set2004 Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Siemka mam problem mianowicie stałem sie posiadaczem Routera 3Com 3CRWER100-75 jestem w osiedlowej sieci chciałem podłączyć dodatkowo laptopa ale nie dało sie ze względu na blokadę MAC więc zainwestowałem w router ale nie potrafię skonfigurować go tak aby działał mi internet opiszę to tak Sieć do której jestem podpięty posiada przydzielanie DHCP ale mój komp otrzymuje zawsze IP z końcówka 33 192.168.1.33 255.255.255.0 192.168.1.1 194.204.159.1 194.204.152.34 Ustawienia Routera Siec LAN 113.114.1.1 255.255.255.0 113.114.1.1 194.204.159.1 194.204.152.34 W miejscu do konfiguracji internetu clonuje adres MAC z karty sieciowej router wskazuje ze jest podłączony do internetu i przydziela dla siebie ip takie jak powinno być czyli z końcówka 33 wszystko sie niby zgadza ale nie mam nadal neta na kompie gdy puszczam ping na onet waha sie mniej więcej od 10 do 30 wiec wszystko oka co mam ustawić w tym 3comie żeby poszedł mi ten net może coś źle robie DNS inny podać nie jestem zbyt zorientowany w routerach ale niema tam zbytniej filozofii wszystko jest przejrzyste sadzę ze jest to wina ustawienia tylko nie wiem co mam zmienić proszę o pomoc siedzę już drugi dzień i nie mogę tego rozgryźć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ice_sagan Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 z kompa jak pingasz to sprawdź co masz w linijce TTL przy pingu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
set2004 Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 TTL58 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterus90 Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Skoro pinguje Ci onet.pl a nie adres IP to DNS masz dobrze(o ile pingujesz kompem wpietym przez ruter, jak rozumiem). Sprawdz czy nie masz jakis magicznych proxy ustawionych. Jeszcze jedno, co to jest to: Ustawienia Routera Siec LAN 113.114.1.1 255.255.255.0 113.114.1.1 194.204.159.1 194.204.152.34 co to jest to 113.114.1.1? Jak to jest zakres IP przydzielanych przez Twoj ruter do komputerow lokalnych, to wez to zmien na 10.0.0.1 i maske na 255.0.0.0... I na przyszlosc - uzywaj kropek i przecinkow, ulatwia czytanie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
set2004 Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Kombinowałem już z różnymi IP'kami 192.168.0.1, 10.0.0.1 itd... nic nie pomogło, widziałem gdzieś na forum ze koleś miał podobny problem nawet na tym samym routerze rozwiązaniem było podano adresu MAC dla administratora, podobno clonowanie MAC'a wykonał ale neta nie było ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
set2004 Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 podałem adres MAC adminowi nic to nie pomogło :( nadal brak neta ale zauważyłem ze jak mam podpiętego kompa bezpośrednio do switcha to ping na onet mam z TTL58 a gdy podłączam router to ping kończy sie TTL57 nie wiem czy to ma znaczenie, poza tym jak jest wpięty router to w połączeniach lokalnych-stan-obsługa-szczegóły brakuje Serwer WINS: 192.168.1.1 może mi ktoś pomóc bo już trzeci dzień mija i nie jestem w stanie skonfigurować poprawnie tego dziadostwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterus90 Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 To, ze TTL sie obniza to normalne i zupelnie prawidlowe zjawisko :). Serwer WINS nie ma tu do rzeczy nic. Powiedz, czy nie musisz sie laczyc przez jakies PPPoE, nie musisz podawac loginów, haseł i czy nie korzystasz przypadkiem z jakiegoś firewalla ktory moze cos blokowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
set2004 Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Nie muszę łączyć sie przez PPPoE żadnych loginów i haseł jedyne ich zabezpieczenie to MAC karty sieciowej, podałem adres mac routera adminowi nic to nie dało jak nie było neta tak niema skończyły mi sie pomysły niewiem czego to może być wina mam w domu jeszcze apple ibooka na nim też sprawdzałem i konfigurowałem router i to samo wiec wykluczam firewalla :( teraz to już błagam o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterus90 Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Ale to jest istotnie bez sensu, skoro pingi przechodzą a WWW czy inne uslugi nie chodza... Wywala Ci nie mozna odnalezc serwera czy biala strone ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
set2004 Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 nie odnaleziono serwera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterus90 Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 A inne uslugi? Gadu czy coś Zobacz czy przejdzie: ping -l 1472 wp.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
set2004 Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 Siemka nie działają żadne inne usługi ani gg, emule, itd... puszczałem pingi na różne stronki przechodzą bez problemu, dziś wziąłem router do pracy i bez problemu podłączyłem go do sieci internet działa znakomicie wiec router jest sprawny w konfiguracji mam podobnie jaki w domu wiec żadnego błędu nie popełniam czy jest możliwe aby dostawca neta coś przekombinował z zabezpieczeniami jest to osiedlowa sieć nie za bardzo zaawansowana, dziwi mnie to że w robocie działa wszystko oka a na chacie nie mogę tego neta uruchomić, gdy włączam przeglądarkę to po 15 sekundach wyskakuje przekroczono czas oczekiwania i tyle. -DNS jest przypisywany -IP tak samo sie zgadza zawsze końcówka 33 poza tym w statusie routera pokazuje podłączony czyli działa czy może zgłosić adminowi że chce podłączyć router, on coś ustawi i zacznie to wreszcie działać (chodź sam w to wątpię w końcu admina router czy server sam nie wiem co jest w tej sieci nie rozpoznaje urządzenia po adresie mac dla niego to i tak będzie sieciówka) jestem już załamany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...