Skocz do zawartości
lamsen

Hdd Zwalnia 0_o

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

pomimo ze posiadam zasilacz tagan 680 i UPS ostatnio mialem klopoty z siecia elektryczna. zauwazlyem ze dysk na ktorym mam system zwolnil. nie zmienilo nic sprawdzanie windowsowym scandiskiem, hddlifem, tuneupem, ani nawet format c.

mam dwa identyczne dyski, ale problemy mam tylko z dyskiem na ktorym polozylem system.

dysk - Seagate 320 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły)

mobo - asus p5ld2

wedlug SiSoft Sandra XI:

Warning W3104 - Current transfer mode not optimal, i.e. not highest supported. This affects drive performance. If the controller is also capable of the highest supported transfer mode, there is no reason not to use it.

Fix: First check controller supported transfer modes. Then check the mode the driver for the controller/BIOS is set to use and modify; some default to a lower mode for compatibility. You may need to install newer drivers if the current drivers do not natively support the controller (especially for RAID). You may need to update the controller BIOS or drive firmware, if the mode does not stick. If data corruption occurs verify the cable and consider switching (if any) drives on the same channel onto other channels.

If the built-in controller does not support the mode, consider using the on-board/RAID controller or even disable the built-in controller and install a new controller.

nie pomoglo update biosa, update sterownikow do mobo, chipsetu ani kontrolerow sata. przekladalem i zmienialem kable, kombinowalem w biosie. usunalem z tylu dyskow zworki limitujace do 1.5gb.

dorzucam screeny z programow diagonstycznych:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

dysk1 = systemowy

pare pytan:

zauwazylem ze w programach nie wykrywane sa partycje na drugim dysku, mimo ze w windowsie normalnie mam do nich dostep. widzi je rowniez sandra. ocb?

w menu zarzadzanie dyskami w anrzedziach administracyjnych mam mozliwosc konwertowac dysk z systemem na dysk dynamiczny. do czego to sluzy?

ktos ma jeszcze jakis pomysl co moge zrobic ?

dyski sa na gwarancji. mam podstawy mniemac iz zostana wymeinione?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

update: zrobilem test 3dmarkiem06. przy CPU test bylo 0 fps.

dane z kontrolerow w menedzerze urzadzen:

Podstawowy kanał IDE: UDMA5 / Nie dotyczy

Podstawowy kanał IDE: UDMA2 / Nie dotyczy

Pomocniczy kanał IDE: UDMA 5 / Nie dotyczy

Pomocniczy kanał IDE: Nie dotyczy / Nie dotyczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi