Skocz do zawartości
adnet

Wiatraki na grafie i w zasilaczu must die !!!!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zmieniłem sam wiatrak z proca i okazało się że poziom hałasu zmniejszył się do akceptowalnego poziomu, ale..... teraz wiatraki z grafy i zasiłki doprowadzaja mnie do szału.

Szczególnie małe gówienko na Gainwardzie jest strasznie upierdliwe emitując dość irytujący dźwięk o wysokiej częstotliwości. Zasiłka też nie lepsza.

Postanowiłem sie z nimi rozprawić. Wiatrak w zasiłce chce póścić na 7V z 12, ale nie za bardzo wiem na co zmienić chłodzenie na GF3 (chodzi z 175@230). Coś od Zalmana byłoby niezłe ale gzie można cos takiego kupić i za ile - jakieś adresy?

Wszystkim modowiczów prosiłbym o sugestie/porady.

Thx za wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez jestem w trakcie wyciszania kompa.

W zasilaczu zmieniam na F1 zalmana

http://www.zalman.co.kr/english/product/cnpsfan2.htm

do dostania m.in. w www.discotech.waw.pl

a na grafe (gf 256ddr) chce wrzucic zm80a-hp

http://www.zalman.co.kr/english/product/zm80a-hp.htm

aktualnie do dostania nigdzie.. dostawy maja byc w marcu,a w ofercie maja 4max.com.pl discotech.com.pl pccooler.pl

No chyba ze ktos wie gdzie dostac

A na procku mam(D1300) CNPS6000-Cu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 4max mają GF Boostery, ale to chyba głośne.

Ewentualnie jak ktoś zmajstrował coś samemu i chce sie podzielic to słucham  :P

- co do zasilacza - jak masz pewnosc ze wytrzyma wyzsza temp. to zrob ten patent ze zwolnionym wentylem

- co do grafiki - szukaj bo kilka razy wrzucalem link do niezlego/taniego patentu np tu http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=276...ghlight=#276407 - wywalasz tego oryginalnego bzyczka, zakladasz jakis radiator 45x45~50x50 (na gieldach uzywane Alu. chodza po kilka zl.) dajesz nizej taki wentyl 80x80x25 @ 5~7V i nie dosc ze wydajniej to jeszcze RAM chlodzisz przy okazji :)

o tym ze z braku zwalonej karty PCI mozna zrobic samemu jakis patent - np wyciac odpowiedni ksztalt z cienkiej plexi i dokleic do sledzia - pisac chyba nie musze - ale napisalem tak na wszelki wypadek zebys nie szukal dziury w calym ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem że byłem w lekkim szoku jak zobaczyłem jak koleś wywiercił dziure w karcie, ale potem skumałem że była to jakaś stara na PCI.

Pomysł prosty i skuteczny. Chyba go wykorzystam lekko modyfikując ->zapodam na grafe wielki radiator i na śledziu poniże grafy przytwierdze wiatrak na 5~7V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim Gf3 Gainwarda cooler mocowany jest na plastykowych kołkach.

Nie podejżewam, żeby radiator był jeszcze przyklejiny do GPU.

Zatem nie powinno byc problemów z jego usunięciem.

Jeśli na twoim GF2 nie ma mocowania kolkami, to grafa do worka antystatycznego i do zamrażalnika na 3h. Wyciągasz grafe i delikatnie poruszając coolerem odrywasz go od GPU.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak z GF3 Ti Gainwarda cooler schodzi bez problemu - wiem bo mam i zdejmowalem - jest tylko biala pasta :)

a z zasilaczem - ogladnij kondensatory - jaka maja max. temp pracy najlepsze sa firmy HEC od biedy Jamicon - ale tak ogolnie jak sa do 105*C to dobrze jak sa do 80-85*C to :( bo prawadopodobnie przy zbyt wysokiej temp. wywali wlasnie kondensatory

inne duperele przytwierdzone do radiatorow raczej wytrzymaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez jestem w trakcie wyciszania kompa.

W zasilaczu zmieniam na F1 zalmana

http://www.zalman.co.kr/english/product/cnpsfan2.htm

do dostania m.in. w www.discotech.waw.pl

a na grafe (gf 256ddr) chce wrzucic zm80a-hp

http://www.zalman.co.kr/english/product/zm80a-hp.htm

aktualnie do dostania nigdzie.. dostawy maja byc w marcu,a w ofercie maja 4max.com.pl discotech.com.pl pccooler.pl

No chyba ze ktos wie gdzie dostac

A na procku mam(D1300) CNPS6000-Cu

Zalman F1 w komplecie ma przelotke, ktora daje 5V. jest wtedy bezglosny i calkiem wydajny. na 12V halasuje niemilosiernie. Gorzej od tego, ktory na standardzie daja w codegenach.

Co do grafiki, to polecam wątek galeria GFX

olejcie wynalazki Zalmana. duzy radiator i moze nie trzeba bedzie wentylatora w ogole (nie wiem jak gf3 sie grzeja...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nota bene najlepsze i najcichsze jest zawsze WC chociaz do zasilacza to wlasnie trza dorabiac jakies chlodzenie kondziorów (tak jak benek mowi) i trafka przetwornicy tez sie troszku grzeja, wiec czy warto dawac wode do PSU ??? .............a bardzo mnie korci :D:D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na swoj mx440 zalozylem fanmate i zmiejszylem napiecie na maksa. nie mam voltomierza ale mysle ze chodzi na 6v i wtedy go naprawde nie slychac (a mam wode i dosc cichego enermaxa). karta podkreca sie wtedy mniej wiecej tak samo jak na 12v wiec chlodzenie dalej jest skuteczne.

tyle ze moja karta sie moze mniej grzeje od twojej.

a ten trick ze stara karta pci jest wypasiony

a odnosnie zasilacza mozesz zrobic cos innego: dodaj drugi wentyl i pusc je wolniej.

z zasilaczem bym uwazal bo mozna naprawde sie przejechac, ja spalilem jeden i pociagnal za soba 2 stacje dvd-rom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...