Chris1981 Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Witam, W temacie RAID jestem nowicjuszem. Mam 2 dyski 80 GB kazdy, jeden Maxtor a drugi Seagate oba mają takie same parametry czyli cash, pojemność, standard łącza (SATA II), RPM. Pytanie czy pójdą mi one razem w macierzy RAID i czy w ogóle jest sens taką macierz tworzyć - chodzi mi o przyrost w wydajności głównie operacji odczytu. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Pojda, jest sens. A tak w ogole dyski maja cache, nie cash ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marin0 Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Też mam 2x80g sata. Zrobiłem sobie raid0 ale przyrost wydajności jest bardzo mały. Na twoim miejscu poszukałbym np. na Wikipedii (właściwie to tak zrobiłem jakiś czas temu :wink: ). Poza tym jest trochę zabawy przy instalacji systemu, nie można takich dysków podłączyć osobno np. w innym komputerze. Wydaje mi się że nie ma sensu bawić się w takie rzeczy jeżeli nie jesteś maniakiem wydajności B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 Heh cash, pewnie za dużo myślę o podwyżce... :-) Dzięki za rady chyba sobie odpuszczę przygodę z RAIDEM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 dla uzytkownika domowego raid nei ma sensu... juz lepiej kupic sobie raptora 36gb na system, a reszte danych umiescic na innych dyskach... jest to lepsze rozwiazanie, poniewaz dyski nie sa od siebie zalezne, a wydajnosc odczuwalna wieksza ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleX69 Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 wydajnosc/szybkosc raid0 jest widoczna golym okiem :] - ladowanie gier i systemu - kopiowanie plikow - testy antywirusowe - kontrola plikow (checksum control) Drive Configuration HDD ScoreOne 7200.7 - NCQ Not Enabled 4564One 7200.7 - NCQ Enabled 5114Two 7200.7s - RAID 0 6723 http://www.bjorn3d.com/read.php?cID=734&pageID=1211 i tu wcale nie chodzi o slupki tylko o odczowalna roznice w pracy systemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudesmen Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 a czy mozna zrobić raid 0 na 7200.10 ale o różnej wielkości np 80gb i 160gb? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2007 a czy mozna zrobić raid 0 na 7200.10 ale o różnej wielkości np 80gb i 160gb? Można, ale 80GB pozostanie niewykorzystane! Raid wykorzysta 80GB z 1 dysku i 80GB z 2 dysku! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...