Skocz do zawartości
Janek_SiD

Pilny Problem Z Pamięciami Ocz Ddr2 Pc2-6400 Platinum Dual Channel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszytych, mam bardzo pilny problem który muszę rozwiązać do jutra rana, kiedy to na giełdzie komputerowej będę musiał wymienić pamięci, stąd prośba o wskazówki co mam zrobić.

Kupiłem 2x OCZ 1GB DDR2 PC2-6400 Platinum Dual Channel czyli razem 4 GB

(link: http://www.ocztechnology.com/products/memo...m_dual_channel)

Kiedy wkładam którąkolwiek z par aby pracowała w dual-chanel wszystko działa ok, wtedy komp pracuje na 2 GB ram. Lecz kiedy wkładam wszystkie 4 pamiątki komp się wiesza. Zarówno podczas pracy win XP jak i podczas próby instalacji Windows Vista. Zazwyczaj wiesza się szybko, zaraz po uruchomieniu systemu lub rozpoczęciu instalacji.

Pamięć wygląda ok., bo działa w kombinacjach 2x1GB, nawet kiedy zmienię sloty na płycie głównej (nie ma znaczenia w które sloty wkładam pamięć, ale oczywiście wkładam tak aby były parami do dual-chanel).

Próbowałem również ustawić ręcznie timingi wedle danych producenta (4-5-4-15) oraz podwyższałem napięcie do max 2.75V. Wszystko to bez zmian dla kombinacji 2x1GB działa ok. i zawsze się wiesza dla 4x1GB.

Co może być przyczyną tych problemów? Płyta główna? Może inne pamięci zadziałają w kombinacji 4x1GB? A może mam uwaloną płytę którą musze wymienić? Czy może bios zmienić? Wszystkie wskazówki mile widziane, czas na podjęcie decyzji mam do jutra rana.

Mój config:

Mobo: ASUS P5N32-E SLI PLUS

Proc: Intel Core 2 Duo 6400 (2,4Ghz)

Grafika: Asus 8800 GTS

Dźwięk: X-Fi platinum

Do tego dwa dyski i zasilacz Cooler Master 650W

Pozdrawiam wszytkich!

Edytowane przez Janek_SiD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi