Skocz do zawartości
Pewin

Przydługa Opowieść O Moim Wc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Opis dla cierpliwych, a dla raptusów zdjęcia.

Zacznę może od początku. Przygoda z wc:

W 2003r wpadłem na forum tweak(-później Purepc) przez przypadek i zacząłem czytać o oc o wc o modach…Sprawa mnie tak wciągnęła, że do dzisiaj siedzę i dłubię w kompie. Ciągłe upgrade PC, WC.

Pierwszy układ jeszcze na S-A blok crystal (koło 50pln używka, igła), pompa atman 2kl/min-od razu na inline przerobiona(60pln- noowka) i oczywiście kadet

ze shrotu(20pln+ pierwsze lutowanie). Potem wchodzi winchester(nf3) i przesiadka stary układ sprawdził się, więc tylko przejściówkę zrobiłem z S-A/a64 i wszystko śmigało

Potem przesiadka na lepsze graty dfi i opek 144 i najlepszy z możliwych bloczków w owym czasie(za w miarę normalne pieniądze) POWER Xv2 (to już bolało 130pln)chłodnicę lepszą-udało mi się kupić tanio rekorda

(30złociszy i drugie lutowanie) Crystal poleciał do chase1 z nowym topem na grafe.

Rekord + kadecik dawały radę opkowi(2,8GHz 24/7) w połączeniu, z power-x’em, ale potem pojawiło się A64-SD(z nadzieją na 3ghz na codzień)i na allegro okazja na ładę

(30pln, co najlepsze wyczyszczona wewnątrz element korodujący też wyjęty) Kadet i rekord do 3ghz niestety nie wystarczały, więc łodziankę podpiąłem do ukł. ale okazało się że dużo syfu było w niej(takie czarne coś co zatykało blok) Po porządnym płukaniu, łada sama robiła robotę z nawiewem na 5v 2x12cm i było 3GHz 24/7

Pomału mój atman mnie zaczął denerwować i poszukiwałem pompki cichej, bez przerabiania, do wc. Wszystko jednak drogie na maxa, więc pozostały plany i nadzieje na okazje.

Miałem mały zastój jak uwaliłem dfi…Wsiadłem na asusa(ciągle a64 SD) ze sli i bawiłem się w oc gpu…

Potem nagle boom u niebieskich: c2d, w cenach, co prawda kosmicznych, ale wydajność miażdżyła i szansa na ponad 3ghz hmm. Poszukałem okazji i trafiło się ślepej ku®ze za 550 c2de6300 (o około 180 zeta taniej niż w sklepach)gigabyte ds3 od sektora też trochę taniej niż wszędzie i oczywiście testy układu. I tu moje rozczarowanie temp idle 55st stock stres koło 62.Powerx na 1 jajko niby jest, ale aż tak źle to chyba nie powinno być. O co chodzi pytałem szukałem aż końcu koedzy z forum pomogli mi dojść do konkluzji, że mój proc to confidential seria b0, a te jak wiemy „trochę” się grzeją. Ale pomyślałem, że takie sławy z dużą powierzchnia odbierania ciepła jak Prison pro v2 czy też, Cube ultra zmienią tempy w moim kompie - choć trochę. Na forum kupiłem prisona za 60 zeta krótko potem Qube(czy jak to się tam pisze) za 90zł,trafiła się też pompka na 12v(70 ziko coolriver rev1). Bawiłem się kombinowałem a tempy kijowe jak były tak się nie zmieniły. Miałem nadzieję, że to mobo. Więc zmieniłem mobo na Asusa p5n-e sli i tu jeszcze gorzej. Tempy straszne, co zrobić z cepem coby był chłodniejszy?

No i wtedy wszedł do sprzedaży e4300. Decyzję podjąłem natychmiast… Krótko potem kupiłem małego bixa

na 1x120mm(80zł) oraz uszkodzoną pompkę TT(za 8 zł z przesyłką), która po „małych” zabiegach śmiga do dzisiaj I zrodził się pomysł na dwa układy(CPU+NB i GPU)

I tu zaczyna się o wc, które wam chcę przedstawić

Jako że miałem już kilka bloczków: Powerx2, Prison pro oraz Cube, pomyślałem, że:

-na CPU pójdzie największy, czyli Cube Ultra

-na chip Prison bo najmniejszy

-a na gpu, Powerx, bo nikt jeszcze nie zakładał na gpu tego bloczku, a poza tym nie miałem nic innego :P

Z Cubem był problem, bo wadził mi o kondziory trza było ciąć top potem się „słoneczko”

się zrobiło jak na taśmę izolacyjną wkręcałem złączki(ehh)

Prisona też musiałem pociąć żeby wszedł na chipset

niestety podczas wiercenia otworów mocujących go do mobo, odłamał się kawałek pleksy.

Więc zamówiłem topy u maniakalnego.tutaj było

Byłbym zapomniał, że na razie w układzie CPU/nb jest bix 2x120mm użyczony na „testy” przez Chase1…

Zamówiłem też, u Samhaina fajne wentylki Tacens Aura ICE 120mm(takie jak Jonatan ma w ukł)

Zamysł miałem taki: aby wszystko upchnąć do budy albo żeby się trzymało na tyle aby mi dzieciaki tego po chacie nie rozniosły :P…

I teraz wygląda to tak:

Obudowę ModeCom MIRROR pociąłem gumówką i nożycami do blachy- nie było czasu na wykończenia :P

Oba bixy doprowadzone do stanu, w jakim są na fotach przeze mnie(choinki w bixach lutowane palniczkiem benzomatica)

Powerx ma zapinkę zintegrowana z blokiem z czarnej plexy-też strugałem w piwnicy:)

Układ jeszcze nie skończony bo nowe części czekają na podpięcie do ukł ewentualnie na podmianę(ci co wiedzą niech będą cicho będzie surprise :D )

Bajerów z budą nie planuje.

Screny z Tempami podam jak porobie testy.

Czekam na opinie i rady np jak zamocować pompkę od gpu...

Wiem że w kablach syf i kurzu pełno ale poki co nic na to nie mogę poradzić.

Edytowane przez Pewin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do grilliii nie planuje ,nawet mój najmłodszy(2 lata) wie że spotkanie palca z łopatkami booli, a w układzie rzeczywiście tylko demineralka, ale to wina węży. Są z poprzedniego układu(brak środków) nalot pozostał:).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dojechało kilka "nowych" części i na razie tylko 2 fotki. Jak zrobię porządek w kablach... zamieszczę resztę zdjęć.Pozdrawiam wszystkich:))

Edytowane przez Pewin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No doszła doszła:) Dzięki za te wężyki. Nie spodziwałem się że bloki z topami z pleksy będą tak dobrze wyglądać z czarnymi wężami :rolleyes:

A pompa mhmmm...jak widać na fotkach to eheim1048 bardzo cicha. Co najlepsze z rezem kosztowała mnie 70pln. Dokupiłem tylko ośkę 15 pln i gdy wyłączę w nocy kompa (wszyscy śpią) pompy nie słychać:). Jutro porobie zdjęcia i wrzuce pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się podoba jak jest. Pozatym już mi się nie chce rozkładać układu. Na złożenie tego układu tyle czasu "zmarnowałem" ... Jak w najbiższym czasie rozłożę układ to sie mogę od razu pakować i wyprowadzać z chaty. Wszystko robię w nocy bo moi 3 synowie skutecznie studzą mój zapał do jakichkolwiek dłubanek przy kompie i "nietylko".

Co do zmian w układzie to pompka TT wyleciała(wyłączyła sie i na gpu pokazało się 110st C :D ) Zastąpił ja Colriver z układu na cpu.

Jak widać na fotkach węże też inne - Tygon od Jarogniewa. Qrde drogie jak cholera :mur: :wall: i nie wiem co mi odbiło :wacko: ale jak dla mnie efekt jest mhmmm...

W układzie cpu/nb zagościł eheim z rezem innowateka Cichutka pompka, dość mocna i ładnie sie prezentuje.

Należy się jeszcze troche kosmetyki ale nie mam poprostu czasu na to więc tylko foty całego układu

I z innego ujęcia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kamil2201

Ten tygonik jest niezły! Weż to uporządkuj troche i będzie naprawde fajnie. I zmnień tą gąbke pod pompką :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi