Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od kilku dni mam problem z tą nagrywarką (nec 4571A). Mam ją w swoim kompie od dawna, jednak od jakiegoś czasu są z nią zgrzyty. Przestała czytać płyty, w dziwny sposób. Jeśli płyta jest w napędzie w czasie włączania komputera wszystko jest dobrze. Zaraz po załadowaniu systemu mogę z niej korzystać (przeglądać jej zawartość, kopiować pliki). Jednak gdy tylko wyciągnę i ponownie włożę jakąkolwiek płytę wypalara 'częściowo umiera'. Można wysuwać i wsuwać tackę, ale nic więcej się nie dzieje. Nie słychać żadnych odgłosów, a gdy klikam dwukrotnie na ikonę DVD żeby przeglądać płytę wyskakuje komunikat:

G:/ nie jest dostępny.

Nie można wykonać żądania z powodu błędu urządzenia We/Wy.

Nie pomaga przelogowanie w systemie, tylko restart jest rozwiązaniem.

Pogooglowałem i postępując wedle podanych tam rozwiązań na podobne (jednak nie takie same objawy) oraz własnych pomysłów zrobiłem już następujące rzeczy:

- Sprawdziłem nagrywarkę na innym komputerze, działa bez problemów;

- Zmieniłem jej firmware na najnowsze ze strony producenta, nie pomogło;

- Usunąłem sterowniki, zainstalowały się ponownie, nie pomogło;

- Rozebrałem i złożyłem kompa ponownie, nie pomogło;

- Ustawiałem w Menedżerze urządzeń, w trybie transferu "Tylko PIO", nie pomogło (na "DMA jeżeli dostępne" tez nie działa);

- Sprawdziłem komputer pod kątem wirusów i innego cholerstwa, jest czysty jak łza

- Skręciłem komputer do normalnych parametrów, standardowe FSB, VCore itp.

Co to może być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi