Gość Coccolino_ Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 Firma Microsoft przedstawiła na konferencji “All Things Digital” w USA nowy rodzaj panelu dotykowego Microsoft Surface. Urządzenie jest w formie stołu. Interfejs komputera oparto na technologii reagującej nie tylko na dotyk, ale również na ruch. Panel pozwala na przenoszenie cyfrowych danych za pomocą własnych rąk, bez użycia myszki, czy klawiatury. Zastosowany interface jest przygotowany do obsługi takich funkcji, jak przybliżanie i oddalanie obiektów za pomocą dwóch palców. Dodatkowo panel może być używany przez kilka osób jednocześnie, pozwalając na obsługę zadań całego zespołu. Komputer w formie stolika kawowego rozpoznaje również objekty fizyczne położone na jego powierzchni. Surface będzie dystrybuowany wraz z pakietem aplikacji do zdjęć, muzyki oraz wirtualnych przewodników dostosowywanych do potrzeb użytkowników, w celu zapewnienia im niezapomnianych wrażeń. Harrah’s Entertainment Inc., Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc. oraz T-Mobile USA Inc. będą jednymi z pierwszych firm, które udostępnią urządzenia swoim klientom. Rozmiary aktywnego panelu to 55cm szerokości, 53cm głębokości oraz 105cm długości. Komputer działa w oparciu o Vistę i podłączony jest do internetu przewodowo przez Ethernet 10/100, a bezprzewodowo przez 802.11 b/g oraz Bluetooth 2.0. Cena pierwszych modeli waha się pomiędzy $5.000 a $10.000. Źródło: I4U News / 4Press Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacOSek Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 polecam filmiki: oraz http://www.microsoft.com/surface/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 Jak to ktoś na youtube skomentował: If this was made by Apple it would be the coolest thing ever made. But because its made by Microsoft its only OKAY.Imo całkie ciekawy pomysł i w sumie łatwo sie może przyjąć. Tylko nie wiem skąd ale ja mam takie deja vu ze zdaje mi sie ze gdzies coś takiego widziałem ;p. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 Jak to ktoś na youtube skomentował: Imo całkie ciekawy pomysł i w sumie łatwo sie może przyjąć. Tylko nie wiem skąd ale ja mam takie deja vu ze zdaje mi sie ze gdzies coś takiego widziałem ;p. Star Trek w realu :D . Fajna sprawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 (edytowane) Tylko nie wiem skąd ale ja mam takie deja vu ze zdaje mi sie ze gdzies coś takiego widziałem ;p. multitouch screeny wymyślono już jakiś czas temu i jakaś firma prezentowała jego mozliwości... MS po prostu wykorzystał urządzenie i dorobił do tego soft... Zresztą, czego to MS nie wymyślił :). Z historii wynika, że idea narodziła sie w 2001 roku.. więc mam nadzieję że wcześniej widziałeś taki pomysł... :) Edytowane 31 Maja 2007 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 M.in. w The Island takie cuś mieli;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 Jak dla mnie nic nie przebije myszki ;]. Genialne urządzenie i w sumie bardzo proste trzyma sie tyle lat i szczerze mowie wole myche niz touchskinny/pady itp ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 Poczulem sie staro. Jakos nie przemawia do mnie ta nowinka ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CosmiChild Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 Jak to ktoś na youtube skomentował: Imo całkie ciekawy pomysł i w sumie łatwo sie może przyjąć. Tylko nie wiem skąd ale ja mam takie deja vu ze zdaje mi sie ze gdzies coś takiego widziałem ;p. w The Island u doktorka w biurze? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 Do mnie też nie przemawia... nie ma to jak konkretna mysz optyczna :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2007 (edytowane) ale panowie nie dostrzegacie chyba innego poziomu abstrakcji... systemy komputerowe dążą do abstrahowania od czegoś takiego jak plik... Za parenaście lat nie będzie już plików readme.txt a programy komputerowe będą działać na innym poziomie niż te obecne dzisiaj. O ile w domostwach microsoft surface może nie być aż tak potrzebny o tyle w restauracjach, sklepach to ma wielki potencjał. Ja sobie potrafie wyobrazić np program do edycji wideo obsługiwany za pomocą dotyku palców i przesuwania elementów... i już widzę, że będzie to o wiele szybsze i efektywniejsze niż w przypadku adobe premiere i klikanie na malutkie ikonki oraz przesuwanie setek scrollbarów aby uzyskać ładny efekt przejscia nakładania czy czegokolwiek tam innego. Myszka jest w zasadzie bardzo prymitywnym urządzeniem i nadaje się tylko do precyzyjnego wskazywania... O wiele szybciej obsługuje się komputer z klawiatury (np operacje w total commanderze). Teraz wystarsczy pomyśleć jakie bonusy będzie miało połączenie szybkości klawiatury z precyzją myszki i to wszystko ze zdwojonymi możliwościami jakie dają urządzenia typu MS surface Edytowane 1 Czerwca 2007 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 ale panowie nie dostrzegacie chyba innego poziomu abstrakcji... systemy komputerowe dążą do abstrahowania od czegoś takiego jak plik... Za parenaście lat nie będzie już plików readme.txt a programy komputerowe będą działać na innym poziomie niż te obecne dzisiaj. O ile w domostwach microsoft surface może nie być aż tak potrzebny o tyle w restauracjach, sklepach to ma wielki potencjał. Ja sobie potrafie wyobrazić np program do edycji wideo obsługiwany za pomocą dotyku palców i przesuwania elementów... i już widzę, że będzie to o wiele szybsze i efektywniejsze niż w przypadku adobe premiere i klikanie na malutkie ikonki oraz przesuwanie setek scrollbarów aby uzyskać ładny efekt przejscia nakładania czy czegokolwiek tam innego. Myszka jest w zasadzie bardzo prymitywnym urządzeniem i nadaje się tylko do precyzyjnego wskazywania... O wiele szybciej obsługuje się komputer z klawiatury (np operacje w total commanderze). Teraz wystarsczy pomyśleć jakie bonusy będzie miało połączenie szybkości klawiatury z precyzją myszki i to wszystko ze zdwojonymi możliwościami jakie dają urządzenia typu MS surface Sam bym lepiej to nie ujął, tylko chciałbym od siebie dodać że myszka w swojej "prymitywności" (może raczej prostocie) ma pewne zalety, które sprawiają że jeszcze bardzo długo nie zostanie wyparta przez inne urządzenia wskazujące. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 no myszka ma zalety nieocenione zresztą... ale jej ograniczone czy zawężone możliwości bardzo ograniczają swobodną i szybką pracę w wielu programach. Nawet zarydzykował bym stwierdzenie, że do gier typu ut/q3/cs da się wymyślić urządzenie bardziej precyzyjne, wydajne i ergonomiczniejsze niż myszka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 Nawet zarydzykował bym stwierdzenie, że do gier typu ut/q3/cs da się wymyślić urządzenie bardziej precyzyjne, wydajne i ergonomiczniejsze niż myszka :)Ciekawie jak by wyglądała gra na ekranie dotykowym :lol2: Strzelalibyśmy palcami po ekranie ? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 a czy ja napisałem że użyłbym do tego ekranu dotykowego? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 Myślę podobnie jak Pelzak. Ten stół ma wielki potencjał. Koncepcja do wykorzystania w wielu miejscach i do wielu zadań i jak każda, ta też sprawdzi się w określonych sytuacjach, a w innych będzie całkowicie nieprzydatna. Pomysł z takimi stołami w restauracjach jest idealny. Zamawiasz wszystko za pomocą stołu (widzisz zdjęcia potrawy, cenę, tabele kaloryczne i cokolwiek jeszcze). Zatwierdzamy, a po chwili kelner dostarcza gotowe danie. W hallu hotelu to już w ogóle masa zastosowań. Jestem za. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 (edytowane) dania mogły by jeszcze wysuwać się z otwieranego blatu :lol: to już by był czad :D Edytowane 3 Czerwca 2007 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 no myszka ma zalety nieocenione zresztą... ale jej ograniczone czy zawężone możliwości bardzo ograniczają swobodną i szybką pracę w wielu programach. Nawet zarydzykował bym stwierdzenie, że do gier typu ut/q3/cs da się wymyślić urządzenie bardziej precyzyjne, wydajne i ergonomiczniejsze niż myszka :) No da się z pewnością, chociażby sterowanie myślami które są szybsze i precyzyjniejsze, ale nikt na dobrą sprawę jeszcze tego nie zrobił i dlatego w pewnej materii myszka będzie nadal jeszcze przez jakiś czas niepodważalnie królować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilmash Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 chyba mial na mysli bardziej konwencjonalne metody, jak chocby rekawiczki z sensorami reagujacymi na wychylenia i ruchy dloni (zeby nie moj tajemniczy kumpel i dziwne 'znikniecie' zakladek, ktorych on podobno nie ruszal to bym nawet linka dal [; ), co na przedstawionym filmie wygladalo dosc naturalnie i precyzyjnie :) swoja droga surface to moze i nie rewolucja, ale na pewno przyjemny krok do przodu, wcale bym sie nie obrazil, majac zwyklego kompa(..ee, tzn lapka, bo pc miejsce zajmuje ;x ) w domu gdzies, to miec cos takiego w salonie or sth, moga sie tam wtedy wyswietlac aktualne informacje, jakies dane, prezentacje...a jak wpadna goscie to powolny pokaz slajdow, moze dopasowywanie sie kolorystyczne w zaleznosci od materialow polozonych na niego itd itp, imo mozliwosci jest bardzo wiele i jezeli M$ zainwestuje wiecej w r&d tego projektu to moga byc swietne efekty, ktore juz teraz sa bardzo obiecujace :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...