sough Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Witam, Od kilku dni mam problem z tą nagrywarką (nec 4571A). Mam ją w swoim kompie od dawna, jednak od jakiegoś czasu są z nią zgrzyty. Przestała czytać płyty, w dziwny sposób. Jeśli płyta jest w napędzie w czasie włączania komputera wszystko jest dobrze. Zaraz po załadowaniu systemu mogę z niej korzystać (przeglądać jej zawartość, kopiować pliki). Jednak gdy tylko wyciągnę i ponownie włożę jakąkolwiek płytę wypalara 'częściowo umiera'. Można wysuwać i wsuwać tackę, ale nic więcej się nie dzieje. Nie słychać żadnych odgłosów, a gdy klikam dwukrotnie na ikonę DVD żeby przeglądać płytę wyskakuje komunikat: G:/ nie jest dostępny. Nie można wykonać żądania z powodu błędu urządzenia We/Wy. Nie pomaga przelogowanie w systemie, tylko restart jest rozwiązaniem. Pogooglowałem i postępując wedle podanych tam rozwiązań na podobne (jednak nie takie same objawy) oraz własnych pomysłów zrobiłem już następujące rzeczy: - Sprawdziłem nagrywarkę na innym komputerze, działa bez problemów; - Zmieniłem jej firmware na najnowsze ze strony producenta, nie pomogło; - Usunąłem sterowniki, zainstalowały się ponownie, nie pomogło; - Rozebrałem i złożyłem kompa ponownie, nie pomogło; - Ustawiałem w Menedżerze urządzeń, w trybie transferu "Tylko PIO", nie pomogło (na "DMA jeżeli dostępne" tez nie działa); - Sprawdziłem komputer pod kątem wirusów i innego cholerstwa, jest czysty jak łza - Skręciłem komputer do normalnych parametrów, standardowe FSB, VCore itp. Co to może być? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...