Skocz do zawartości
Nerevar

Niski Framerate :/ I Pykanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jako że na obecnej karcie nie mam w co zbytnio grać wróciłem do ulubionych gier czyli : gothic 1 i 2 :). Jest tylko jeden problem... framerate jest co tu dużo mówić zabójczy :D nie wierze iż ta karta choć demonem wydajności nie jest jest aż tak lipna... Kiedyś miałem GF 2 MX który jest tym samym prawie i jakoś G1 chodziło płynie :/

Tu z ciekawości all minimum i framerate (g1) przy 800/600:

Dołączona grafika

Tu natomiast efekt umierania ognika i framerate (tak 1 FPS !) - gothic 2 przy 800/600:

Dołączona grafika

Zauważyłem ż jak są jakieś efekty czarów to framerate jest do niczego spoada na łeb na szyje (u kumpla z GF 2 mx tego nie ma...) choć i podczas gry najlepszy nie jest :/

Drugi problem to pykanie muzyki zauważyłem że muzyka w tle (z gry zarówno w G1 jak i G2)pyka raz z lewego raz z prawego głośnika w niektórych miejscach... przy wyłączonej tego nie ma. Sterowniki do A2 ZS sa najnowsze... NA starym SB Live 5.1! tego nie było !

Może mi ktoś doradzić co robić sterowników już multum testowałem do grafiki i nic :( aktualnie mam 43.45 Karta jest na układzie NV 18 (agp 8x)

Edytowane przez Nerevar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popatrz na pierwszy screen :/ nie ma żadnego wygładzania...

Może w takim razie winny jest DirectX? Jaką wersję masz zainstalowaną? Sprawdź teksturowanie i przyspieszenie sprzętowe...

Szczerze mówiąc ja mam do dziś podobny problem - zestaw nr1 z sig`a - wszystko generalnie chodzi mniej więcej OK, jednakże niemiłosiernie tną się cut-scenki z gier takich jak NFS MW, Carbon, miałem też grę Scuadra Corse Alfa Romeo - gry te chodzą płynnie, ale cut-sceny nieprzeciętnie się tną. Nie pomogło wgranie najnowszego DirectX`a, najnowszych sterowników oraz kodeków. No i w sumie mam ten problem do dziś bo straciłem jakiekolwiek nadzieje na jego rozwiązanie. Co ciekawe, problem występuje tylko w Windowsach NT - bo jak odpaliłem SCAR na 98 było wszystko OK :)

Sorry za długi fragment wypowiedzi w sumie nie związany z tematem.. Ale może ktoś kto miał taki problem będzie mi w stanie pomóc.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DirectX jest najnowszy, z resztą przez wsadzeniem tej karty nie było problemów. Zauważyłem że mały overclocking znacznie pomógł... wydajnosc wzrosła o ok 100%! choć i tak gdy są jakieś efekty tnie niemiłsiernie, co ciekawe nawet w Ati Tool jest 10 klatek na tej wirującej gąbce :/ poza tym wygląda to dość dziwnie :

Dołączona grafika

Edytowane przez Nerevar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi