Skocz do zawartości
wojs

Spalę kompyter, czy tez nie?

Rekomendowane odpowiedzi

A więc tak:

Mam obudowę z zasilaczem Rubikon - 300W. Ponieważ Rubikon to <span style="color:red;">[ciach!]</span>o, postanowiłem, że muszę coś z nim zrobić, bo miałem w stresie zamiast 3,3V - 2,95! (12V i 5V w normie).

Jedyne, co mogłem zadziałać, to wywalic go z obudowy i poszukać jakiegos innego zasilacza.

A teraz UWAGA!

Miałem w domu kupiony za kilka złotych niesprawny 250W zasilacz L&C. Mój ojciec go naprawił (nie wiem dokładnie, co on tam zmienił, ale chyba po prostu bezpiecznik poszedł, albo jakaś cześć się spaliła i została wymieniona na nową).

Postanowiłem, że wypróbuję ten sprzęt "z odzysku". Jakież było moje zdziwienie, gdy w stresie napięcia były odpowiednio:

12V - 12,7V (mierzone miernikiem)

5V - 4,93V (mierzone miernikiem)

3,3V - 3,32V (mierzone z płyty)

Tak więc okazało się, że pomimo niższej mocy jest on lepszy i ma mniejsze skoki napięcia!

Ale zaqczęłą mnie wkurzać jedna rzecz. Był to hałas! Teraz był on jeszcze większy, niż w Codegenie (pewnie dlatego, że PSU ma mniejszą moc i wentylator musi się bardziej wysilać...).

Co więc zrobiłem, zeby wygrać z decybelami?

Wyciałem tę <span style="color:red;">[ciach!]</span>ianą pseudo-grillową blachę zza wiatraczka i wkręciłem tam kupionego w sklepie elektrycznym grilla na 8x8cm.

A ponieważ przepływ powietrza mi się polepszył obniżyłem napięcie wiatraczka do 7V (diodą Zenera) no i oczywiście teraz mam bezgłośny zasilacz.

Pytanie jest takie:

Ponieważ mam całą obudowę wyłożoną od środka korkiem (wyciszanie), to czy przez to i przez obniżenie napięcia wentyla do 7V, może mi się spalić ten zasilacz w stresie???

Mój konfig poniżej. Aha, mam jeszcze jeden wyciągajacy wentyl z tylu obudowy na 5V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na starsze zasilacze L&C to bym uwazal one mialy wade konstrukcyjna ze nawet bez spowolnionego wentyla potrafily sie sfajczyc

tu masz link do DEER http://www.timcousins.com.au/ATXFailures.htm a nizej sa odnosniki do roznych gownianych zasilaczy np to http://www.timcousins.com.au/dodgypowersupplies.htm

poczytaj i juz, jak za malo to odpal google i poszukaj infosow

ja na Twoim miejscu spylil bym oba zasilacze ikupil uzywanego Enlighta 250W - ktos z forum mial do sprzedania na Allegro za 80zl o ile pamietam i to byl ten "lepszy" model od Sirteca (HPC-250-xxx) a nie od Enhance (ATX-1125BT)

"lepszy" = cichszy bez zadnych przrobek :)

bo wydajnosciowo zblizone :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrob se modyfikacje wodna zasilacza cos takiego widzialem na www.cps.pl mam i nie narzekam :)

jezeli chodzi Tobie o zasilki FEEL z cpc to ROTFL :lol:

po jakiego walka pakowac do dziadowego zasilacza wode - wydajniejszy na pewno nie bedzie, to tak jakby na P166 zakladac peltiera :lol:

lepiej kupic troszke drozszy (o 40zl) zasilacz Chieftec 300W i miec taka sama cisze i prawie 2x wydajniejszy zasilacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow - benek! Niezłe artykuły. Teraz już wiem, czemu sfajczył się ten zasilacz wcześniej... ;)

W najbliższym czasie będę niestety zmuszony pracować na tym <span style="color:red;">[ciach!]</span>ie, ale mam w niedalekiej przyszłości perspektywę zmiany płyty z prockiem i pamięciami i wtedy napewno zmienię zasiłkę, bo do Athlona będę potrzebował porzadnego 300W sprzętu...

Mam tylko nadzieję, że do tego czasu nie będzie pożaru. ;)

Aha, pusciłem ten wiatrak w obudowie z 5 na 7V, bo procek zaczynał mi się podgrzewać do 50*C!

Dzięki za odpowiedzi! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi