Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich mam poważny problem. W końcu dorobiłem się nowego monitora BENQ FP91GP 19 cali. Przesiadłem się na niego z starej 15. Po odpaleniu nowego monitora wszystko fajnie, kolorki mnie zaskoczył wszystko wygląda ekstra. Po chwili już mnie oczy zaczęły boleć. Zawsze używałem rozdzielczości 1152x864. Nowym monitorku na tej rozdzielczości napisy są rozmazane. Zmieniłem rozdzielczość zalecana przez producenta czyli 1280X1024. Napisy nie są już rozmazane, ale dalej strasznie razi mnie ten monitor w oczy. Nie mogę się przyzwyczaić zmieniałem jasność na 48 a kontrast na 42 ale daje mnie monitorek razi a biel to mnie dosłownie powala :/ Do tego cały czas mam napięte mięśnie oczu ponieważ nie moge znaleźć odległości dobrej od monitora. Mam pytanie czy też mieliście takie problemy jeśli tak to jak sobie z tym poradziliście? Czy bardzo niska janość to dobre rozwiązanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam ten monitorek i ustawienia na jakich pracuję to przeważnie 20/20 i oczy prawie nie bolą, jak dam kontrast na ok 40 to po pewnym czasie oczy są zmęczone. Zmniejsz kontrast i jasność to problem zniknie ;)

Do normalnej pracy spokojnie 20/20 starcza, czasami daję nawet mniej ;) Do filmów czasami ustawiam 50/70 ale to tylko czasami i podczas słonecznego dnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi