Janek_SiD Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 (edytowane) Witam wszytych, mam bardzo pilny problem który muszę rozwiązać do jutra rana, kiedy to na giełdzie komputerowej będę musiał wymienić pamięci, stąd prośba o wskazówki co mam zrobić. Kupiłem 2x OCZ 1GB DDR2 PC2-6400 Platinum Dual Channel czyli razem 4 GB (link: http://www.ocztechnology.com/products/memo...m_dual_channel) Kiedy wkładam którąkolwiek z par aby pracowała w dual-chanel wszystko działa ok, wtedy komp pracuje na 2 GB ram. Lecz kiedy wkładam wszystkie 4 pamiątki komp się wiesza. Zarówno podczas pracy win XP jak i podczas próby instalacji Windows Vista. Zazwyczaj wiesza się szybko, zaraz po uruchomieniu systemu lub rozpoczęciu instalacji. Pamięć wygląda ok., bo działa w kombinacjach 2x1GB, nawet kiedy zmienię sloty na płycie głównej (nie ma znaczenia w które sloty wkładam pamięć, ale oczywiście wkładam tak aby były parami do dual-chanel). Próbowałem również ustawić ręcznie timingi wedle danych producenta (4-5-4-15) oraz podwyższałem napięcie do max 2.75V. Wszystko to bez zmian dla kombinacji 2x1GB działa ok. i zawsze się wiesza dla 4x1GB. Co może być przyczyną tych problemów? Płyta główna? Może inne pamięci zadziałają w kombinacji 4x1GB? A może mam uwaloną płytę którą musze wymienić? Czy może bios zmienić? Wszystkie wskazówki mile widziane, czas na podjęcie decyzji mam do jutra rana. Mój config: Mobo: ASUS P5N32-E SLI PLUS Proc: Intel Core 2 Duo 6400 (2,4Ghz) Grafika: Asus 8800 GTS Dźwięk: X-Fi platinum Do tego dwa dyski i zasilacz Cooler Master 650W Pozdrawiam wszytkich! Edytowane 12 Maja 2007 przez Janek_SiD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taborety Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 sprobuj w Biosie ustawic na ENABLE: Memory Remap Feature xp zdaje sie i tak zobaczy max 3gb ale w Viscie 64 powinno byc ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...