Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. mam takie pytanko... moglby ktos oznajmiony w dyskach powiedziec mi czy z moim dyskiem jest ok (czy predkosc zapisu i odczytu jest w porzadku) Bylbym bardzo wdzieczny. Pytam dlatego, ze ostatnio cos mi sie kaszani z nim...

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój wykres jest jakiś dziwny tzn u innych jest bardziej sinusoidalny a u mnie bardziej schodkowy ,proszę o analizę wykresu & smarta .

01 Raw Read Error Rate -> Częstotliwość występowania błędów odczytu z talerzy. Nie oznacza to że odczyt danych z dysku jest niemożliwy, tylko że dysk ma z tym problemy. W całkowicie sprawnym dysku ten parametr ma wartość = "0". Normalnym zjawiskiem jest, że w miare zużywania się części mechanicznych dysku wartość tego parametru powoli rośnie. W 2 - 3 letnich dyskach wartość rzędu kilku tysięcy nie jest niczym niepokojącym. Po prostu sprzęt sie starzeje. Wartości rzędu kilkuset tysięcy to już zapowiedź nadchodzących kłopotów.

A w Twoim dysku są miliony.

07 Seek Error Rate -> Częstotliwość występowania błędów w wyszukiwaniu danych. Jeśli wartość jest większa od "0", znaczy to że głowice mają problemy z trafieniem w ścieżke na powierzchni dysku. Wniosek - nawala mechanika napędu. Niektóre modele dysków w pierwszym okresie eksploatacji pokazują bardzo wysoki poziom tego typu błędów, nie jest to żadne uszkodzenie - po prostu elektronika "uczy się" i dopiero po kilkuset godzinach pracy za każdym razem trafia w scieżkę. Ale to tylko niektóre modele, reszta od początku ma mieć "0" w tym polu. Podobnie jak w przypadku parametru "01 Raw Read Error Rate", w miarę zużywania się części mechanicznych dysku wartość w tym polu będzie powoli rosła. Tutaj również wartość rzędu kilku tysięcy w kilkuletnim dysku nie jest niczym niepokojącym. Jednak żaden dysk nie jest wieczny - jeśli wcześniej nie zabije go przegrzanie, zwarcie czy upadek, to w końcu zwyczajnie się zużyje.

A w Twoim dysku znowu miliony.

Nie przejmuj się aż tak bardzo, dysk pewnie popracuje jeszcze trochę czasu, jak w nim nic nie stuka to znaczy że jeszcze się trzyma. Najważniejsze że nie ma badsektorów. Ale sam widzisz że młodzieniaszkiem już nie jest. Dysk najlepiej zmieniać co 2-3 lata bo po tym okresie lubią sobie padać.

Praw fizyki nie da sie oszukać :) W samochodzie też co jakiś czas wałki i łożyska poprostu trzeba wymienić bo sie zużywają, to normalka.

Edytowane przez mookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli mozna sie podlaczyc...

mam rozumiec, ze takie parametry nie sa najlepsze dla dysku, ktory ma 10miesiecy

Dołączona grafika

wczesniej nie mialem zadnego problemu , ostatnio zaczalem dopiero sie zastanawiac co jest, kiedy po dwu kliku na jakis folder (zwlaszcza na partycji niesystemowej) jest chwila zastanowienia nawet 2sek i dopiero otwiera sie folder :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

mam rozumiec, ze takie parametry nie sa najlepsze dla dysku, ktory ma 10miesiecy

Nie, w FAQ tego nie napisali, ale Seagate tak ma (było to już nieraz omawiane na forum).

Bardziej niepokojące jest C5 i C6 =1. Jeśli w najbliższym czasie wartości te zaczną rosnąć, to dysk jest lekko trafiony, jeśli nie - możesz spać spokojnie. Bardzo wątpię, żeby to była przyczyna długiego otwierania folderów.

@mpeg-4: smart Twojego dysku jest w 100% ok, z powodów j/w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi