ustaw przysłonę na niską wartość, rzędu 2.8 na przykład. Wtedy głębia ostrości będzie niewielka i tło będzie nieostre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 W temacie fotografii jestem lama, zaznaczam na poczatek. Od 2 tygodni uzywam Canona 400D kit i mam pewien problem. Chce zrobic zdjecie portretowe w ten sposob zeby osoba na pierwszym planie byla ostra, a cale tlo bylo rozmyte. Na razie mi sie to nie udalo. Macie moze jakies wskazowki? Jezeli macie ciekawe linki z generalnymi podpowiedziami w jaki sposob robic CIEKAWE portrety bede dozgonnie wdzieczny. Z gory dzieki. skoro jesteś lama to powinieneś zacząć od tego SKRYTY dał linki do stron dla początkujących. Swoją drogą ciekawe po co ci lustrzanka cyfrowa skoro nie masz pojęcia o robieniu zdjęć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chwali Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Dziekuje za rade i linki. Po co mi 400D? Hmm nie mialem akurat co z 2,5k zrobic, to sobie kupilem aparat :lol2: A po co 50 letnim panom samochody, ktorych mozliwosci nigdy nie wykorzystaja? Mialem kaprys, to sobie kupilem Canona, ot co. Jeszcze raz dziekuje za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Ustaw program na portret ;) Albo na Av i ustaw przyslone przy 55mm na 5.6 (najnizsza mozliwa przy tej ogniskowej) wtedy rob fote. I nie oczekuj duzo od kita :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chwali Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Ustaw program na portret ;)To juz umiem robic ;) Albo na Av i ustaw przyslone przy 55mm na 5.6 (najnizsza mozliwa przy tej ogniskowej) wtedy rob fote. I nie oczekuj duzo od kita :) Ok, wroce do domu, sprawdze i podziele sie wrazeniami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manfred Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 To juz umiem robic ;) Ok, wroce do domu, sprawdze i podziele sie wrazeniami. http://www.horazy.republika.pl/2_2.htm Najpierw se tutaj poczytaj to bedziesz przynajmniej wiedzial czemu Skryto zalecil przyslone i ogniskowa na najwieksza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Przydał by Ci sie obiektyw z lepszym światłem niż KIT, moze masz kaprys na nowy obiektyw ? ;-) 50mm f/1.8 za 400zl powinieneś dostać i możesz robić portrety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login666 Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Mniejsza 2,8 przesłona i postaw aparat dalej od fotografowanej osoby, zrób zbliżenie i pstryk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 nieostrość się zwiększa jak się zrobi zuma, więc najlepiej robić tak jak post wyżej... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 (edytowane) Mniejsza 2,8 przesłona i postaw aparat dalej od fotografowanej osoby, zrób zbliżenie i pstryk. Nie dosc, ze stary watek, na ktory juz padla odpowiedz. To jeszcze zle radzisz, ustawisz przYslone 2.8 na obiektywie kitowym? :) Poza tym jeden juz wyskoczyl z tym: http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2601664 :) Edytowane 6 Lipca 2007 przez SKRYTOBOJCA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_cin Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 hmm no moze takie posty wynikaja z faktu ze wiekszosc userow ma kompakty/hybrydki ,a bez lusterka to naprawde duzego pola do popisu jesli chodzi o GO nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...