Skocz do zawartości
Snesiak

Grafika Agp I Pci

Rekomendowane odpowiedzi

Mam szybkie i proste pytanie: Czy karta graficzna gf 7300 pod agp ma taką samą wydajność jak ta pod pci. Jeżeli jest gorsza ( a przypuszczam że jest) to mniejwięcej procentowo jak bardzo.

Raczej nie PCI, a PCI-E (PCI Express). Wiele osób myli te dwie magistrale, a różnica jest naprawdę potężna. Karty na PCI miały z reguły ok. 2MB (choć były też karty mające np. 16MB, jednak te mające 2 i 4MB były najpopularniejsze) , a karty na PCI-E to już nowoczesna technologia..

Teoretycznie różnica między AGP 8x a PCI-Express 16x jest duża. AGP 8x ma max. przepustowość 2GB/s, a PCI-E 16x jak sama nazwa wskazuje dwukrotnie większą - bo 4GB/s.

Ale jak to wygląda w praktyce - tego już Ci nie powiem. Zapewne zależy to od tego na ile współczesne karty są szybkie że takie przepustowości wykorzystują. Poszukaj na google, zapewne powinno coś o tym pisać.

Pozdrawiam.

edit: Znalazłem wypowiedź użytkownika na podobne pytanie (nie wiem na ile jest ona zgodna z prawdą):

Przeciez juz planowane jest wejście na rynek pci-e 2.0 czemu ? marketing ... ale nie tylko bo glownym powodem przejscia z agp na pci-e nie byla wcale wydajnosc ( choc taki belkot marketingowy wciskaly nieswiadomym uzytkownikom wszystkie firmy to roznica w wydajnosci miedzy pci-e a agp to kilka procent ) a o zasilanie karty. Nowe karty wymagaja coraz wiecej mocy a stare agp nie moglo jej zapewnic i to byla glowna przyczyna wprowadzenia pci-e aby nie zasilac kart dodatkowymi kablami ( choc i tak high-endowe karty na pci-e wymagaja dodatkowego zasilania ) i tu znow pojawia sie problem karty chca wiecej pradu a pci-e juz ledwo daje rady z topowymi modelami a gdy wejda np geforcy z serii 9xxx( to wcale nie taka odlegla przyszlosc ) to topowe modele na pci-e beda wymagaly 4 lub 5 dodatkowych kabli zasilajacych? nie, poprostu te karty beda juz na kolejna generacje pci-e ktora zasili karte z samego gniazda ale to daje nowe standardy zasilania wymiany plyt glownych i biznes sie kreci :)

to taki maly OT byl ;p

a co do tych radkow na agp ja sie bardzo ciesze bo mam podkreconego semprona 2800+ (1600@2600mhz) i gdy karty z dx10 beda juz przetestowane w grach chetnie zamienie mojego 7600gt na cos nowego co pozwoli mi na pogranie na moim sprzecie w gry dx10, poza tym olbrzymia ilosc ludzi posiada jeszcze mocne komputery z agp a nie bedzie przekonac ich by zmieniali caly komputer zeby pograc w gry z dx10 i to wlasnie do nich kierowane sa te karty

Google nie gryzie. Przypuszczam, że tam znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie. Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi