Gość freddy9 Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Mam komputer w którym są 3 dyski scsi 18gb w Raid-5. kontroler adaptec Perc 3di. System działa. Czy mogę tak zrobić: 1. wyjmuje te 3 dyski w raidzie-5 i odkładam na półkę. 2. wkładam dwa nowe dyski i w biosie raidu ustawiam na raid-1 (pewnie będę musiał przprowadzić low level format) instaluje sobie jakiś system i wszystko gra. 3. ale teraz chcę powrócić do tego co było, więc wyjmuję te dwa dyski raid-1 i odkładam na półkę. 4. wkładam te 3 dyski co miałem na początku i ustawiam w biosie raidu na Raid-5. I teraz pytanie do speców? czy komputer rozpozna tamte 3 dyski i system wstanie? moje obawy są takie że np. będzie chciał je jakoś zainicjować w Raidzie 5 i potraktuje je jako nową instalację czyli skasuje mi dane. A nie moge eksperymentować. Więc proszę o odpowiedź jeśli ktoś wie, bo pytałem się już kilku ludzi i każdy mówi że powinno działać , ale nikt nie jest pewny. dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...