Skocz do zawartości
seba_999

Nagrywarka Do Starszego Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Znajomy kupił sobie dzisiaj nagrywarkę dvd i mam ją jechać podłączyć. Ma on dość wysłużonego kompa z biura - Pentium III 1000 Mhz, jakieś mobo ze zintegrowaną intelowską grafiką, sieciówką i dźwiękówką, 256 mb ram, dysk WD 80 gb i jakiś napęd cd, nie pamiętam jaki zasilacz, ale nie jest za mocny (później napiszę jaki). I moje pytanie grzmi, czy mogę bez obaw wymienić cd-rom na nagrywarke dvd, czy lepiej wstrzymać się do zakupu nowego zasilacza??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nagrywarka DVD to 10-15W więcej od cd-romu i to tylko w czasie nagrywania. Jak zasilacz ciagnął dcrom i zastąpisz go nagrywarka to nie powinien protestowac. Swoja droga Delta za 30zł z allegro podniosłaby ogólnie bezpieczeństwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak - zasilacz to Delta 120 Wat, a config poniżej:

Mobo - HP Vectra VL400 (zintegrowana grafa - Intel 82815)

Proc - Pentium III 1000 Mhz Coppermine

HDD - WD 80 GB

Napęd - Goldstar

Zmierzyłem napięcia miernikiem - przy normalnej pracy:

5V -> 5,17 - 5,18V

12V -> 11,87 - 11,89V

Stres SuperPI:

5V -> 5,16 - 5,17V

12V ->12,01 - 12,03 V

Moim zdaniem przydałaby się wymiana zasilacza (będzie mały problem bo potrzeba micro ATX :? )

Co o tym myślicie??

Edytowane przez seba_999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiana zasilatora na mocniejsza delte to nie fortuna. Moza wymienic. Swoja droga napiecia masz w normie. Linia 12V praktycznie idealna. Z tej linii ci ciagnie palnik zreszta. Zmierz linie 3.3v bo z niej ciagnie elektronika palnika z tego co pamietam

Edytowane przez males66

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co najmniej markowe 400w, polecam na zapas 450

Zapas jak stąd do Peru to on będzie miał przy zasiłce 300W. Markowe 450W to ciągnie na luzie każde SLI.

No chyba, że żartowałeś a ja, bałwan, tego nie zajarzyłem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawie że załapaliście ;)

joke ofkorz :P

No teraz czarujesz <_< Przecież z intonacji i miny wynikało, że mówisz jak najbardziej serio. A jedynie niewzruszona postawa współforumowiczów (que?) Cię przywołała do pionu.

No, żeby mi to było ostatni raz bo klapsy będą :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi