Skocz do zawartości
wojtek4994

[ajax] Problem Z Kodowaniem Znaków...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Nie mam już pojęcia co zrobić żeby nie było krzaków... Wszystkie pliki mam zapisane w UTF-8, nagłówki wszędzie poustawiane też na UTF-8, w bazie danych UTF-8 i normalnie wszystko działa ale dane generowane przez plik load.php i ładowane przez AJAX na stronę zawierają krzaki :/ Nie mam pojęcia jak to zrobić żeby tekst ładował się normalnie, bez krzaków...

ZAPRASZAM

EDIT: Dzięki za pomoc :/ Już nieaktualne udało mi się rozwiązać ten problem przez SET CHARSET w MySQL po połączeniu z bazą, ale czemu bez tego nie działało to nie wiem...

Edytowane przez wojtek4994

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w bazie miales utf-8_polish_ci czy utf-8_unicode_ci?

bo sam sie teraz z tym bawie ;/ i tez mam krzaki ;/

Pozdro dla Ciebie z krzakami zawsze jest problem... :D

Na stronie głównej phpMyAdmin mam napisane:

System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)

System porównań dla połączenia MySQL: utf8_unicode_ci

nie chciało to działac więc w skrypcie PHP zaraz po połączeniu z bazą dałem instrukcję w tym rodzaju:

mysql_query('SET CHARSET UTF8');

Wyczytałem że to może być skutkiem wady PMA, że jak dodajesz rekordy przez formularze w PMA to wtedy są takie błędy i ta instrukcja co dałem wyżej pomaga. A jakbyś dodawał dane do bazy przez jakiś swój skrypt PHP to powinno być wszystko OK (nie sprawdzałem tego dokładnie ale możliwe).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamiast set charset, uzyj set names.

ogólnie je doświadczenia z krzakami są takie, że w bazie tworzę tabelki bez danych... potem zmieniam porownywanie kolumn wszędzie na utf-8, dla kazdej kolumny, nie tylko dla tabeli. Następnie, jeśli mam dane w pliku to najpierw plik konwertuję do utf-8.. następnie dopiero wrzucam go do bazy. Przed pobraniem danych lub zapisanie wykonuję set names utf-8.. strona ma kodownaie utf-8 i wtedy wszystko gra :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi