Skocz do zawartości
sarmat

Czy W Ten Sposób Można Uszkodzić Kartę?

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam kartę graficzną Galaxy GeForce 7900GS (standardowe taktowania - 540/1500) i ostatnio próbowałem ją trochę podkręcić. Niestety, przez swoją głupotę chyba mało co nie uszkodziłem karty... Użyłem ATITool'a i kliknąłem chyba "Find Max Mem" (nie pamiętam już) i odszedłem od kompa na jakiś czas. Niestety, okazało się, że ATITool nieprawidłowo wykrywał artefakty i zwiększał taktowanie przez ten cały czas, aż doszedł do około 2000MHz na pamięciach o ile się nie myle. W okienku ATITool'a gdzie jest ta kręcąca się kostka pojawiły się ogromne, żółte artefakty. Zaraz jak to zobaczyłem powróciłem do standardowych ustawień. Podobnie było z "Find Max Core", ale tutaj, przy większych wartościach komputer po prostu na jakiś czas przestawał odpowiadać. Zaznaczam, że zaraz po tym wróciłem do normalnych ustawień i nie zauważyłem żadnych anomalii w działaniu karty. Grałem trochę w gry i raczej żadnych artefaktów nie doświadczyłem (tylko w 3DMark'u2001SE w jednym teście jest taki mało widoczny poziomy pasek na środku ekranu, ale przypuszczam, że to wina sterów) - oprócz tego naprawiłem tego ATITool'a i zostawiłem go na noc, żeby poszukał artefaktów - nie znalazł ani jednego. Zaznaczam, że nie zwiększałem napięcia ani na rdzeniu, ani na pamięciach. Czy w ten sposób mogło się coś uszkodzić? Jeśłi tak, to czy po takich testach, jak podałem wyżej, mogę mieć pewność, że z kartą jest wszystko w porządku? Z góry dzięki za odpowiedzi.

Edytowane przez sarmat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to mało prawdopodobne (wyjątkiem jest fakt gdy pamięci osiągną ogromną temperaturę i wtedy mogą ulec uszkodzeniu).Z rdzeniem jest lepiej bo jak dojdzie do max możliwości to sie komp zawiesi.Jeśli nie zwiększałeś napięcia ani nie zdejmowałeś hardcorowo chłodzenia to IMHO nie powinno się nic stać ale w razie czego czekaj na wypowiedz innych userów.

EDIT

A w międzyczasie zapuść na godzinke czy dwie 3dmarka jakiegoś nowego (05,06)

Edytowane przez M@TI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oprócz tego naprawiłem tego ATITool'a i zostawiłem go na noc, żeby poszukał artefaktów - nie znalazł ani jednego. Zaznaczam, że nie zwiększałem napięcia ani na rdzeniu, ani na pamięciach. Czy w ten sposób mogło się coś uszkodzić? Jeśłi tak, to czy po takich testach, jak podałem wyżej, mogę mieć pewność, że z kartą jest wszystko w porządku? Z góry dzięki za odpowiedzi.

Otóż nie - bo jak wcześniej zauważyłeś i ja sam zauważyłem ati tool nie wykrywa poprawnie błedów.

Ale raczej jej nie sfajczyleś - posprawdzaj w kilku pozycjach jak chcesz mieć pewność - ati toola używaj tylko do windowania zegarów a czy częstotliwość jest stabilna to musisz już sprawdzić poprostu patrząc na grę czy benchmark.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zrozumiałeś mnie, na początku ATITool nie wykrywał poprawnie artefaktów. Później jednak zainstalowałem nowsze sterowniki do karty graficznej i ściągnąłem nowszą wersję ATITool'a co zlikwidowało ten problem i artefakty były wykrywane (specjalnie zwiększyłem rdzeń do 610MHz, żeby się upewnić czy artefakty są wykrywane). Każdy najmniejszy artefakt był wykrywany. Tak uruchomionego (Scan for artifacts) ATITool'a zostawiłem na całą noc, który nie wykrył żadnego artefakta. Czy ATITool jest miarodajnym testerem? Chyba tak, bo zauważyłem tyle, że ATITool wykrywa czasem niektóre artefakty, a w grach nie widać żadnych...

Co do temperatury, na szczęście na pamięciach są radiatory a obieg powietrza w budzie jest doskonały (5 wentyli), także powinno być wszystko ok. :) Poza tym, gdyby miało się coś uszkodzić z powodu przegrzania to najprawdopodobniej komputer by się w takiej sytuacji wyłączył, a później byłyby spore anomalie? A w tych najnowszych 3dmarkach, pcmarkach jak i w grach nie widzę żadnych anomalii. Po prostu męczy mnie to, że takie uszkodzenie może się ujawnić później albo nie wiem co - przewrażliwiony jestem, ale nie ma się co dziwić, przez ostatnie dwa miesiące spieprzyłem sprzęt warty 700zł. :) Przeszkadza mi nawet mała ryska na pinach od pamięci RAM. :P Co zrobić, żeby mieć 100% pewność, że karta jest sprawna?

Edytowane przez sarmat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ati Tool tak ma, czasem lubi z niewiadomych przyczyn na default taktach się sypać, podczas gdy normalnie w 3D Markach, grach nic się nie dzieje. W opcjach możesz włączyć opcję, żeby użyć "starszej wersji wyszukiwania artów", ale wuja to daje.

Żeby mieć pewność, co do sprawności karty? Po prostu użytkować ją, grać, głównie grać ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używałem atitool przez rok na radeonie i jak pokazał arty to były i w grach. A jak nie pokazywał to nigdzie indziej ich nie było.

Był nawet czulszy, bo wychwytywał pojedyńcze arty których w grach wogóle nie było widać, no i wygrzewa podobno najlepiej.

Teraz wspiera także karty nvidia i u mnie działa.

Jeżeli go puściłeś na całą noc i nic nie znalazł to twojej karcie raczej nic nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi