Skocz do zawartości
PC_Speaker

Pio Ale Tzw. Irreversible...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w dziale. Z cała odpowiedzialnością stwierdzam, że żadna z powyższych rad nie oddaje istoty problemu mojego nabytku, niestety.

Dysk to Samsung : seria Spinpoint N (bodajże) typ: SP0802N ... jak chcecie więcej info (bo nie wiem jakie potrzebne do diagnozy to napiszcie)

Próbowałem już wszystkich porad tutaj zamieszczonych i nic. Od trzech miesięcy katuję proca PIOMode'm bo się go nie da ustawić na DMA :( Mimo że hdtune pokazuje, ze dysk pracuje jako UWAGA: UDMA6 a z opisu dysku wynika ze powinien najwyżej jako UDMA5.

Próbowałem usunięcia sterów spod winaXP, wraz oraz osobno w kombiacji z machinacjami na rejestrze i nic. Wraca PIO i wraca dmamode na wartość = 0. Co ciekawsze dysk u kolegi startuje w normalnym trybie UDMA5, sprawdzałem z kolei działanie kontrolera u siebie (Intel i848P - pochodna i865 ) na innych dyskach i działają normalnie. Zworki ustawione wedle instrukcji samsunga a i tak wszystko ch.... jak śpiewał Sienkiewicz.. :( Już nie wiem co mam robić. Dysk jest sprawny bo był na testach w serwisie i działa zajefajnie szybko i sprawnie. Szkoda mi tej 80'tki bo jest fajna i wystarczająca dla moich potrzeb. Ale jak ta dalej będzie się gryzła z cepem to po prostu piprznę tym o ścianę i finito. Btw. Cep wrócił na pinmoda = 2,4 GHz więc szkoda tracić mocy na zapóźniony dysk.

Prośba: jak ktoś wie jak to rozwiązać to niech mi wrzuci info bo ja już mam dość. Dwa miechy kopania po necie i wyczyniania czarów nad kompem nie przyniosły efektu :( Miałem podejżenie względem zasilatorni ale nawet jak podłączyłem jeszcze jeden dysk to ten drugi pracował normalnie a zasilator wyrabiał bezproblemowo.

Prosze o pomoc.

Dziekuje zawczasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten dysk moze pracowac jako ata133 czyli udma6 (skad wziales 5?)

sprawdzales na innej tasmie?

sciagnij program HUTIL (diagnostyczny samsunga) w nim mozesz na sztywno ustawic tryb pracy dysku

skoro u kolegi dziala on normalnie, wykluczam uszkodzenie ktorego kolwiek z pinow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios jak i programy typu everest czy sandra i inne pokazują tryb transferu jako UDMA6.... dziwne dla mnie bo w manualu jest UDMA5 u mnie... poza tym testy robi to padaka ... bo 6 mb/sek. to marnie jak na ten tryb co nie ? U kolegi działa normalnie i nie ma problemów ... chociaż u niego też jako UDMA6 ale nie tnie proca i winzgroza go wykrywa poprawnie ... sprawdziłem 6 taśm i na każdej to samo. Uzyję jutro tego HUTIL'a ... tylko nie bardzo wiem co i jak, a ponoc tym można uśmiercić Sama :( a tego bym nie chciał.

W biosie opcja na dysk ustawiona na AUTO więc może to jest jakiś problem dla dysku... przy podkręconym czy odkreconym egal... to samo. Mam zablokowane PCI/AGP na równych 33/66 więc tu nie ma prawa kopać czegokolwiek. Zreszta proc jedzie na pinmodzie więc FSB nie było ruszane a dzielnik wskoczył odpowiedni dla dysku i reszty.

Tak czy inaczej będę walczył.

EDIT: no to się pobawiłem HDUTIL'em i co ? Pokazał że najszybszy tryb to UDMA6, ale obecnie ustawiony to UDMA2 z czego w windzie nadal widzi PIO i tak działa. Po drodze wyskoczyło mi coś takiego na teście: Read DMA : Testing - Error : Command timeout. Czyli co ?? za długo czekał na odpowiedź ?? Co może być nie tak ?? Dysk skopany fizycznie na pinach czy na talerzach mu coś poszło ?? Zastanawiam się własnie skąd wziąć sobie nowy firmware do niego bo może o to mu chodzi... kiedyś tak miałem z nagrywarka to po prostu upgrade fmware pomógł. Chociaz z drugiej strony wolałbym nie ryzykować ubicia dysku :( Jak ktoś ma jakiś pomysł to czekam.

EDIT2: chrzanić. Żadne cuda wianki ni gusła nie pomogły więc trzeba było radykalizmu nieco. Poszedł do komisu skąd dyska wytrząsł i powiedział że ni chusteczki tak nie będzie na co gość odparł: spoko spoko... przynieś na testy, a jak jest zwalony to dam Maxtora o tej samej pojemności ... Będzie dobrze ?? Jak z Maxtorami sprawa wygląda ?? Jakieś opinie ?

Pozdrawiam.

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi